Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dźwięki dochodzące z zimnego silnika dci

Gość MARSIK

Rekomendowane odpowiedzi

Oprócz problemu z amorkami mam problem z dźwiękiem który dochodzi z silnika przeważnie rano i tylko przy zimnym silniku. Są to jakieś piski takie lekko przytłumione. Nie mam pojecia co to jest. Nie byłem jeszcze w serwisie bo dźwięk ten ustaje po przejechaniu ok 500m. a do serwisu mam dalej niż te 500m i jak dojadę to przestanie piszczeć i nie bedzie usterki. Poradźcie co to moze być bo nawet nie potrafie wskazać tropu po za tym że jest to w silniku.

Jeśli chodzi o piski które znikają po rozgrzaniu to wg. mnie albo pasek albo sprzęgło.

Miałem to w poprzednim aucie - pojechałem do serwisu żeby wymienić pasek a skończyło się wymianą sprzęgła :)

Jakoś nie wygląda to jak piszczący pasek, bo ten dźwięk znam. U mnie tak glosno nie piszczy. Czasem przestaje jak sie wyłączy silnik i właczy ponownie. Może to faktycznie sprzegło ale nie zauwazyłem zeby sie ślizgalo...

• 1 miesiąc temu...
Gość silverpl

Ja co prawda w moim qq nie mam takich dźwięków, ale za to mam wyczuwalnie większe wibracje - właśnie z rana przy zimnym silniku ( mam 1.5 DCi) - jak to wygląda u Was ?

• 2 tygodnie później...

Ja też mam chyba takie dziwne dzwięki o których piszesz... Wydaje mi się, że to turbina się rozgrzewa/rozkręca... Zanim spaliny ogrzeją wirnik trochę się turbinka ociąga w działaniu... Ale nie mialem okazji zapytać w serwisie... Ale nie wiem czy nie podjadę...

• 1 rok później...

WITAM.

Ja w swoim QQ 15dci mam też te objawy.Nie zależnie od tego czy silnik jest zimny czy też ciepły.Po jakimś czasie oczywiści przestaje.Byłem w serwisie z tym problemem już kilka razy ,ale jak dojadę do serwisu przestaje p*....ne piszczeć i panowie z serwisu rozkładają ręce ponieważ nic nie piszczy. A ja wracam do domu z kwitkiem wielce wkurwiony i zdruzgotany .

CO TO MOŻE BYĆ

• 5 miesięcy temu...

U mnie ten efekt jest podobny, przy zimnym silniku słychać z prawej strony (patrząc od strony kierowcy) jakby dźwięk lekkiego tarcia. Byłem w serwisie, podobno stwierdzono, że napinacz paska alternatora nie działał, został wymieniony. Niestety dźwięk nadal jest, więc pewnie znowu się przejadę do serwisu.... :whistle: aby szukać przyczyn dalej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...