jacek_81 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witam! Dzisiaj moja pani miała małe zderzenie z drugą panią w wyniku czego ucierpiała moja micra. Obrażenia następujące: - zderzak pęk w pół - wzmocnienie czołowe zdrowo wgięte - chłodnica wyskoczyła z uchwytów ( powypadały i się pogubiły) - chłodnica wygląda na całą - popękały uchwyty od lewej lampy. I teraz moje pytanie do szanownych użytkowników forum ponieważ jest to pierwsza stłuczka w mojej karierze kierowcy i nie wiem co dalej. Szkoda zgłoszona do ubezpieczyciela sprawcy a w poniedziałek oględziny ale już dzisiaj się pytała pani z ubezpieczalni co wybieramy - kase czy naprawe. Co polecacie? Co będzie lepszym rozwiązaniem - dodam że wolałbym auto naprawiać ale nie wiem jak to wygląda. Czy jeżeli rzeczoznawca wyceni szkode na 700 pln to w tej cenie warsztat musi sie wymieścić czy jak? Jeżeli popękały same uchwyty od lampy to czy wycenią nową lampe? Ile może kosztować wymiana pasa przedniego w warsztacie?. Nie chce żeby mnie wyrysali za bardzo ubezpieczalni. A i ile mam czasu na ewentualne wybranie warsztatu w którym będzie wykonana naprawa? Mam go podać od razu po oględzinach? Wszelkie rady mile widziane:) PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 wycene. niech ocenią, a Ty sobie kupisz używki, a pas wyciągnie Ci blacharz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 No właśnie pasa nie wyciągnie bo był już troche skorodowany i obawiam się że nie wytrzyma tej próby przy wyciąganiu. A nie orientuje się ktoś ile może kosztować sama wymiana tego pasa? Dużo roboty przy tym? Pas jest wspawywany z tego co sie dowiedziałem. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodzió Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 tak dokładnie kolego pas jest wspawywany blacharz na pewno Ci go ładnie wytnie a potem wspawa nowy taka moja rada dla Ciebie lepiej kupić pas w dobrym stanie od anglika niż pchać się na jakieś zamienniki tak zwane dobrej jakości bo jest to chłam który nie wymiaruje z oryginałem wiem to z własnego doświadczenia z Primerą Pozdrawiam :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pokajoke Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Podejrzyj temat : "Tak to jest jak się nie ma kanału" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Panowie Jeszcze jedno pytanie czy na 100% wzmocnienie przednie do mojego micrusa (K11 z 93 roku) jest zgrzewane/spawane czy może skręcane?? Dzięki za szybką odpowiedź. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość axela szczecin Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 jak pieniązków będzie mało to pamietaj że warto jeżeli robisz na warsztacie zrobić druga wycene, bo czasami nie widać czegoś z zewnątrz, a po ściągnięciu np. zderzaka okazuje się że pieniązków nie starczy... ja miałam lekko wgięty okular w przednim pasie i trzeba było wspawać nowy.. a wzocnienie bylo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 POwypadkowo serwisuje sie bezgotowkowo wtedy nie ma niespodzianek ubezpieczalnia musi zaplacic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Filix Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Drobna robota, mysle ze najlepiej zabrac pieniazki, powinno jeszcze cos zostac. Zderzak ze szrotu najprawdopodbniej bedzie trzeba wylakierowac (nawet jesli jest w tym samym kolorze to czesto poobijane), ewentualnie , w zaleznosci jak bardzo popekany jest zderzak, mozna go pospawac. Na lampy kupowane na allegro bardzo uwazaj. W przypadku uzywanych nie jednokrotnie pochodza one z anglikow(a te jak wiemy swieca troche w inna strone), najlepiej nowe ale dobrych firm, Jesli masz ochote na zabawe mozna sie pokusic o naprawe uchwytow(gorny od blotnika - kawalek blaszki wygiety z wywierconym otworem i zywica na okolo, te od strony chlodnicy - stare mocowania srob trzeba odciac, nawiercasz otwor 6 po zdjeciu klosza