Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wsteczny haczy ...

pgeca
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś pojawił się w mojej N16 problem ze skrzynią biegów. Mam spore problemy z wsadzeniem wstecznego biegu (czasami wchodzi ze sporymi problemami a czasami wcale nie można go wsadzić). Z innymi biegami nie ma takich problemów.Co ciekawe przy wyłączonym silniku bieg wsteczny wskakuje gładko. Szukałem informacji w wcześniejszych wątkach na forum ale jej nie znalazłem, czy ktoś z Was miał już podobny problem. Czy wina leży po stronie skrzyni czy też sprzęgła.

Pozdrawiam.

Co ciekawe przy wyłączonym silniku bieg wsteczny wskakuje gładko.

Sprzęgło.

A czy ewentualnie może mieć na to wpływ dawno nie wymieniany olej w skrzyni lub też jego zbyt mały poziom?

Po czym wnosisz że to sprzęgło? Jeśli to ono to w takim razie który z elementów? Po prostu sprzęgło się kończy czy też docisk nie domaga?

Pozdrawiam.

Mam spore problemy z wsadzeniem wstecznego biegu (czasami wchodzi ze sporymi problemami a czasami wcale nie można go wsadzić)

Wsteczny bieg jest niezsynchronizowany z pozostałymi. A wysprzęglenie nie pomaga ?

z tego co czytalem naforum to wsteczny jak 1 - bieg nie sa zsynchronizowane, co powoduje, ze czasmi moze nie wejsc... jedynie wysprzeglenie pomaga...mam tak czesto u siebie, z innymi nie ma problemów.

Pzdr

z tego co czytalem naforum to wsteczny jak 1 - bieg nie sa zsynchronizowane, co powoduje, ze czasmi moze nie wejsc... jedynie wysprzeglenie pomaga...mam tak czesto u siebie, z innymi nie ma problemów.

Pzdr

Pisałem wcześniej że wysprzęglanie nic nie pomagało. Kurcze zastanawiam się czy jednak to olej w skrzyni nie ma wpływu na to że wczoraj ciężko wchodził mi wsteczny. Dziś rano na zimnych silniku biegi wchodziły gładko i idealnie. Nawet po 40 minutowej jeździe nie miałem problemów.

Ewentualnie może problemem jest zbyt słabo pracujący tłoczek popychacza sprzęgła, może płyn hydrauliczny jest do d*py :/.

Ps.

Ewentualnie ktoś orientuje się jaki płyn używany jest w sprzęgle w almerze? (jakiś dobry zamiennik).

Po czym wnosisz że to sprzęgło? Jeśli to ono to w takim razie który z elementów? Po prostu sprzęgło się kończy czy też docisk nie domaga?

Sam twierdzisz, że problem się pojawił, czyli coś się popsuło. Objawy wskazują na sprzęgło. Logika nakazuje najpierw sprawdzić sterowanie. Tu jest hydrauliczne. A więc poziom płynu, ewentualne wycieki, czy wszystko na swoim miejscu. Co do samego sprzęgła to chyba mało istotne co padło, bo i tak się skończy wyjęciem skrzyni i prawdopodobnie wymianą kompletu. Jeśli chodzi o mnie to nie jestem zwolennikiem dyskusji, która tutaj do niczego konkretnego nie doprowadzi, czyli o tyłku Maryny.

• 2 tygodnie później...

No i problem rozwiązałem sam. Skrzynia biegów była przelana olejem, który być może nie był najlepszej jakości. Nie wiem z czego to wynika, być może ktoś pomyślał że ponieważ skrzynia jest w delikatnie zapotniała w jednym miejscu połączenia (nie ma wycieku) będzie dobrze wlać trochę "rezerwowego oleju". Ewentualnie może to być niedbałość jakiegoś zakładu mechanicznego (serwisowego) w którym olej był wymieniany. Z tego co zauważyłem to korek przelewowy w skrzyni biegów nie był odkręcany (i miałem spore problemy z jego ruszeniem), spustowy dał się w miarę lekko odkręcić (czyli pewnie był już odkręcany). Możliwe że osoba wymieniająca olej nie mogła go odkręcić i zalała skrzynię taką ilością oleju jaka wydawała się jej prawidłowa. W każdym razie oleju było grubo ponad 3 litry myślę że ok 3,3-3,4.

Po wymianie oleju praca skrzyni biegów uległa ... znacznej poprawie. Wsteczny wskakuje gładko inne biegi również.

PS.

Wlałem olej: Texaco Multigear S 75W-90.

• 5 miesięcy temu...

witam, ja przy swoim BB staruszku tez mam problem ze wstecznym, a ponieaz jestem swiezo upieczonym kierowca wszyscy twierdza ze zle wrzucam, ale moim zdaniem nie w tym problem, po prostu raz wchodzi bez problemu a innym razem tak jakby byla jakas blokada i nie bylo tego biegu, najczesciej wchodzi mi 4, co to moze znaczyc, czy mozna jakos temu zaradzic? czy mam od razu jechac do wrasztatu?