Gość pio_ta Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam mam problem z odkręceniem korka od spuszczania oleju ze skrzyni biegów, do odkręcania użyłem grzechotki od stanleya ale korek jest tak zapieczony że ani drgnie a używając większej siły grzechotka się wyślizguje uszkadzając kwadratowe gniazdo w korku, co radzicie zrobić, jak odkręcić korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 pio_ta, ja z tym pojechałem do ASO, korek do wylewania oleju odkręcili - ciężko bo ciężko ale poszło, a wlali przez linkę - nie dali rady odkręcić wlewu. PS. Zdaje mi się, że temat był już przerabiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf4rb Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Porządny klucz, przedłużka, a na nią spora rurka i puści, przerabiałem to już dwa razy, nie ma sensu mocno dokręcać (25-34Nm), te korki są stożkami i jak ktoś dowali to później jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Ja spawam do korka śrube wtedy nagrzewa się korek i odkręcasz bez problemu ale zawsze istnieje ryzyko że może pęknąć obudowa skrzyni choć jeszcze o takim przypadku nie słyszałem no i trzeba zainwestować w nowe korki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pio_ta Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 u mnie kwadratowe gniazdo ma korek od wlewu jak i od spuszczania oleju, z korkiem od wlewu poradziłem sobie bez problemu, zrobiłem tak jak napisał Raf4rb, dobry klucz, przedłużka i poszło ale z korkiem od spuszczania oleju jest tragedia, użyłem grzechotki stanleya i przedłużki ale kwadratowa końcówka grzechotki wyślizguje się z gniazda korka i deformuje je, obawiam się że jak jeszcze raz użyję grzechotki i przedłużki to zamiast kwadratowego gniazda będę miał okrągłe , zastanawiam się nad propozycją michal801 ale mam wrażenie że korki są aluminiowe i jak je spawać, jeżeli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MISIU-BISI Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 ja dospwawałem torxa z nasadką stanleya do korka, bo za cholerę nie mogłem kwadratowego klucza kupić, teraz nigdy nie będę miał problemu z odkręceniem, chociaż nie wygląda to zbyt estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary7 Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Ja widziałem u mechanika że nagrzewał korek palnikiem i taki gorący wykręcał Ale sam bym tak nie zrobił,a jak pęknie mechanikowi to jego problem :kosci: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zioloo Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 grzechotka to nie najlepszy klucz do odkręcania zapieczonych śrub dobrze dopasowany klucz przedłużka i podczas odkręcania mozna młotkiem stukać z góry śruby -- nie ma mowy żeby się nie odkręciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żyzny Opublikowano 3 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 A wysysarką do oleju nie da rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 4 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2009 pio_ta, najlepiej odżałuj kilka dych i jedź do ASO - niech się oni męczą - taka wymiana nie jest droga 30, może 40 zł. Jak się zapisałeś do programu Qx będziesz miał zniżkę ok. 20-25%. http://www.nissan.pl/home/services/qx-prog....html?ln=/pl_PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi