Gość bieniu321 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 wiatam kolegów! dziwna rzecz mi się dziś przytrafiła w moim terrano (2003, 2.7td, 3d). zauważyłem, że zarzuca mi autem w jedna stronę przy dodawaniu gazu. zmierzyłem odstępy kół od ramy i okazało się, że lewe koło w stosunku do prawego jest wysunięte o jakieś 3 cm (widać je przez nadkole) więc mam przesunięty most. czytałem, że dzieje się tak w momencie podnoszenia auta bo drążek przesuwa most, ale ja tego nie robiłem. ostatnio nie szalałem też po terenie, nigdzie nie walnąłem. wcześniej było ok bo terrano mam od roku i i nie działy się takie jaja wiecie może co mogło się posypać?? zaczynam mieć już dosyć bo 2 dni temu musiałem wymienić wisko bo było zatarte. prosze o jakieś wskazówki. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azm-61 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witaj! Przeczytaj wcześniejszy temat: "Problem z drążkami reakcyjnymi... Rozwiązanie" Pisalem tam o tulejach metalowo-gumowych w tylnym zawieszeniu, a konkretnie o wahaczach wzdłużnych łączących tylny most z ramą samochodu w których są te tuleje. Może właśnie przez to tylny most Ci ucieka. Dodam jeszcze, że w razie konieczności wymiany tych tulei można je zastąpić polibuszami tak jak to opisał na końcu pytający. Te polibusze można dostać także na Allegro wpisując w wyszukiwarce - Terrano polibusze - są one podobno sztywniejsze od gum ale wytrzymałe. Jeśli to ta usterka w Twoim samochodzie to masz gotową odpowiedź. Sprawdź także wszystkie mocowania przy ramie powiązane z tylnym mostem, może któreś jest naderwane lub skrzywione choć jest to akurat mało prawdopodobne ale nie wykluczone. Te tuleje sprawdzić można w łatwy sposób wkładając jakiś łom między ucho wahacza a uchwyt ramy i podważając jeśli jest guma wybita to będzie to widoczne. Powodzenia przy usuwaniu usterki. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.