Gość daniel arch Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Witajcie Pojawił się w moim terrano problem z mostem (?) Otóż przy wolnej jeździe na wstecznym lub przy skręcie w lewo lub w prawo (przy wolnej jeździe jak i w trasie) z tylnego mostu wydobywa się niepokojacy stukot. Towarzyszy mu "skok" na tylnej osi, to znaczy koło się kręci, kręci by w nagle nastąpił "przeskok". W trakcie jazdy na zakrętach tył auta nadrzuca w stronę przeciwną do skrętu. Most został rozebrany na czynniki proste. I wszystko jestv ok., to znaczy kosz jest cały, łożyska w pożądku, luzów brak, zanieczyszczeń brak. Przy okazji wyszło iż z tylnego koła wycieka smar, więc pewnie zimering jest do wymiany, ale czy on jest sprawcą zamieszania????? Nie mam pojęcia, ale wyraźnie słyczać, iż stukot (któremu towarzyszy "skok" koła) wydobywa się z mostu. Proszę o pomoc, bo mnie już całkiem skączyły się pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Most był rozebrany na czynniki pierwsze. A mechanior dobrze poskładał blokadę cierną? Jakim olejem został zalany - specjalnym do przekładni z LSD, czy zwykłym "hipolem" Objawy są podobne do zablokowania tylnej blokady na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bigi Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 ano wywnioskowac mozna ze roznicowka nie dziala - wiec byc moze lsd sie zblokowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daniel arch Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 jest olej total transmission SynFE 75W90 a jeśli ten jest zły, to jaki będzie właściwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Może mechanik sknocił i źle poskładał most. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bigi Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 jesli masz blokade LSD to musi byc z koncowka LS w nazwie lub cos takiego. Ja u siebie blokade spsulem innym olejem ale takich objawow nie mialem. Polecam wziazc schemat budowy mostu i jeszcze raz go rozlozyc. Samego mnei to czeka ale jakos nie mam na to czasu i jezdze bez lsd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daniel arch Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 za dobrze złożony most ręczę, bo nie robił to pierwszy lepszy mechanik tylko wieloletni urzytkownik terrano. wlałem olej 75W90, jest lepiej i teraz tylko przy ostrych, maksymalnych skrętach jest chrobotanie i minimalny uślizg koła. Wydaje się że to ewidentnie wina sprzęgiełek i kwestia właściwego oleju (ten co wlałem jest zaje... ale nie do takiego mostu) stąd moje pytanie CZY MOŻNA WYMONTOWAĆ PO JEDNYM ZE SPRZĘGIEŁEK LUB WYMONTOWAĆ WSZYSTKIE I NIE BĘDZIE TO ZABÓJCZE DA MOSTU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Zalej most Shellem Spirax - do przekładni z LSD a nie pieprz się w jakieś wydziwiane oleje. Nie kombinujcie nic ze sprzęgłem, chyba, że chcesz sobie potem wybulić 800zł w serwisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azorek Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=46149 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarz29 Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Witam wszystkich mam taki sam problem jak opisywany jest moje pytanie sprowadza się do tego ile może kosztować w najgorszym przypadku wymiana wszystkch części w moście , które mogły siąść. Z góry Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Sprzęgiełka w moście kosztują ok 8000. :028: co do reszty to też nie mały koszt. Sprzegiełek raczej poza aso nie dostaniesz więc najprościej i najtaniej jest chyba szukać drugiego mostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarz29 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Samochód stoji rozebrany tarczki posklejane i jestem na etapie szukania mostu bo w serwisie w Białymstoku nie idzie się dogadać co do części i wogóle nie mają pojęcia co robić. Rok 2002 mojego Tyrana 2.7 więc niewielki problem jest ze znalezieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi