Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wyciąganie foteli a poduszki

Gość Konstruktor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jak będziesz najpierw odkręcał "+" to nie daj Boże abyś przypadkiem dotknął kluczem jakiegoś elementu podłączonego do "-", których w samochodzie jest od groma i ciut, ciut...

Klucz jak nie strzeli to poparzy ci dłonie...

A jak najpierw odkręcasz "-" to nie ma takich elementów w pobliżu które są na "+" - najbliżej jest sama klema dodatnia, która jest osłonięta plastikiem.

Teraz rozumiesz?

P.S. Ja wiem jak jest w elektryce "domowej" jedno- i trój-fazowej, ale samochód to zupełnie co innego.

To rozumiem, dlatego tez laikom poleca sie zdejmowanie masy i tu masz racje, z punktu widzenia elektroniki jest troszke inaczej.

Ja zdejmuje najpierw PLUSa, czego innym wobec tego polecac nie bede,

teraz juz wiem co miales na mysli.

a propos Almery - tam nie ma takiem mozliwosci aby dotknac kluczem plusowej klaemy do masy - i chawala za to konstruktorom.

a propos Almery - tam nie ma takiem mozliwosci aby dotknac kluczem plusowej klaemy do masy - i chawala za to konstruktorom.

Ja też nie, ale zasada to zasada - ta akurat nie jest po to aby utrudniać życie :P

EOT.

Gość Konstruktor

Czyli aby odłączyć aku muszę tylko odkręcić klemę MINUS?? Położyć ją obok , włączyć światła ,wyłączyć i zabrać się za fotele tak?? :)

Gość uchmanek

Się brać zebrała :). Ja, jak by nie było też elektronik (co prawda radiota) powiem, żę z punktu widzenia elektrotechniki kolejność jest dowolna, dla bezpieczeństwa zaczynamy od tego, co na wieszchu, bo jak będziemy wyciągać z pod spodu to jeszcze zewrzemy.

Cytat z instrukcji do N15:

"Należy uważać, aby przewód dodatni nie zetkną się ani z przewodem ujemnym, ani żadnym elementem nadwozia czy silnika."

Chyba lepiej żeby luzem pałętał się -.

Konstruktor, odłącz -, olej światła, zapóść WD40 gdzie trzeba, browar i kręcisz.

może w zła stronę kręcisz ;) kluczem, załóż klucz na śrubę a na klucz jakąś rurkę tak żeby przedłużyć klucz będziesz miał wtedy większą siłę i wtedy na pewno puści a jak nie to urwiesz łeb śrubie ale przynajmniej siedzenie zejdzie :P. Można jeszcze przyspawać jakiś klucz a temperatura pomoże w odkręcaniu (tylko nie na podłączonym akumulatorze spawaj)

Gość Konstruktor

Nie wydaje mi się aby ta śruba była jakaś zardzewiała, zapieczona spróbowałem drugiej pod plaskiem z tyłu wygląda na nowiutką błyszczy się jeszcze ;) i tak samo a ni drgnie... Pudzianowski je chyba zakręcał..

Nie wydaje mi się aby ta śruba była jakaś zardzewiała

A Ty właściwe śruby próbujesz odkręcać?

Gość uchmanek

Popukaj młotkiem, to "obruszy" zastany gwint. Metoda wydaje się być dziwna, ale kilka razy mi pomogła. No i zawsze możesz przedłużyć ramie np: rurą. Dźwigni 1m nie oprze się żaden gwint.

tak własnie myslłem zę moze ktos je przyspawal zeby sie nie odkrecily ;)

sam chcialby,m sie z nimi zmierzyc -wpadnij DO mielca do przekonamy sie jakie sa mocne

Panowie śruby odkręcone, fotele wyjęte także jest ok dziękuje wszystkim za pomoc ;)

Jeździsz bez foteli? Można i tak ;)