wkladasz pod odblysnik srobki i kontrujesz je z drugiej strony) - sprawdzone w warunkach ekstremalnych :mikolaj: ,pas przedni najlepiej pospawac...uzywane czesto beda pordzewiale,albo juz beda sie zblizaly do momentu w ktorym korozja sie zaczna, wkoncu to jedno z miejsc w ktorych micra rdzewieje najszybciej, dlatego tu bym tez uwazal, caly pas przedni mozna zastapic profilem 80 - ale to musial robic ktos kto wie jak trzymac spawarke. To chyba tyle jesli chodzi o patenty na ta robote:) Ewentualnie mozesz zdecydowac sie o rozwiazanie bezgotowkowe, podpisuje sie wtedy upowaznienie dla warsztatu i nic cie wiecej nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 albo jeszcze lepszy numer oddac do aso niech robia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pokajoke Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jak w opisie naniesionym na klosz reflektora jest duża litera "L" to są z anglika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jak w opisie naniesionym na klosz reflektora jest duża litera "L" to są z anglika napewno? to ja mam klosze z angola w k10 ;D firmy depo hehe mi sie wydawalo ze strzalki pokazuja na jaki ruch sa przeznaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Filix Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jedyny problem z ASO to kwestia szkody calkowitej, jak wiadomo wiekszosc ubezpieczalni orzeka szkode calkowita, gdy koszt naprawy auta przekracza 70% wartosci rynkowej auta nie uszkodzonego. Tu jesli micra 94' jez ubezpieczona na np 5tys, mozliwa jest naprawa tylko do kwoty 3500tys. Przy cenach czesci i kosztach robocizny w ASO moze to wykroczyc poza ten limit. :zly2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Dzięki Panowie za odpowiedź. Dzisiaj odbyły się oględziny przez rzeczoznawce z PZU i pan stwierdził że raczej szkoda całkowita (wyliczył że sam pas przedni kosztuje w ASO 1600pln :zdziw: ) Nie wiem ile za reszte ale jak tak liczą to będzie ta całkowita szkoda raczej. Teraz nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać. W środe mam dzwonić po szczegółowy kosztorys. Nie wiem czy auto jeśli orzekną szkode całkowitą ma iść na złom czy jak? Przecież jest normalnie na chodzie. Nie mam najmniejszego zamiaru go oddawać - raczej będę go reanimował chociaż nie wiem jaką kwotę może mi zaproponować PZU. Ile warte może być taka Micra dla PZU? Tu jesli micra 94' jez ubezpieczona na np 5tys, mozliwa jest naprawa tylko do kwoty 3500tys. Przy cenach czesci i kosztach robocizny w ASO moze to wykroczyc poza ten limit. :zly2: Filix a jeżeli przekroczy te 3500 to co wtedy? Dostane za nią jakieś marne grosze? Przecież to kradzież w biały dzień :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Filix Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 W tym momencie ubezpieczyciel daje oferte wykupu wraku, stacje demontarzu licytuja ile moga za niego dac. Tu najprawdopodbniej kwota siegnie ok 1500-2000zl w tym momencie mozna zdecydowac sie na pelna kwote odszkodowania (5tys) lub kwote odszkodowania plus wrak czyli 5tys - kwota jaka zostala wylicytowana. Mysle ze powinienes byc spokojny, to droba stluczka czesci powinny kosztawac kolo 500zl, a pierwszy lepszy blacharz z powinien to zrobic do 1000zl, jak poszukasz to i za 500zl ktos to zrobi. W prostym rachunku najprawdopodobniej zostanie jeszcze na nowe felgi do mikrusa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 No i sprawa jasna. Naprawa autka dla PZU nieopłacalna - szkoda całkowita : Auto wycenione na 3700 Koszt części/naprawy - 2380 Wartość wraku - 1320 Troche tanio wycenili auto przed kolizją ale ważne że będą pieniążki na naprawę i powinno coś zostać. Jutro jadę obejrzeć pas przedni. Zastanawiam się czy dało by rade samemu usunąć tą dolną belkę ( tylko ona do wymiany) i wstawić bez spawania nową( na śruby skręcić - ewentualnie z tak skręconym podjechać na spawanie). Belka jest zgrzewana punktowo a na allegro znalazłem samą tą belkę za 50 pln. