Gość tomkoziolek Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Witam , niedawno kupiłem mojej drugiej połówce micrusię z 2003 r 1,5 DCI. Problem jest następujący. Gdy odpalę silnik ( odpala bez problemu ) po chwili w kabinie czuć jakby od silnika przenosiły się drgania , po prostu cały się trzęsie. Nadmienię że rozrząd , wszystkie płyny i oleje oraz świece wymienione . Przed wymianą było tak samo. Jeden z mechaników powiedział że może to być uszkodzona dolna poduszka pod silnikiem. I teraz moje pytanie : czy to tylko poduszka czy może inne przypadłości ( wtryski lub pompa - choć na desce nie ma żadnych błędów, gdy został podpięty pod komputer też nic nie wykazało.) Co prawda po otwarciu maski silnik się trzęsie ale to w dieslach chyba normalne. Aha na ciepłym silniku odpala bez problemu , trzęsienie jest cały czas ale tylko na wolnych obrotach , moc raczej ma cały czas taką samą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demano Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 To na 90% poduszka silnika , u mnie w rodzinie też jest jedna k12 diesel 2003r i tam też są takie same objawy. Zobacz czy guma na w poduszce silnika nie jest sparciała - jeśli tak to wszystko wiadomo. Wjedz na jakiś kanał samochodowy , odpal silnik i zobacz co tam pod spodem najbardziej lata. Z tego co czytałem na forach , pomaga wciśniecie silikonu w poduszke silnika , staje się ona wtedy twardsza , jednak osobiście tego nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoziolek Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Sprawa jest następująca. Wczoraj wymieniłem poduszkę tylną tą pod samochodem. Niestety objawy nie ustępują. Pytanie jest jeszcze jedno: czy w przypadku niedomagania któregoś z wtrysków jest możliwość że na desce się nic nie wyświetla. Pytanie kolejne , czy objawem uszkodzonej poduszki może być ruszanie się lewarka zmiany biegów . przy dodawaniu gazu lewarek idzie delikatnie do tyłu , przy odjęciu gazu do przodu oraz czy przy wyłączaniu silnika przy uszkodzonej poduszce silnik przenosi dosyć mocne głuche uderzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Tak, poduszka przenosi siłę na lewarek. 1. drgania - rozrząd - ale wtedy by kopcił czy nie miał mocy 2. układ zasilania - wtrysk, nierówna dawka z pompy, układ ssania a Egr jest czyste?? jest chyba w tym silniku. tzn musi być. silnik diesla nie ma prawa sie trzęść podczas pracy. Tak samo jak ZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoziolek Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 witam po dłuższej przerwie. Wszystko się wyjaśniło . Przyczyną trzęsienia się micrusi była lewa poduszka silnika . Okazało się że olej , który w niej miał być po prostu się ulotnił ??? :-). Także micrusia chodzi idealnie - w każdym razie jeżeli chodzi o trzęsienie się - tzn. nie trzęsie się , nie buczy i w ogóle jest ciszej. Inne dolegliwości w następnym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.