pawcin Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam wszystkich, mam taki problem posiadam Almerkę z 2002 roku N16 1.5 benzyna. Przejechane ma 90000 km i pojawiło się podczas jazdy dziwne huczenie. Nie wiedziałem skąd dobiega ale przy 80 na godzinę zaczyna huczeć, nasila się podczas hamowania a przy przyspieszaniu trochę mniej ale też huczy. Wymieniłem już łożyska choć według mnie były w porządku. Rozkręcona była skrzynia i wszystko sprawdzone, ale żadnego defektu nie znalazłem. Co może jeszcze być przyczyną takiego huczenia? Huczy tak jakby miało coś się zaraz urwać:( Proszę o pomoc i jakieś porady.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 A łożyska zmieniałeś z przodu i z tyłu? Podobny odgłoś (do łożysk) mają opony, może to jest wina opon jak masz możliwość to zmień koła z innego samochodu. Jeżeli masz jeszcze oginalne opony (bridgestone) to one były "wadliwe" - hałasowały robiły się "kwadratowe" niedało się wyważyć koła itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcin Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Łożyska wymieniłem z przodu tylko ponieważ odgłos dochodzi z przodu. Najpierw miałem wrażenie, że to z prawej strony, a później z lewej. Ale teraz to sam nie wiem ale napewno z przodu. Już miałem nawet pomysł, że to coś w silniku, tylko że na postoju nic nie stuka ani nie huczy jedynie jak się jedzie ponad 80km/h. Co do kół to nie mam już oryginalnych i są wyważone bo pierwsze na co wpadłem to żeby koła sprawdzić. Nawet zakładałem stalówki z zimowymi, ale też tak huczało;( [ Dodano: Sob 13 Cze, 2009 17:51 ] Nie wiem czy to ma coś z tym huczeniem wspólnego, ale zauważyłem, że jak stoję na postoju i ruszę kierownicą w lewo i w prawo delikatnie (tak że nawet koła się nie ruszą) to słychać stukot mały. Czyżby końcówki drążków kierowniczych??? Ale od tego by huczało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jam Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 moze wiatr w uszczelce szyby? stuki i puki sie przenosza po samochodzi i czesto slyszysz ze stuka z przodu a tak naprawde to z tylu toi i moze huczenie tez. sprawdz piasty w tylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestio_vip Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam wszystkich,mam taki problem posiadam Almerkę z 2002 roku N16 1.5 benzyna. Przejechane ma 90000 km i pojawiło się podczas jazdy dziwne huczenie. Nie wiedziałem skąd dobiega ale przy 80 na godzinę zaczyna huczeć, nasila się podczas hamowania a przy przyspieszaniu trochę mniej ale też huczy. Wymieniłem już łożyska choć według mnie były w porządku. Rozkręcona była skrzynia i wszystko sprawdzone, ale żadnego defektu nie znalazłem. Co może jeszcze być przyczyną takiego huczenia? Huczy tak jakby miało coś się zaraz urwać:( Proszę o pomoc i jakieś porady.... Jesli nasila sie przy hamowaniu, to moze prowadnice tloczkow hamulcowych sie zapiekaja tzn nie odbijaja?? Sprawdz, przeczysc, nasmaruj i powinno przestac jesli to od tego. Ja mialem to samo i przyczyna byly wlasnie problemy z przednimi hamulcami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirmike1 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Być może bedziecie sie śmiać ale miałem bardzo podobne objawy jakies 2 tygodnie temu - długo było dobrze a potem raptem pojawiło sie głośne wycie też gdzieś od 80 km/h. Już też chcialem robić łozyska, ponownie wyważać koła ...... ale u mnie winowajcą był założony dzień wcześniej bagażnik do rowerów (dokładnie tylko te 2 belki). A że bagaznika uzywam dokładnie 2 razy w roku na krótkich dystansach to kupiłem najtańsze belki ..... to one generują taki a nie inny opływ powietrza na samochodzie że strasznie wyło..... dla testu zdjąłem bagaznik i ... jak ręką odjął fakt że u mnie nie huczało przy hamowaniu i przyspieszaniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcin Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Hej, zgodnie z radą sprawdziłem łożyska w tylnych kołach. Są bez zarzutu. Co do tłoczków to teraz nie sprawdzałem tak więc skorzystam z porady. Bagażnika niestety nie mam więc to nie on huczy. A poza tym to taki huk jakby naprawdę coś się miało urwać. Mam jeszcze takie pytanie czy jak wymieniam baterie w plocie to muszę od nowa kodować go??? Ponieważ tak gdzieś przeczytałem i chciałbym się upewnić. Ps. Zna ktoś dobrego mechanika w okolicach Łodzi??