Dolce Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Witam. Mam następujące pytanie. Zauważyłem, że przy włączonej klimatyzacji moja Primerka ma gorsze przyspieszenie. Ogónie włączenie klimy powoduje spadek mocy silnika. Jest tak zauważalne zarówno na PB jak i na LPG - na przykład gdy przyspieszam i włączam klimatyzacje, w tym momencie auto gorzej "idzie". Co może być przyczyną takiego stanu ? Skąd sprężarka klimatyzacji pobiera energię do działania - czy jest to elektryczny układ ? Czy na zamulenie samochodu może mieć wpływ słaby akumulator w samochodzie czy też jest to mało prawdopodobne i przyczyny należy szukać gdzie indziej ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznurek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 temat taki już był poruszany że po włączeniu klimy odczuwalny jest spadek mocy auta . Więc użyj wyszukiwarki i pewnie znajdziesz tu masz 1. temacik na ten temat : http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ht=klimatyzacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Kompresor klimatyzacji jest napędzany paskiem klinowym, tym samym co alternator. Włączona klimatyzacja powoduje opór dla silnika i stąd strata mocy i momentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dolce Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.