Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co to może być.

Gość Bartek-Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek-Ania

Witam navarka ma już 96kkm :)) i żyje:

Ale .....

Po krzyżakach tylnego wału , posypały się też przedniego na szczęście wymienili odrazu parę :))

Niestety doszły nowe objawy , może subiektywne ale sie mi nie podobają

Po przeglądzie po 90000 tys pogorszyłą się praca silnika tzn: Tak jakby słychać było w przedziale od 80-120 prace wtryskiwaczy albo zawory ?? głośniej ale to wygląda tak :

-jak jest zimy słychac oczywiście bardzo głośno

- jak się nagrzeje , to słychać cykanie zaworów lub wtrysków

, oraz trochę jakby chodził jak kosiaraka stracił ze swojej "miękkości" pracy.

ciekawostką jest to , że wystarczy chwila postoju , i jazda i przez chwile jest spokój a później znowu.

Silnik nie traci mocy , oleju i pali w normie około 10,2 na autostradzie do 11 , i średnio około 8.7l/100

ale tyle to on palił zawsze

Dodatkowo tak jakby wpadał w wibracje odczuwalne podczas jazdy na fotelu.

Ale nie telepie autem tylko wibracje.

Nie miałem tego przed przeglądem i nie wiem co chłopaki spieprzyły :(((. Bo ciężko im to wytłumaczyć.

Ciekawe czy masz zalany dobry olej. Kiedyś była akcja w serwisie, wpisywanie wymian w książkę a oleju nikt nie zmieniał. Sprawdź jaki olej masz zalany, czy w silniku jest dobre smarowanie. Podjedź do serwisu i powiedz co Cię boli. Może smok zasyfiony i niedosmarowuje silnika. Tylko takie gdybanie. U mnie jak silnik zaczynał chodzić głośniej wymieniałem olej i jak ręką odjął. Oczywiście nigdy nie dotrwałem do książkowych 30 tys. Może nie wymienili filtra oleju? hmmm

• 3 tygodnie później...
Gość Bartek-Ania

Wracam do tematu

Przyjrzałem sie objawom i wygląda to tak:

Jeśli przyśpieszam gwałtownie od 2k/min czuję wibrację na pedale gazu * gdzieś od 2500-3500 później się uspokaja) (takie mocne mrowienie przenoszone na pedał gazu i drążek zmiany biegów)

i przyśpiesza bez problemu ale pracuje jak kosiarka ( spalanie i moc bez zastrzeżeń)

Do tego dużo głośniej słychać pracę wtryskiwaczy niż przed przeglądem - słychać je głośniej niż pracę samego silnika)

pozdrawiam

Bartek

Gość taransan

czesc,

niech sprawdza kolo dwumasowe. jezeli sie psuje to przenosi drgania na samochod.

u mnie tak bylo. niestty wymiana jest bolesna finansowo. chcialbym byc zlym prorokiem.

silnik D40 generalnie chodzi jak mlockarnia i na to chyba juz nic sie nie poradzi.

moja ma juz ponad 140k i... odpukac chodzi bardzo dobrze. olej wymieniam co 10kkm.

najbardziej wkurzaly mnie drgajace szyby w drzwiach. teraz ich ni slysze:)

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...