Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] przegub?

Gość mmacin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od 2 dni w mojej almerze zaczął dochodzić dziwny dźwięk, im szybciej jadę tym jest głośniejszy, dochodzi z chyba z lewej strony, ciężko go zlokalizować, słychać go tak jakby jakiś odkurzacz pod maska, tak jakby silnik elektryczny, coś w tym rodzaju, mieliście może podobne doświadczenia? wydaje mi się że może to być coś z układem napędowym w kole, może przez zawieszenie?

Czekam na porady,

Pozdrawiam

Z tego co napisałeś ja bym stawiał na łożysko. Sprawdzisz sam - podnieś koło zakręć nim i posłuchaj czy szumi i tak po kolei z każdym kołem, lub jedz ok 40-50 i delikatnie skręcaj raz w prawo raz w lewo i jeżeli troche ustaje ten hałas (jak się odciąży łożysko toprzez chwile będzie ciszej) to na 100% jest łożysko - najlepsza metoda jest z podnoszeniem koła.

dzięki za poradę, tak jak pisałeś michal801 podczas skręcania w prawo odgłosy cichną, jeszcze nie podnosiłem ale to zrobię, lub po prostu pojadę do mechanika na wymianę

Pozdrawiam

Przegub odzywa się przeważnie przy skręcaniu, zrób manewr parkowania prostopadłego w jedną i drugą stronę, jeśli w którymś przypadku usłyszysz dźwięk podobny do przejechania patykiem po płocie z rurek, to będzie napewno przegub.

• 3 miesiące temu...

Czy mógłby mi ktoś doradzić jakiej firmy kupić przegub do Almerki [N16]1.5 90KM z 2000 r.(Sedan). Chodzi o przegub od strony kierowcy.Aha ile takie cudo może kosztować??Pozdrawiam.

Przegub odzywa się przeważnie przy skręcaniu, zrób manewr parkowania prostopadłego w jedną i drugą stronę, jeśli w którymś przypadku usłyszysz dźwięk podobny do przejechania patykiem po płocie z rurek, to będzie napewno przegub.

mam taki dzwiek tyle ze u mnie tylko ze o dziwo...

moja almerka ma automatyczna skrzynie - owy dziwek wystepuje tylko rano przy pierwszych ruszaniach i tylko w pierwszych momentach kiedy skrzynia zmienia przekladnie na drugi bieg... zawsze rano i zawsze na drugim biegu kilka dzwiekow wpadnie mi do uszu...

po rozgrzaniu silnika te dzwieki znikaja wiec nie martwie sie tym dzwiekiem zbytnio - moze to zastygly olej w przekladniach ?

opisze inny moj problem - moze ktos mial owe symptomy

przy predkosciach rzedu 120-140 km/h (a czasem i mniejszej) po linii prostej moja alma ma sklonnosci do delikatnej zmiany kierunku jazdy ale jest to zmiana slabo wyczuwalna ale wyczuwalna. minimalne myszkowanie auta dajace sie wyczuc tylko na kierownicy i tylko dla kierowcy.

przy wolnej jezdzie (do 100km/h) czuje kontakt z podlozem. i to czucie nie jest trzepotaniem niewywazonych kol ( czy cus innego)tylko takie czucie dajace pewnosc ze opona dokladnie przylega do asfaltu i gryzie go jak trza...(wiecie o jakie czucie mi chodzi)

powyzej owych 120-140km/h auto jakby sie unosilo nieco w gore i wowczas mam wrazenie ze trace kontakt z podlozem...

sprawdzalem luzy na kolach lapiac je i ruszajac nimi w pionie i poziomie - zero luzu

sprawdzilem sprawnosc amorkow wciskajac auto w dol przy kazdym z nich - mam tylko jedno wahniecie po zwolnieniu nacisku

moze to jakis stabilizator toru jazdy albo jaka cholera?

lozysko jest latwo wyczuwalne - huk przy skretach kol (u mnie cisza)

owy przegub - czy ma wplyw na kierunek jazdy?

przepraszam - za duzo sie rozkrecilem

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...