Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przegrzewanie silnika

Gość Zibi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam Almerę Tino 2.0 benzyna w automacie, niestety przegrzewa mi się silnik przy szybkościach od 130 km/h wzwyż, pomimo wymiany termostatu, objawy się powtarzają. Przebieg auta 48000 km. Czy wie ktoś, jaka może być tego przyczyna?

Gość slawek1956

co to znaczy przegrzewa?wentylator chodzi nonstop? temp wysoka?malo danych,jaki termostat? 88st,czy 92stopnie otwierania,oryginal?wyjmij termostat i poogladaj wskaznik temp i napisz co widziales,moze wirnik pompy nie kreci,luzny na osi? tak na szybko

To znaczy, że przy szybkości ok 150 km/h wskazówka dochodzi do czerwonego pola, a po zwolnieniu do ok 100 km/h cofa się do połowy skali. Są dwa wentylatory, jeden załącza się po przekroczeniu połowy skali i chodzi do momentu wyłączenia silnika. Termostat oryginalny na 82 stopnie, założyłem Vernet'a także 82 stopnie. Pompa nie była na razie sprawdzana, nie było jeżdżone bez termostatu.

Gość slawek1956

ok,a nie ubywa plynu w ukladzie chlodzenia?pare mozliwosci:zamulona chlodnica,mimo wszystko termostat/zawsze wyjmuje calkiem i sprawdzam jak skacze temperatura bez blokady termostatem,jezeli mam podobny problem/,pompa /,a to tylko benzyna czy tez gaz?pali normalnie ,z plynem ok?olej czysty?na korku wlewu oleju tez czysto?

Gość slawek1956

jak masz gaz to ci nie pomoge ,nie lubie go i nie wiem co tam jest grane,moze tam jest cos nie tak i blokuje swobodny przeplyw wody szczegolnie przy duzych predkosciach,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...