notek-a Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 wymienią go na swój koszt. Wymienić to pewnie wymienią, łaski nie robią, ale na czyj to koszt, to bym polemizował - do tego serwisu mam ponad 160 km, więc ja też ponoszę koszty, a to nie w porządku. Ale jedno mi przeszkadza - jak jest zimno, w pierwszych minutach po uruchomieniu, ciężko wchodzą biegi (głownie 1,2,3), zwłaszcza podczas redukcji. Domyślam się, że jak rozbierali mi skrzynię w serwisie, to zalali jakiś gęstszy olej. Nie wiem, czy warto wymieniać go ponownie na rzadszy, czy zostawić tak jak jest? Teraz już jestem pewien - w serwisie zalali za gęsty olej. Jak przyszły mrozy, zaczęło mi to przeszkadzać bardziej. Po uruchomieniu silnika, kilka kilometrów pokonuję jadąc jak ciężarówką - żeby zmienić bieg, najlepiej podwójnie wysprzęglać a i tak wchodzi dość ciężko. Tempo zmiany biegów jest "zabójcze", a jak muszą się wkurzać Ci co ruszają za mną? Zadzwoniłem oczywiście do serwisu i przyznali się, że zalany został olej 80W90 (powinien być 75W80). I pewnie nie zrobili tego przypadkowo, bo według ich teorii skrzynia wypełniona gęstrzym olejem miała pracować ciszej. Cała naprawa była spowodowana głośną pracą skrzyni, więc żeby jeszcze "ulepszyć" zalali gęstszy olej. To coś na zasadzie tego, jak kiedyś w żukach hałasował most, to przed sprzedażą wsypywano do niego trocin:)))) Oczywiście zgodzili się wymienić na swój koszt, ale.... koszty dojazdu (160km), lub wysyłki i wymiany u mnie pokrywam sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 No i zużycie paliwa idzie w tedy w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Już wymieniłem olej w skrzyni. Przysłali mi nissanowski 75W80. Teraz nawet po nocy przy -15°C jest lepiej niż kiedyś przy 3°C na plusie. Oczywiście przy takim mrozie czuć trochę na początku gęstość oleju, ale biegi wchodzą od początku bez problemów. Niech nikt nigdy nie eksperymentuje tak jak mój serwis. Powinien być zalany taki olej, jak przewiduje producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Respi Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Już wymieniłem olej w skrzyni. Przysłali mi nissanowski 75W80. Teraz nawet po nocy przy -15°C jest lepiej niż kiedyś przy 3°C na plusie. Oczywiście przy takim mrozie czuć trochę na początku gęstość oleju, ale biegi wchodzą od początku bez problemów. Niech nikt nigdy nie eksperymentuje tak jak mój serwis. Powinien być zalany taki olej, jak przewiduje producent. Moim zdaniem to jest skandal żeby ASO lało olej inny niz zaleca producent. Nie wiadomo czy przez ten gęstszy olej nie doszło w skrzyni biegów do jakiś uszkodzeń. Na twoim miejscu bym to zgłosił do serwisu centralnego NISSAN'a i wziął od tego serwisu jakiś papier, że zalali taki to a taki olej i nieswiadomy esploatowałeś auto przez jakiś okres czasu (tak na wszelki wypadek, no chyba że masz to gdzies odnotowane). Co raz częściej dochodzę do przekonania że Serwisy ASO to banda idiotów wogóle nie znajacych samochodyów które mają naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Nie wiem, czy dostanę taki papier, ale dowodem jest chociażby to, że wysłali mi 3 litry nowego oleju. Czemu mieli by tak robić, jakby nie czuli się winni. Jak pisałem wcześniej, do tego serwisu mam 160 km, więc żebym nie jeździł, zrobili mi "łaskę" i przesłali mi olej w paczce, ale.... na mój koszt - 45zł. Powiedzieli, że nie mają jak tego rozliczyć, a i tak oszczędzili na wymianie. Ja bym im powiedział jak to rozliczyć - z wypłaty winowajcy. Moim zdaniem też to skandal, i nadal nie mam pewności, czy mi się coś szybciej z tego powodu nie popsuje lub zużyje. Ale nie mam już siły, bo wiem jak odpowiada Centrala na moje pisma - bazuje jedynie na opinii serwisu, klient nie mam racji. Już jeden serwis oskarżałem, teraz jak zadrę z tym, to gdzie będę jeździł)) ??? Skandal Trochę pojeździłem na nowym oleju i wygląda, że wszystko w porządku. Biegi wchodzą normalnie. Nie wiem, czy przez ten gęstszy olej nic się nie uszkodziło w skrzyni, ale pan z Ełku twierdzi, że i tak zrobili mi łaskę, że mi ten olej przysłali. Wychodzi na to, że za wszystko co zrobią, trzeba im dziękować i nie narzekać, bo i tak zrobili łaskę, ze w ogóle coś naprawili. Nawiązując do tego, że Note wygrywa wiele rankingów niezawodności - niezły samochód, ale sieć serwisowa chyba pracuje na to, aby popsuć mu opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi