Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny dźwięk przy porannym odpalaniu 1.4

Gość Pokajoke
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Stary temat ale ciągle aktualny. Dzisiaj zdemontowałem rozrusznik (fakt, dostęp trochę utrudniony) i łożyskowania wirnika są jak najbardziej w porządku a spodziewałem się że będzie trzeba je wymienić. Problemem jest ewidentnie bendiks (co zresztą dźwięk podczas odpalania samochodu potwierdza), trochę luźno się przesuwa po wirniku i dość ciężkawo działa to sprzęgiełko w bendiksie. Gdy samochód zapali to koło zamachowe "napędza" rozrusznik przez chwilę zanim wirnik się cofnie i stąd ten nieprzyjemny dźwięk.

Na razie wszystkie części przeczyściłem i rozrusznik złożyłem, jutro zamontuję i sprawdzę jak działa choć rewelacji się nie spodziewam.

Podejrzewam, że trzeba będzie w najbliższym czasie zakupić bendiks i go wymienić.

pozdrawiam

Artur

Póki co przed montażem nie żałuj smaru na kółko zębate bendiksa jak i wieńca współpracującego.

Kiedyś w maluchu pomogło i to na dłużej. 

Póki co przed montażem nie żałuj smaru na kółko zębate bendiksa jak i wieńca współpracującego.

Kiedyś w maluchu pomogło i to na dłużej. 

no coś ty, tych elementów sie nie smaruje :-)

na razie mam idealny dźwięk podczas odpalania autka, zobaczymy na jak długo starczy to smarowanie. Jak znowu zacznie to trzeba będzie wymienić bendiks, w tych rozrusznikach z pierwszego montażu zaciera się sprzęgiełko jednokierunkowe w bendiksie.

pozdrawiam

Artur

Edytowane przez Artur150

Mam od dłuższego czasu ten objaw  w swoim. Zbieram się zbieram, aż w końcu nie odpali. Wprawdzie dzieje się to na zimnym i bardzo krótki zgrzyt. Smarowanie by pewnie pomogło. Jak się ociepli pomyślimy. Mam taniego dobrego elektryka, ale trzeba zostawić auto lub założyć drugi  rozrusznik żeby nie czekać na naprawę w warsztacie. 

Mam od dłuższego czasu ten objaw  w swoim. Zbieram się zbieram, aż w końcu nie odpali. Wprawdzie dzieje się to na zimnym i bardzo krótki zgrzyt. Smarowanie by pewnie pomogło. Jak się ociepli pomyślimy. Mam taniego dobrego elektryka, ale trzeba zostawić auto lub założyć drugi  rozrusznik żeby nie czekać na naprawę w warsztacie. aż 

az tak skomplikowana ta "naprawa" nie jest. W 2-2,5 godz. można to ogarnąć. Ja akurat nie mogłem skorzystać z kanału więc na lekko podniesionym autku się gimnastykowałem bo jak wiadomo rozrusznik z tyłu silnika jest zamontowany więc montaż / demontaż trzeba wykonać od dołu.

Przy okazji poluzowałem ramę pomocniczą zawieszenia żeby zobaczyć stan tulejek metalowo gumowych (samochód przy większych prędkościach tj. powyżej 120 km/h trochę "pływa" ale tuleje nie maja luzu ani nie są miękkie więc skręciłem i nie wiem co jest powodem takiego zachowania się samochodu. Co prawda zacząłem odczuwać to "pływanie" po wymianie na opony zimowe a mam nokiany hakkapelitta (baaardzo miękkie, 185/65 R15) i to chyba one będą powodem tego problemu. Za kilka tygodni wymienię na letnie i wtedy ewentualnie dalej będę myślał co z tym zrobić.

pozdrawiam

Artur

• 2 tygodnie później...

Odświeżę temat. W upalne dni, ma się rozumieć zeszłorocznego lata, odgłos, o którym mowa w tym temacie, choć trochę cichszy powrócił. Fachowiec był bardzo zdziwiony jak zareklamowałem u niego jego dzieło. Umówiliśmy się że niech popiszczy a jak zaczną się chłodne dni a potem mrozy to zapewne odgłos się nasili i wówczas ponownie rozbierze i sprawdzi co w elemencie rozruchowym piszczy. Ale gdy nadeszły chłodne dni a potem mrozy odgłos ustał i do chwili obecnej, o dziwo,  nie pojawił się. Czekam zatem na ciepło i zobaczymy co dziać się będzie.