Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

montaż tuby w navarce

Gość marcozxr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcozxr

szukałem na forum ale nic konkretnego nie znalazłem

pierwsze pytanie to:

1. czy do seryjnego radia bez navi da się podłączyć wzmacniacz i tube (czy jest wyjście)

2. ewentualnie ma ktoś może jakiś schemat podłączenia

3. jakieś porady ktoś może robił da swoje uwagi

Gość Artur5250

Ten temat już przerabiałem w swojej navce. Co do radia to nie ma żadnych wyjść a kable głośnikowe są tak popiepszone że nie trafisz na plus i minus jednego głośnika a zresztą to i tak nie o to chodzi. Miejsce na suba to kolejny kłopot ale o tym to było już na forum. Życzę powodzenia a jeżeli się uda to proszę o foty jak i gdzie ( oczywiście chodzi mi o montaż nie dewastując niczego w aucie i by nie leżał na tylnej kanapie :one:

Gość mariano27irl

jedynie co moge polecic poniewaz jestem ogolnie mowiac przeciwnikiem formatu mp3 to to ze chyba najlepiej podjechac do jakiegos dobrego warsztatu car audio i tam sie poradzic.

Gość marcozxr

dokładnie tak radio zostaje seria

tube dostałem od brata bo wymontował przed sprzedażą auta i teraz leży

okablowanie więc mam zarówno przewody sygnałowe jak i zasilające

tuba jest tzw aktywna z wbudowanym wzmacniaczem

chodzi mi poprostu jak podpiąć to ustrojstwo aby w miare niewiele kombinować

Gość mariano27irl

sprawa jest prosta.odetnij kable zasilajace glosniki z tylu auta.w ich miejsce podlacz konwerter a nastepnie pociagnij kable (kablem sygnalowym) z konwertera do skrzyni.do zasilenia skrzynki pociagnij kabel + z akumlatora(oczywiscie potrzebny jest takze bezpiecznik) a mase przykrec mocno gdzies do nadwozia.pamietaj o jednej bardzo waznej rzeczy.kable zasilajace i sygnalowe nie powinny znajdowac sie blisko siebie ani przecinac!!!!!!!!!!zasilanie pusc progiem a sygnal tunelem srodkowym.

• 3 tygodnie później...

z tego co widze na schemacie to chyba można wpiąć ten konwerter równolegle

więc chyba nie traci się głośników

http://allegro.pl/item670315183_konwerter_...sklep_gwar.html

pytanko jeszcze jakiej mocy wzmachol można pod to podpiąć

czy ktoś wie jaka jest moc seryjnego radia (bez navi)?

yyy panowie a nie lepiej zrobić tak:

- zakładam że radio w waszych autach ma wyjście na 4ry głośniki

- przednie głośniki zostawiacie w spokoju

- tylne głośniki odpinacie i stosujecie przedstawiony wyżej konwerter (od razu z góry radzę aby kupić konwerter dobrej firmy "sinus live" czy coś sprawdzonego)

- mając konwerter dokupić za 25zł rozdzielacz przewodów chincz tzw: "Y" (tylko z dobrymi końcówkami, jedna żeńska dwie męskie)

- zakupić wzmaka 4ro kanałowego i jakiegoś suba.

- 2 kanały idą do głośników a pozostałe dwa mostkujemy i pod suba.

- dobre wysterowanie i będzie ładnie grało bez strat jakości.

No ale nie jest to tanie wyjście, jest to moja propozycja. Bynajmniej ja bym tak zrobił, ze względu że dając konwerter równolegle wzrośnie obciążenie tych dwóch kanałów i końcówki w radiu mogą wyzionąć ducha.

No ale nie jest to tanie wyjście, jest to moja propozycja. Bynajmniej ja bym tak zrobił, ze względu że dając konwerter równolegle wzrośnie obciążenie tych dwóch kanałów i końcówki w radiu mogą wyzionąć ducha.

no właśnie jakś tak kombinuję to zrobić

póki co znowu utknołem w miejscu z kwestią znaleznienia miejsca gdzie umieścić skrzynie

jakieś propozycje może ktoś ma bo chciałem za siedzienie pasażera pod nogi z tyłu położyć ale nic fajnego niechce się tam zmieścić

kupic subowef plaski i zabudowac pod fotelem z tyłu zamiast schowków ... radio zmienic i zmaka załozyc . ale to kasa wiem bo sie przymierzałem ... i zmienilem auto zanim zrobiłem

kurcze znowu utknołem

mam już konwerter suba wzmachol

miejsce na suba za siedzeniem

ale mam problem gdzie w którym miejscu i jak przebić się z kablami zasilania do silnika i akumulatora

robił moze ktoś lub potrafi wskazac miejsce

• 2 tygodnie później...

Ja wszystko zlecilem serwisowi (niestety), prad zamiast z aku pociagneli mi z instalacji samochodu, wiec mam ograniczenie pradowe 30 A max, dzwiek wyciagneli z ktoregos glosnika, wiec mam mono ale i tak gra. Najwieksza glupote zrobilem z sub'em bo zainstalowalem go na pace, wszyscy slysza jak gra tylko nie ja... Bede kombinowal zeby go gdzies wcisnac za siedzenia.

• 2 tygodnie później...
Gość marcozxr

no wkońcu mi się uadło :rolleyes:

wzmacholek i skrzyneczka wkońcu gra generalnie jak na predyspozycje auta z jakości można być zadowolonym

jak ktoś będzie miał problemy lub potrzebe rady bardzo chętnie pomoge doświadczeniem

PS

wszystko cały montaż zrobiłem sobie sam :)

no wkońcu mi się uadło :rolleyes:

wzmacholek i skrzyneczka wkońcu gra generalnie jak na predyspozycje auta z jakości można być zadowolonym

jak ktoś będzie miał problemy lub potrzebe rady bardzo chętnie pomoge doświadczeniem

PS

wszystko cały montaż zrobiłem sobie sam :)

Gratulacje. Może zrób parę szczegółowych zdjęć z opisem, to wrzucimy do poradnika :)