Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Gaźnik, grzałka - pilne

Gość Bravo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedyś była strona AC Nissan Club czy ktoś ma namiar na tą stronę a przy okazji szukam wszystko na temat gaźnika , aparatu ssania , grzałki aparatu ssania w Nissanie Sunny N14

Pozdrawiam

Bravo, Pisz co cię interesuje ,trochę w tym grzebałem,a K10 ma analogiczny automat ssania

Witam

Dobrałem się do aparatu ssania i co się okazało chyba poprzednik grzebał i źle poskładał - mam spore spalanie ( 15l pb/lpg ), zamiast trzech śrubek trzymających grzałkę były trz aluminiowe nity.

W środku od strony gaźnika są dwa języczki między, którymi był koniec sprężyny bimetalu i tu do końca nie jestem pewny czy tak to powinno być bo klapka od ssania czy jest silnik zimny czy gorący to jest w pionie - jak by były jakieś fotki czy rysunki to z góry dzięki.

Kiedyś widziałem coś takiego na stronie AC Nissan Clubu ale teraz tej strony brak.

Pozdrawiam

Jeśli na zimnym jest w pionie to ktoś przekręcił mechanizm w ten sposób by ssanie się nie włączało.Przyczyna może być prosta ,komuś zalewał na ssaniu ze względu na przykład na za wysoki poziom paliwa w komorze pływakowej co wzbogaciło mieszankę i w ten sposób pali na otwartym ssaniu a jak się nagrzeje to chleje jak smok.

A koniec sprężyny powinien być za języczkami.

8be6bd2dd07b2094.jpg

Obracając puszką ustawia się czas opóźnienia otwarcia ssania.Puszka w prawo "krócej" ,w lewo "dłużej"

15b3fd5248af7470.jpg

Witam

Dzięki za rysunki.

Oglądając dokładnie Automat ssania i grzałkę zobaczyłem kilka różnic:

- brak podziałki do ustawiania czasu pracy grzałki, jest tylko niewielka kreseczka na pokrywce plastykowej grzałki ale na korpusie ssania brak jakichkolwiek znaczków.

- na plastyku grzałki są pokazane strzałeczki i opisy ''w lewo w prawo'' ale metalowa przekładka i plastyk grzałki mają specjalne wycięcie aby ustalić jakieś chyba centralne położenie względem korpusu automatu ssania co przy poluzowaniu śrubek nie daje możliwości regulacji.

Mam pytanko - klapka od ssania powinna być poziomo kiedy ma pracować ssanie i czy powinna być zamknięta do końca czy powinna być jakaś szczelina -nie domknięta.

Pozdrawiam

Mam pytanko - klapka od ssania powinna być poziomo kiedy ma pracować ssanie i czy powinna być zamknięta do końca czy powinna być jakaś szczelina -nie domknięta.

Klapka jest przy zimnym silniku,i nawet jeszcze przed odpaleniem po pierwszym wciśnięciu gazu powinna przeskoczyć w położenie poziome.Powinno się zamknąć całkowicie,ale bez silnego oporu (powinna lekko dotykać ścianek gardzieli)

a przy wciskaniu gazu powinna się lekko uchylać.

Po kilku minutach pracy silnika powinna ustawić się w pozycję pionową.

Najprawdopodobniej korpus ma być ustalony dzięki tym wycięciom w optymalne położenie fabryczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...