Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] problem z gazem

Gość wasil
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam

Mam od pewngo czasu problem z gazem. Na wolnych obrotach nierowno pracuje silnik. Na biegu jalowym widac jak rzuca silnikiem calym.

Przestawie to na filmikach tylko ze po pracy ukladu wydechowego gdyz nie widac na filmie tego jak silnik trzesie sie.

Praca na gazie

http://www.youtube.com/watch?v=MxRasRnodjI...feature=channel

Na PB

http://www.youtube.com/watch?v=utYbO9AydBg...feature=channel

Co moze byc tego przyczynom??

Dodam ze swiece sa nowe i niedawno byl wymieniany parownik

a jaki stan kabli WN bo ja mialem tak ze na gazie obroty po odpaleniu byly niskie i skakaly silnik praciowal jak w traktorze bo nie chodziol na wszystkie gary a na PB bylo idealnie. wiec prosty test odpal silnik wyjmij pierwszy przewod zobacz czy bedzie roznica jak nie to wloz go spowrotem i wyjmij nastepny i tak sprawdz kazdy

Autko w miarę młode, więc kabelki powinny być ok, ale możesz jeszcze dla pewności otworzyć w nocy klapę i podejrzeć czy Ci pierunki nie biegają :-)

Pamiętaj, że przy LPG układ zapłonowy musi być idealny (kable, świece, cewki).

To może być kwestia również zwykłej regulacji lub zapchanych filtrów.

Generalnie na LPG to zawsze na wolnych obrotach będzie troszkę szaprać, ale bez przesady :-) Wydaje mi się że gdyby była to wina kabli to również byłoby to odczuwalny przy np. gwałtownym przespieszaniu.

W silnikach serii QG nie ma czegoś takiego jak kable WN. W silnikach tych jest coś takiego jak system direct ignition czyli każda świeca ma swoją własną cewkę umiejscowioną nad nią, zapłon jest sterowny elektronicznie przez ECU.

Tak jak pisze far77, aby coś więcej powiedzieć musisz coś więcej opisać.

W silnikach tych jest coś takiego jak system direct ignition czyli każda świeca ma swoją własną cewkę umiejscowioną nad nią

Przypomnialo mi sie o tym jak maske dzisiaj podnioslem :P

A wiec instalacje mam firmy LOVATO. Przyjechalem na niej gdzies z 40 tys km. Wszystkie regulacje i serwisowanie bylo robione regularnie. Filty byly wymieniane niedawno obydwa. Parownik Jest nowy

Z pol roku temu mialem problem z sonda, nie wiem czy to wina gazu, ale zostala wymieniona na nowa.

• 11 miesięcy temu...