Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyjące sprzęgło

Gość KevinTworog

Rekomendowane odpowiedzi

Gość KevinTworog

Mam problem w moim terrano 2 z silnikiem 2,4. Chodzi o wycie sprzęgła. Dzieje się to tylko na zimnym po rozgrzaniu silnika wszystko jest ok.

Objaw jest taki gdy wciskam sprzęgło słychać dość głośne wycie które wstępuje gdy puszczę sprzęgło całkowicie, na luzie też jest wszystko ok, Wyje tylko gdy mam wciśnięte sprzęgło, Gdy auto osiągnie temp. roboczą wszystko jest ok.

Co to może być??

Mam problem w moim terrano 2 z silnikiem 2,4. Chodzi o wycie sprzęgła. Dzieje się to tylko na zimnym po rozgrzaniu silnika wszystko jest ok.

Objaw jest taki gdy wciskam sprzęgło słychać dość głośne wycie które wstępuje gdy puszczę sprzęgło całkowicie, na luzie też jest wszystko ok, Wyje tylko gdy mam wciśnięte sprzęgło, Gdy auto osiągnie temp. roboczą wszystko jest ok.

Co to może być??

obstawiam łożysko oporowe....

• 3 lata później...

Jeśli będzie wybite to może hałasować, jak sie bedzie zacierało objawem będzie problem z wrzuceniem i zmianą biegów, bo bedzie ciągneło wałek mimo że sprzęgło rozłaczy

albo mówimy o czymś innym ... ale wałek sprzęgłowy nie siedzi w kole zamachowym a dokładniej w korbowodzie na łożysku igiełkowym tylko na tulejce

jak jest wytarty to jest problem z 3 i 4

odsyłam do obrazków u siebie na stronie - bo tam tez grzebałem :)

P1090771.JPG

hmm ciekawe,

to wygląda dokładnie na łożysko pomiędzy wałkiem sprzęgłowym a głównym, to dziwne żeby tam było igiełkowe

w nissanach sa oryginalnie tulejki, w moim td25 i td27 tak jest, a patrolach tez o ile mi wiadomo

• 2 tygodnie później...

Co to może być??

Witam kolego mam to samo łożysko oporowe do wymiany

Witajcie, a ja mam nieco inny objaw związany ze sprzęgłem...

Na zimnym silniku, przy puszczonym sprzęgle, słychać lekkie "hurgotanie". Jak się układ rozgrzeje, dźwięk prawie w całości znika. W momencie wciśnięcia pedału sprzęgła, też nastaje cisza. Ten hurgot również znika, jeśli przy puszczonym sprzęgle, delikatnie naciskam na lewarek, tak jakbym chciał wrzucić bieg, którykolwiek. Co myślicie :) ? Pozdrawiam ! p_18

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...