Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] tracenie mocy i błąd katalizatora

Gość Pawelll
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam ciężki temat a mianowicie Almerka N16 2001 r z gazem (ale to mniej istotne) wyskakuje czek o błędzie P0420 "System katalizatora i moja almerka traci moc jest to bardzo odczuwalne po wyżej 3 tyś obrotów. Koledzy jaką macie rade wycięcie katalizatora czy to może sonda lambda a może jeszcze coś innego???

Do wymiany katalizator, niemożesz go wyciąć ponieważ N16 ma dwie sondy i będzie ci się świeciła kontolka i będziesz miał to samo co masz w tej chwili.

Do wymiany katalizator, niemożesz go wyciąć ponieważ N16 ma dwie sondy i będzie ci się świeciła kontolka i będziesz miał to samo co masz w tej chwili.

ALE CENA KATALIZATORA...troszkę drogo! Ale chyba jest jakiś sposób na ewentualne wycięcie katalizatora tak żeby błąd nie wyskakiwał? a może to coś innego - nie wiem od czego zacząc?

No dobra prawda jest taka: szukasz szpeca samochodowego zajmującego się elektryką i elektroniką w samochodach i on wstawia oszusta (tak to chyba się nazywa), wybijasz katalizator lub go całkiem usuwasz i jeździsz zadowolony że w kieszeni zostało ci 3000 zl

Znajomy z Vectra TDI dopiero co wrócił z reg. turbiny i mówił, żę kolesie poinformowali go o zapchanym kata i dodali, że jak się sam nie przedmucha to oni to zrobią. Może D ma inny kata.

• 2 tygodnie później...
Gość ArturRadomski

miałem podobny problem po wstawieniu gazu ponieważ gaz jest spalany w wyższej temperaturze i katalizator mi sie zapchał i tez tracił na mocy dziwny zapach z rury wydechowej wyciągnąłem wnętrzności z kata i pojawił mi się ten błąd p0420- wysokie zużycie katalizatora po usunięciu check engine nie wyskakuje ponownie "narazie" a wydaje mi się ze autko jest nawet mocniejsze

Gość carlsonik

Kiedyś miałem ten sam błąd P0420 - Catalyst system efficiency below , powodem wyskoczenia błędu było zatankowanie kiepskiej jakości paliwa, wyjeździłem lipną wachę skasowałem błąd i jeździ :)