Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Falujące obroty przy przyspieszaniu-sprzęgło

Gość gxs5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Niestety mam problem z autem. Problem polega na tym że od kilku dni podczas przyspieszania obroty mocno falują tzn, jeśli np jadę stałą prędkością przy załóżmy 2000 obr/min, nagle mocno przyspieszam to obroty gwałtownie skaczą do ok 2800-3200 obr/min, po czym wracają z powrotem do mniej więcej 2200 obr i samochód zaczyna normalnie przyspieszać. To wszystko dzieje się przy przyspieszaniu w szerokim zakresie obrotów od mniej więcej 2000 do 4000. Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym to proszę o sugestie.Dodam że samochód jest zasilany benzyną i gazem, z tym że sytuacja ta występuje w obu przypadkach, więc wydaje mi się że to nie wina instalacji gazowej.

Jeśli chodzi mi o sprzęgło to wydaje mi się że jest ok, nie wiem jak rozpoznać ślizgające się sprzęgło, od początku jak posiadam Maximę, to przy wciśnięciu sprzęgła na postoju zmienia się dźwięk silnika, może to jest jakiś objaw ??? A co do świec, co one mogą mieć wspólnego ?? :| Skrzynia manualna ...

Jeśli chodzi mi o sprzęgło to wydaje mi się że jest ok, nie wiem jak rozpoznać ślizgające się sprzęgło, od początku jak posiadam Maximę, to przy wciśnięciu sprzęgła na postoju zmienia się dźwięk silnika, może to jest jakiś objaw ??? A co do świec, co one mogą mieć wspólnego ?? :| Skrzynia manualna ...

Miałem to samo, jak i parę innych osób z forum. Czy dźwięk jest głośny? Lekkie szumienie słychać czy już może rzegotanie? Jak tylko delikatne szumienie to jeszcze możesz spokojnie jeździć, zrobienie łożysk w skrzyni to wydatek rzędu 1500zł i masz spokój na wiele km.

Dźwięk jest raczej cichy, słychać jak mówisz lekkie szumienie.Ale te falujące obroty nie mają nic wspólnego z łożyskiem tylko ze sprzęgłem ? Już zacząłem się rozglądać za sprzęgłem, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia ze sprzęgłem to proszę o udział w dyskusji :), odnośnie jakiego producenta wybrać, cena itp.

Ktoś może coś powiedzieć o tym sprzęgle ?

http://www.allegro.pl/item621537657_nissan..._dociskiem.html

[ Dodano: Pon 18 Maj, 2009 12:25 ]

Kupował już ktoś sprzęgło do Maximy ? Na coś należy zwrócić uwagę? Do automatu i manuala są identyczne ? Do wersji europejskiej i USA są identyczne ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...