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 lepiej spawac takie elementy zeby potem nie bylo niespodzianek. NIe masz kogos kto w garazu grzebie i ma migomata>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 No właśnie będe musiał poszukać u siebie. Na razie szukam pasa bo byłem dzisiaj w Gliwicach i sie okazało że mi ktoś wykupił sprzed nosa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magwis27 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 witam Wszystkich. Mam pytanie odnośnie wypłacenia odszkodowania. Dostałam pismo z ubezpieczalni i piszą w nim: " Naprawa pojazdu jest ekonomicznie nie uzasadniona, odszkodowanie zostanie wypłacone po ustaleniu odpowiedzialności za przedmiotowa szkodę przez ubezpieczyciela. Wartość rynkowa 4300zł, wartość rynkowa pozostałości zbywalnych w stanie kompletnym 1100 i wartość szkody 3200zł" Czyli ile zostanie mi wypłacone??? Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 wydaje mi sie ze 3200zl a za 1100zl mozesz puscic wraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 magwis27, dostaniesz 3200 no chyba że auto na firme to będzie minus VAT. A jakie autko Ci wyliczyli na tyle? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magwis27 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Mikrusek [K11] sędziwego już wieku bo rocznik 93. Pan który robił zdjęcia stwierdził że auto jest warte jakieś 3tys. Na moje pytanie według jakiego "cennika" będzie wycena auta stwierdził że według cen giełdowych. Widocznie musiał się zdziwić jak na Allegro zobaczył że te auta jak na swój wiek są w "cenie", a do tego trzeba dodać, że jest dobrze wyposażona, bo szyby elektryka, wspomaganie, centralny z pilota, gaz... tylko klimatyzacji brakuje ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 gaz... mmm to co z nia teraz bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek_81 Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Jeszcze jedno pytanie..dostałem list z PZU że jeśli chce naprawiać samochód to jak to zrobie musze zrobić dodatkowy przegląd i zgłosić sie z zaświadczeniem po przeglądzie do nich. Pytam bo nie wiem czy mam to robić - kasa w końcu na koncie a nie mam żadnej informacji co do terminu w jakim musze to badanie zrobić. Jak go nie wykonam to mam im kase oddać? Miał ktoś kiedyś z czymś takim do czynienia? Na necie ludzie piszą że niby dotyczy to momentu w którym po zderzeniu policja zabiera dowód rejestracyjny - ja swój mam więc nie wiem czy jest potrzeba takiego przeglądu ( niby to zawsze kosztuje.). PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafaela Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Jeszcze jedno pytanie..dostałem list z PZU że jeśli chce naprawiać samochód to jak to zrobie musze zrobić dodatkowy przegląd i zgłosić sie z zaświadczeniem po przeglądzie do nich. Pytam bo nie wiem czy mam to robić - kasa w końcu na koncie a nie mam żadnej informacji co do terminu w jakim musze to badanie zrobić. Jak go nie wykonam to mam im kase oddać? Miał ktoś kiedyś z czymś takim do czynienia? Na necie ludzie piszą że niby dotyczy to momentu w którym po zderzeniu policja zabiera dowód rejestracyjny - ja swój mam więc nie wiem czy jest potrzeba takiego przeglądu ( niby to zawsze kosztuje.). PZDR Zadzwoń lub przejdź się do PZU i zapytaj czy Ciebie to też dotyczy. Być może że maja jakiś standardowy druk i wysyłają wszystkim to samo. wydaje się, że skoro kasę przysłali to jest wszystko ok, ale z takimi instytucjami to nigdy nie wiadomo . i taka rada z mojej strony, jak pójdziesz tam osobiście to zostaw im pismo z zapytaniem, sobie weź kopię z ich potwierdzeniem, że takie pytanie było do nich skierowane i kiedy, to wtedy oni też muszą Tobie odpowiedzieć pisemnie i będzie czarno na białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi