Gość chudy_szymon Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 witam przymierzam sie do zakupu Nissana Almera 1996 hatchback 4/5 drzwi mam pytanie do uzytkowników takiego samochodu Ojciec + matka + dwójka małych dzieci w fotelikach + bagaże potrzebne na tygodniowy wyjazd z dziecmi nad morze łącznie ze spacerówką itp. Czy Almera jest w stanie to pomieścić? Czy robi to w miare bezproblemowo czy to już "ekwilibrystyka stosowana". Pozdrawiam i z góry dzieki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość McAlmera Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Lekko nie będzie - płyta znad bagażnika zostanie na pewno w garażu/piwnicy. Ale jak byłeś dobry w Tetris, to dasz radę :one: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chudy_szymon Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 w tetrisa dawalem rade pytanie czy trzeba byc mistrzem tetrisa czy po prostu wystarczy ruszyc glowa i dobrze poukladac rzeczy. Dzieci jak wiadomo wymuszaja zabieranie troche wiekszej ilosc bagazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha jr Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Celuj lepiej w Primerę. Dzieci co prawda nie mam ani żony, ale jak widzę jak się moi rodzice pakują z córka nad morze do Omegi B combi, to mogę stwierdzić że do Almery na pewno by się nie zabrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Skiborg Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Cześć, Ja swoją Almerką tylko sedan (patrz opis z boku i fotka; rok 96) byłem rok temu w Słowenii - na 8 dni; 4 dorosłe osoby + full bagaż. Daliśmy wszyscy razem radę raczej bez problemu. I na autostradach 185 się dało... no ale nie wiem jak to z tymi dzieciakami by było.. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1980 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Tak jak pisze kolega wyżej, w przypadku sedana nie będziesz miał problemu z bagażami. Bagażnik jest na tyle obszerny że ze spokojem wszystko zapakujesz . No chyba że po prostu wolisz hatchbacka... P.S. Kiedy przestanie w końcu wywalać po napisaniu postu? :zly2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Co prawda mam jedno dziecko i już nie małe ale dajemy rade i jak najbardziej się sprawdza, zrobiliśmy już tyle wypadów i nigdy nas nie zawiodła, wszystko zależy od tego jak się składa wózek bo bagażnik na pewno nie jest mały. powodzenia jeszcze małe poprawka nie wiek jak się różnią wielkości bagażnika między dwu i czterodrzwiową opcją ale u mnie wygląda to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1980 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 O ile się nie myle to z pojemnościami jest tak: hatchback 340l sedan 440l Różnica wyraźna jednak wadą bagażników w sedanach , mimo iż ogólnie są większe, jest to że zwykle ich przestrzeń ładunkowa jest mniejsza patrząc pod kątem wysokości. Tu mogą pojawić się problemy np kiedy ktoś chce przewieźć wózek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość uchmanek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 chudy_szymon, gdyby nie spacerówka to by weszło bez problemu. nie wiem jaki masz wózek, ale spacerówka prawdopodbnie nie zmieści się nawet do pustego bagarznika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Virgo_ Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Ja w 4 osoby + bagaz bez problemu wybralem sie nad morze, i to nie raz. Jednak koledzy slusznie zauwazyli, ze z wozkiem moze byc problem. Rozwiazaniem moze byc jednak box na dach, jezeli wiekszosc czasu jezdzisz po miescie, lub wieksze auto (np. wspomniana Primera), jezeli takie wypady sa czeste... :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olgi Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 tylko sedan lub kombi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość djkovi22 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 almera mimo swojego wygladu jest dosc pakownym samochodem i sporo sie w nia zmiesci... dlatego jak ktos pisze ze sedam czy kombi(inacej 5d) to miedzy 5d a 3d nie ma za duzej roznicy w pojemnosci bagaznika tylko tyle ze 3d lub 5d:p sedam ciut dluzszy jest i podobno wiecej sie zmiesci w nim:) ale kazdy bedzie taki ze dasz rade dojechac nim na wakacje moja alma jechala juz z 4 osobami do wloch i chorwacji i zle nie bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ja nie moglem spakowac do Almery dwoch walizek i kilku ksiazek jadac co tydzien z Koszalina do Szczecina na uczelnię. A co dopiero na wakacje. W zeszłym roku na zlot do Borska ledwo zapakowałem 4 osoby i trochę ciuchów. I to był wyjazd raptem na 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Akkarin Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 gdy wracam od teściów i patrzę, co musi wieźć moje nismooo, sam nie mogę uwierzyć. Tona ładunku + żona, teściowa i spora szwagierka. za każdym razem obiecuję mu, że to ostatni raz... Ty masz problem z wózkiem, to fakt. I rzeczy dla dwójki pociech pewnie sporo. Ale