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wert1983 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 witam. mam ten sam problem dziwne huczenie dochodzi mnie z przodu samochodu tyle tylko że już od 60kmh. huczenie słychać tylko wtedy gdy naciskam pedał gazu. wrzucając na luz lub jadąc na biegu bez dodawania gazu dzwięk zanika. pojawia się w momęcie dodania gazu i jest to dzwięk jednostajny i nie nasila się w momęcie przyspieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ron Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Cześć.Mam problem z drganiami na kierownicy od około 100 km/h.Wyważyłem ponownie opony z przodu sprawdziłem w drugim warsztacie ok mimo wszystko drgania mniejsze ale są te same lekko kierownica lewo prawo. Mechanik mówił że to może tylne opony , ale tył nic nie drży?.Wczesniej wymieniłem sprężyny Monroe i amory Kayaba, może coś schrzanili w warsztacie. Opony nowe Continental Ecocontact 3 i dobre z przoduoglądaliśmy z mechanikiem.Zauważyłem że strasznie wg mnie miękie podczas jazdy 2.2bara.Może się uszkodziły wewnątrz.Prosze o pomoc co robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcin Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Co do tych drgań to jaki masz profil opony i jeżeli masz alusy to założyli Ci odważniki klejone czy wbijane? Ja miałem na alufelgach opony z profilem 205/40/R17 i dopóki nie założyli mi klejonych odważników (tzn. są one lepsze bo zapewniają bardzo dokładne wyważenie) to miałem identycznie, że w granicach 120km/h miałem bicie w kierownicy. Wcześniej wyważałem koła chyba z 3 razy, ale za każdym razem nabijane odważniki i non stop ten problem. Co do mojego problemu z huczeniem to dziś przesmarowałem prowadnice w klockach i jutro jadę do Łodzi to zobaczę czy pomogło.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ron Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam.Nadal mam drgania choć wywazałem ponownie i w jednym kole dodali 5g, a w drugim zdjął co było i założył 30g. Opona ma lekkie bicie promieniowe z tyłu to lekko faluje na boki- bije osiowo 2-3mm i jest przerywane buczenie, miałem stare opony to tak biło i oznaki jakby zużyte łożysko sprawdzane i ok. Jak miałem zimówki to wszystko było ok.Mam rozmiar opon 185/65 88T R15.Jadę do mechanika ma sprawdzić może to osie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcin Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Witam, Musze powiedzieć że po przesmarowaniu prowadnic tłoczków jest chyba ok. Piszę chyba gdyż mam nadzieje że jak pojadę w dłuższą trasę to nie zacznie huczeć ponownie. Na ten moment jednak nie huczy. Dzięki za pomoc Pozdrawiam Co do bicia Ron to jeżeli masz możliwość założenia innych kół i sprawdzenia czy będzie to bicie to weź sprawdź przynajmniej wykluczysz koła na 100%. I sprawdź czy nie masz gdzieś luzów na drążkach kierowniczych może to od tego. Sam już nie wiem. Dziwne że dopiero przy 100 km/h jest bicie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarlBjorn Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Pozwalam sobie reaktywować temat. Mam podobny poblem od kilkunastu dni: huczenie przy 80 km/h i ponoć nie jest to łożysko. Rozumiem, że to przesmarowanie prowadnic załatwia temat, czy mogą być inne przyczyny? To wyjaśnię post factum, bo problem udało się rozwiązać, to były hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 co do zmiany baterii w pilocie-zrób to w miare sprawnie, obędzie się bez kodowania w miarę sprawnie tzn.otworzyć,zmień baterie.zamknąć ok.1 min. styka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi