Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Sprzeglo czy cos ze skrzynia

Gość cylo88

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem jadac samochodem na lekim gazie jest ok ale po calkowitym puszczeniu gazu slychac zs skrzyni jakby jakies obcieranie i widac drganie drazka od zmiany biegow i nie wiem co jest moze wina oleju bo nie wiem czy kiedys byl wymieniany a i przy ruszaniu jest taki dziwny dzwiek jak bym na recznym prubowal jechac odrazu muwie ze z chamulcami jest wszystko dobrze z gory wielkie dzieki

ale po calkowitym puszczeniu gazu slychac zs skrzyni jakby jakies obcieranie i widac drganie drazka od zmiany biegow

Sprawdź czy w ogóle jest olej,jeśli jest to może być łożysko igiełkowe wałka sprzęgłowego.Podobnie jak nie ma oleju,ale wtedy to raczej pewne.

Przy rozgrzanym,na luzie słychać też chrobotanie?

Czyli najbardziej podczas ostrzejszego ruszania i hamowania silnikiem?

To może być słyszalna przekładnia główna.Sprawdź olej!!

Trudno tak z opisu zidentyfikować ten dźwięk,czy to odgłos tarcia,chrobotania,trzeszczenia,czy jak to określić.I w którym momencie ,puszczania sprzęgła,samego ruszania z miejsca,czy też nabierania prędkości po ruszaniu :?:

Jest jeszcze druga możliwość,może się sprzęgło sypać :029: jeśli przy samym puszczaniu sprzęgła jest słyszalne chrobotanie.

Tak dokladniej jest to taki dzwiek jak by klocki chamulcowe sie zaklinowaly i po chwili puscily i zdarza sie to juz na koncu puszczenia sprzegla albo po calkowity puszczeniu i tylko wtedy i dzieje sie tak nie za kazdym razem tylko raz na jakis czas najczesciej jak cofam do tylu a potem zaczynam jechac do przodu powoli bo przy szybszym ruszeniu tego nie slyszalem

A może rzeczywiście klinują się klocki,przy zmianie kierunku jazdy :|

Sprawdź klocki i czy dobrze odbijaja zaciski,bo to na prawdę na to wygląda :029:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...