Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[B12/N13] Brak spryskiwaczy.

Gość Pietrucha83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pietrucha83

Jako że pierwszy raz wypowiadam sie na forum, pragnę z wszystkimi sie przywitać.

Problem dotyczy "słoneczka" N13, w którym nie mam spryskiwaczy. Podejrzewałem pompkę, ale po ściągnięciu wtyczki okazuje się, że brak na niej napięcia. Bezpieczniki przy kierownicy wszystkie sprawne. Gdzie szukać przyczyny? Może odpowiada za to jakiś przekaźnik, a może powinienem podstawić inną pompkę i sprawdzić czy jest reakcja? Proszę o jakąś podpowiedź, co z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam.

Gość canidus
Poprostu pluj na szybę :D

naprawdę bardzo błyskotliwe..

co do problemu z pompką to nie mam pewności czy bezpiecznik od tego nie jest czasem gdzieś pod maską a nie przy kierownicy?

Gość Pietrucha83

Podstawiłem pompkę dla pewności i faktycznie odzewu brak. W weekend sprawdzę przełącznik wycieraczek, bo z tego co zobaczyłem to straszny syf się na nim zebrał i będę szedł dalej tym tropem.

Pozdo!

ps. sakal - dałeś z siebie wszystko?

Gość Pietrucha83

Rozebrałem przełącznik, wyczyściłem i doszedłem, które piny we wtyczce są od spryskiwaczy. Napięcie na nich jest, przełącznik przewodzi, a pompka nadal nie trybi. Pozostaje mi jutro szukać przekaźnika.

Gość Pietrucha83

Pompkę podłączyłem na krótko do aku i tryska normalnie. W skrzynce brakuje mi jednego przekaźnika oznaczonego jako INHIBIT, ktoś wie może od czego to cholerstwo?. Było tak gdy dostałem to autko i spryskiwacze też już nie działały. Wiem że przekaźniki są po lewej stronie silnika i pod kierownicą, ale na litość moze gdzieś jeszcze to siedzi? Wogóle to szybciej chyba będzie jak puszczę sobie nowe kabelki do pompki i przełącznika, bo bez podpowiedzi narazie nic sam nie wymyslę.

• 2 miesiące temu...
Gość komorokoro

witam. a u mnie znowu są przednie spryskiwacze... za to nie ma tylnego. gdzie mam szukać rozwiązania ?tongue.gif he

Prawdopodobnie tak jak wyżej.

Jesli w Sunnym jest taki sam system jak w NX to są dwie pompki w zbiorniku. Przód może chodzić a tył nie musi.

Gość komorokoro

Trzeba się dostac do prawego nadkola.

Zrobić dostęp i już widać zbiorniczek no troche trzeba się przygiąć albo położyć. Jak chcesz go wyjąć całkiem to w komorze silnika śrubka powinna być.

I jak zobaczysz są dwie pompki i testuj co poszło