Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Spec od LPG - W-wa i okolice

Gość gawronik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gawronik

Witam,

Przejrzałem forum, ale takiej informacji nie znalazłem - stąd też nowy wątek :)

Mam N15 GTI (SR20DE) z gazem II generacji na sterowniku autronic AL700. Instalacja jest dobrze położona, prawidłowo dobrane elementy składowe, wszystko zrobione z głową. Problemów z nią nie mam, niemniej jednak chciałbym, aby ktoś rzucił okiem na ustawienia sterownika i ewentualnie je skorygował. Moi gazownicy są OK gdy idzie o staranność położenia instalacji i dobranie jej elementów, niemal perfekcjoniści, ale jeżeli chodzi o regulację, to takiego fanatyzmu im brakuje ;) Stąd też szukam kogoś, kto by mógł zweryfikować prawidłowość / optymalność obecnych ustawień.

Wiem, że SR20DE można dobrze zagazować i ustawić na II generacji - 10 lat temu nikt nie słyszał o IV generacji (albo były horrendalnie drogie) a mimo to były gazowane i dobrze jeździły. Wielu ludzi "z głową do tych spraw", na podstawie swych doświadczeń z jazdy samochodem, samemu ustawiało sterowniki. Fajnie byłoby, gdyby znalazł się właśnie ktoś taki, lub ktoś mógł kogoś polecić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

--

Maciek (Gawronik)

Gość gawronik
A byłeś na Łąkach w Grodzisku? Jeżeli tak to co o nich sądzisz?

W Łąkach - ZTCW - są chyba ze 3 warsztaty... Zakładam jednak, że chodzi Ci o polecany na forum zakład na Poniatowskiego :)

Moja opinia jest w 'poście otwarcia' ;) To właśnie oni zakładali mi instalację. Znam ich od jakichś 10 lat i nie była to pierwsza instalacja, którą czy to ja czy to ktoś z rodziny u nich zakładał.

Jakość montażu oceniam na "szóstkę z plusem" :) Ustawienia standardowe instalacji też im wychodzą nie najgorzej - jakaś mocna "piątka". Ale gdy ktoś chce bardziej "indywidualne" podejście, to już niekoniecznie...

Brat w accordzie 1.8 (nie pamiętam oznaczenia silnika) założył u nich sekwencję i długo walczył, żeby była dobrze ustawiona - silnik czasami przerywał, dławił się itp w okolicach 2,8 RPM, niemal aż do zgaśnięcia. Chłopaki w końcu się poddali i powiedzieli, że nic tu nie widzą i nie wiedzą czego chce... Okazało się, że mają 'za niski klucz' do modyfikacji softu Landi-Renzo i dlatego nie mogli instalacji ustawić poprawnie. Dopiero jakiś 'magik' na Modlińskiej w W-wie miał odpowiednie uprawnienia i mu to dobrze ustawił. Gość zajmuje się jednak tylko sekwencją i do mojej nawet nie podejdzie... ;)

W moim byłym N14 z GA16DS założyli swego czasu I gen. (bo gaźnik). Instalacja znów położona pięknie, wszystko działało poprawnie, ale trochę za dużo palił i były małe kłopoty przy załączaniu sprężarki klimy - obroty spadały zbyt nisko. "Ustawienia" (o ile można tak mówić o pokręceniu śrubek w I gen. ;) ), które mi 'zapodali' świetnie sprawdzały się w GA16DS w P10 kumpla (tylko, że bez klimy). Ja chciałem "czegoś więcej"... ;) W końcu instalację idealnie 'dostroił' właśnie taki 'zapaleniec' o jakim wyżej pisałem z AC Nissan Club.

W moich poprzednich dwóch golfach Mk.III GTI instalację zakładali poprzedni właściciele. Chłopaki z Poniatowskiego tylko je - na moje żądanie - trochę zmodernizowali i ustawili po swojemu. W obu przypadkach oceniam (zarówno modernizację jak i ustawienia) na "szóstkę".

Tak więc wszystko zależy od tego, czy chłopaki mają do czynienia z baaaardzo typowym samochodem, czy już ciut bardziej wymagającym. Wtedy nie zawsze ustawienia wyjdą im "celująco"...

Obecnie w N15 SR20DE instalacja jest ustawiona (na moje odczucie) mniej-więcej 'poprawnie'. Jednak podobnie jak w byłym N14 przy załączaniu sprężarki klimy obroty spadają zbyt nisko. Wiem, że można to ustawić tak, by ten problem nie występował. Pamiętam, że w AC Nissan Club w niejednej P11 SR20DE z klimą była II generacja (wówczas sekwencja była wielką rzadkością) i nie było takiej 'niedogodności'. No i dlatego szukam jakiegoś speca, który będzie miał bardziej 'indywidualne' podejście... :)

Mówimy o tym samym, dzięki za wyjaśnienia. Jak znajdziesz jakiegoś supergaziarza daj znać na forum ;) bo ja w temacie mechaników prawie zielony jestem, no mam jednego zaufanego ale dane tylko na priva ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...