Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stuki przy ruszaniu qashqaiem 1,6

Gość Kserokop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę kolegów posiadaczy 1,6 o stwierdzenie czy podczas zaciągniętego ręcznego i próbie ruszania z 1 lub 2 występują jakieś stuki z okolicy skrzyni biegów. Jak też zauważyłem, że podczas jazdy przy dodawaniu i zdejmowaniu gazu lewarek przenosi jakieś stuki, drgania i 3 bieg pracuje z jakimś gwizdem, świstem nie wiem jak to określić.

E tam jeździć na ręcznym, po prostu sprawdzić luz w układzie przeniesienia napędu.

[ Dodano: Pon 27 Kwi, 2009 20:02 ]

Zaobserwowałem jeszcze, że podczas jazdy w korku na 1 lub 2 i wolnych obrotach zaczyna szarpać samochodem szczególnie gdy jest trochę z górki. Mam 3 samochody i żaden sie tak nie zachowuje a serwis wszystko OK. Załamka

poszukaj gdzies o tym pisałem, to jest nawyk francuskiej konstrukcji lewarek skrzyni porusza się (szczególnie na 3 biegu) przy odejmowaniu i dodawaniu gazu szczególnie przy wolniejszej prędkości, badałem lekko temat i odpuściłem bo zawieszenie silnika (poduszki - szczególnie ta duża z lewej) są tak miękkie że takie zjawisko może być "normalne" spróbój poruszać silnikiem z zobaczysz jak jest miękko zawieszony,

na pewno na ręcznym nie próbuj jeździć bo spalisz sprzęgło. :kosci:

• 3 lata później...

U mnie też luuuzy w układzie przeniesienia napęd jakich mój stary ford puma nie miał nawet po 220 kkm ! a QQ od 8 km ! Porażka. W ASO mówią to normalne... kup Pan MURANO !

Dziś kolejna wizyta w serwisie zamówili mi nowe poduszki silnika, podobno są bardziej twarde.Sukces to to, że przestali ściemniać, że wszystko OK.

Mi też wymienili poduszkę i powiem, że stara była lepsza.. pod górkę na trójce od 45 km/h ciągnie i szarpie przód tył.

Witam

Proszę kolegów posiadaczy 1,6 o stwierdzenie czy podczas zaciągniętego ręcznego i próbie ruszania z 1 lub 2 występują jakieś stuki z okolicy skrzyni biegów. Jak też zauważyłem, że podczas jazdy przy dodawaniu i zdejmowaniu gazu lewarek przenosi jakieś stuki, drgania i 3 bieg pracuje z jakimś gwizdem, świstem nie wiem jak to określić.

U mnie słuchać to tak jakby półośki zapierały się z metalicznym stukiem. I bez ręcznego.. czasami jak wrzucę drugi bieg podczas jazdy bez gazu bez niczego... auto wpada w rezonans i tak napierdziela, że mi go szkoda...

Skrzynia chyba jest strasznie luźno spasowana na zębach.

U mnie, nawet na lekkiej górce, samochód sam zjeżdża przy zaparkowaniu go na pierwszym biegu.

Jak podjeżdżam pod górkę do garażu, to szarpie jakbym nie umiał jeździć (nawet żona się śmieje).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...