powinieneś poradzić. powodzenia:) (na wakacje jadę z 3 osobami w Bieszczady. Nismooo da radę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Ja jechałem w 4 osoby no dokładniej to w 2 i poł bo ja podwoziłem rodziców i siedmioletniego brata na lotnisko i daliśmy rade bez problemu - wszystko weszło do bagażnika - było tego chyba 2 walizki, duża torba podróżna plecak i spora kosmetyczka starszej. Ja ze swoich rzeczy z bagażnika nic nie wyjmowałem: klucze, 2 bańki płynu do spryskiwaczy i plecak z kosmetykami samochodowymi szmatami itp. Jak się dobrze poukłada to da rade - jedynie wózek może nie wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nelson38 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 witamprzymierzam sie do zakupu Nissana Almera 1996 hatchback 4/5 drzwi mam pytanie do uzytkowników takiego samochodu Ojciec + matka + dwójka małych dzieci w fotelikach + bagaże potrzebne na tygodniowy wyjazd z dziecmi nad morze łącznie ze spacerówką itp. Czy Almera jest w stanie to pomieścić? Czy robi to w miare bezproblemowo czy to już "ekwilibrystyka stosowana". Pozdrawiam i z góry dzieki za komentarze. Od pewnego czasu wyznaję zasadę ze najlepszy jest zestaw: auto klasy Almera HB + box na dachu + bagażnik rowerowy na haku. Wystarczające auto do użytku na co dzień - koszty + parkowanie. A kupowanie X-Trail dlatego że dwa razy w roku jedzie się z bagażem nad morze jeszcze dla mnie jest za drogie ;-/ Zresztą 4 rowery nawet tam się nie zmieszczą. A tak mam jeszcze możliwość dalszej rozbudowy o przyczepkę, przyczepę kempingowa itd ;-)))))) pzdr, nelson38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość uchmanek Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zalety x-a będziesz odczuwał nie tylko w czasie wyjazdów. Po rozbudowaniu o bagażnik rowerowy będzie super pakowny. Jeśli masz dobry egzemplarz na oku nie zastanawiaj się ani chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nelson38 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jeśli masz dobry egzemplarz na oku nie zastanawiaj się ani chwili. A ja sie wcale nie zastanawiam. Właśnie zapakowałem sie (4 osoby na 2 tygodnie) w Tiidę i nie wiem co zrobić z wolnym miejscem w boxie i w bagażniku ;-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sap3r1987 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Swojego czasu jeszcze zanim dostałem almerke od ojca jeździliśmy całą rodziną na wczasy nad morze. Z rzeszowa na wybrzeże jest sporo kilometrów. Rodzinka 5 osobowa. Pełno bagażu i nawet lodówka turystyczna sie zmieściła. Śmiało można nią jechać na wakacje. W ten weekend wybieram się do zakopanego i niczym innym tylko almerką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olgi Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Cześć, Ja swoją Almerką tylko sedan (patrz opis z boku i fotka; rok 96) byłem rok temu w Słowenii - na 8 dni; 4 dorosłe osoby + full bagaż. Daliśmy wszyscy razem radę raczej bez problemu. I na autostradach 185 się dało... no ale nie wiem jak to z tymi dzieciakami by było.. Pozdrawiam i powodzenia Magia prędkości działa! 185 przy 4 osobach w 1,4 75KM to jest wynik!!! A w górzystym terenie tzn na dół to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Darth Vader Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Odbyłem właśnie trase Rzeszów-Pacanów i muszę stwierdzić, że N15 3d ledwo zmieściłem rzeczy ktore moja kobieta zebrala przez rok czyli ciuszki, garniki, książki i kserówki. Bagażu było na co najmniej 3 tygodniowe wakacje nad morzem wieć z bagaznikiem jest wporządku :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dombek Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dasz radę Mam ten sam problem (tyle, że 1 księżniczka prawie 2-letnia obecnie na foteliku). Bagażnik mieści wszystkie walizy, ale tutaj się kłania umiejętność spakowania w nie tego, co naprawdę potrzebne na określony wyjazd. Jeśli kobieta chce zabrać całą garderobę łącznie z kompletem sukni wieczorowych to pozostaje kupno/wynajem jakiegoś busa ;-). Jeden warunek: na sprzęt rekreacyjny przeznaczamy bagażnik dachowy. Ewentualnie "trumienkę" dachową na nadbagaż ;-) Drobna porada - masz dzieci w fotelikach to minimalnie przesuwasz do przodu przednie fotele i w przestrzeń pomiędzy tyłem foteli a tylną kanapą pod nogami dzieci upchasz 1/3 bagażu ;-) Edit: Zastanawiam się właśnie nad uchwytem na rowery na tylny hak. Snowboardy jak coś to mieszczą się na dachowym obok trumienki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomkallo Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 a ja spakowalem grubego brata, szczupla dziewczyna, mniej szczupla dziewczyne brata i jeszcze psa 60cm w klebie + bagaze, gumowa plywajke i wedke do hatchbacka! aczkolwiek nalezy zaznaczyc, ze tym z tylu jechalo sie mniej komfortowo, a no i silnik moglby byc mocniejszy dla takiej masy przewozonej:P ale skoro to rodzinny wypad, to po co szalec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi