Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rozbudowa caraudio

Gość LucaM
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad rozbudową mojego grania w aucie w tej chwili auto jest wyciszone matami i zainstalowane głośniki HERTZ DSK165 + radio Alpine CDE 9874R/R gra to przyzwoicie ale brakuje mi czegoś w tym zestawie. Dlatego planuje rozbudowę i może dlatego że dostałem dwa głośniki JBL CS310e, które mam zamiar zamontować w dwóch skrzyniach zamkniętych ( robione na wymiar we wnękach kół w bagażniku tak aby nie ograniczać dużo jego funkcjonalności ) teraz moje pytanie jaki wzmacniacz do tego całego zestawu ( jeden do tylnych głośników jakiś 2 kanałowy czy 2x 2 kanałowe na przód i tył czy 1x 4 kanałowy do wszystkiego ) jaki koszt czym miej tym lepiej.

Też myślałem o takim zagospodarowaniu bagażnika. Wiec jeżeli już uda ci się to wykonać to udostepnij fotki z tej metamorfozy bagażnika. :diabel2:

JBL CS310e to chyba 3-drożne współosiówki?

w bagażnik? Te wnęki to rozumiem za nadkolami czy w zapasie (nie zrozumiale napisane)?

Moim zdaniem lepiej 1 czterokanałowy, ale w/g uznania w takiej konfiguracji.

Ja bym jednak je sprzedał a kupił suba.

JBL CS310e - z tego co wyczytałem mają 90W w RMSie. Sporo. Ludzie zazwyczaj kładą takie coś w półkę - ale to moim zdaniem złe rozwiązanie, które przerabiałem w poprzednim samochodzie. Ta 25cm membrana do basu potrzebuje komory, a bagażnik po pierwsze w zależności od załadunku ma różną, po drugie dobrze jakby krawędzie były równe jak w subach się robi źeby była fala odbita. Jak to wrzucisz to bagażnika to bez sensu są te pozostałe dwa głośniczki od śrenich i niskich, bo będzie je słychać jak przez ścianę. Może filtrem na wzmacniaczu odciąć te dwa małe głośniczki i wykożystać go jako suba? To chyba najlepsze wyjście, a jakbyś na jakimś ognisku musiał przygrać z samochodu, to wtedy na wzmaku puszczasz całe pasmo, przednie głośniki wyciszasz, otwierasz klapę i masz całe pasmo dźwięku - ładnie i głośno. Do słuchania w samochodzie tył bym dał tylko jako sub. :one:

ok a jaki wzmacniacz kupić by miał odcięcie tych małych i jakiej mocy i ile kanałów co do muzyki to prawie każdego gatunku słucham po trochu (bez diso polo i podobnych klimatów) myślałem o kupie Blaupunkt GTA 260 lub EMA 260 albo GTA 460 lub cos w pieniądzach do 400zł czym mniej tym lepiej

• 4 miesiące temu...

to zależy kto co lubi, jakie ma oczekiwania od audio i w ogóle. Wg mojej własnej opinii i swojego widzimisie to w p10 sedan sam bym wstawił w półkę jakieś mocne 6x9. przód odseparowany no i wszystko oczywiście pod wzmakiem.

Ale to jest moje tabułabu w głowie, osobiście mam w sunnym przód odseparowany i suba z tyłu, wszystko pod wzmakiem, scena jest bardzo wyrazista i ogólnie jest nieźle. Ale podczas jazdy aż tak na słuchaniu się nie skupiam, za to w domu co innego, tylko i wyłącznie stereo, kolumny podłogowe i może niedługo sub (tak aby uzupełnić troszkę :P ).

Edytowane przez Jastrząb

Jastrząb racja kto co lubi, przerabialem tyl w almie z ciekawosci i powiem, ze zrezygnowalem z tego pomyslu po 2 minutach :), teraz ladnie przodzik gra jak nalezy, suba narazie nie brakuje, ale pojawic sie ma na wiosne, jak sie cieplo zacznie robic, bo chce zabudowe w nadkolu zrobic.

Edytowane przez DezMond

Poniżej parę fotek jak wygląda sub w bagażniku montowany we wnęce nadkola:

- zaraz po montażu

sub04c.th.jpg

- trochę później - jeszcze niedokończony:

sub06d.th.jpgsub07.th.jpg

Dziura jest po to aby można było się dostać do świateł i regulacji wzmacniacza, który jest zamontowany z tyłu pudła.

Do całości brakuje jeszcze jakiejś gustownej zaślepki tej dziury i grilla.

• 1 rok później...
Gość Krzyś89

Witam :rofl:

Potrzebuję porady co do wyboru wzmacniacza. Nie znam się na tym i nie wiem na co zwracać uwagę. Potrzebuję jakiegoś niedrogiego wzmacniacza min 300W. Cena to ok 100zł. Może być używany. Możecie coś polecić? :)

• 2 tygodnie później...

Mam wstawione w tylnej półce dwa głośniki 150W każdy. w radu jest 4x45W i nie daje rady.

Na allegro znalazłem coś takiego VOICEKRAFT C238 2x200W cena 75zł albo Kenwood KAC-726 2x200W (licytacja)

Czy mógł by ktoś przetłumaczyć to na polski? :D RMS 2 x 100W @ 4 ohms (0.3% THD, 20Hz - 20kHz) RMS 1 x 200W @ 4 ohms bridged (0.3% THD, 20Hz - 20kHz) RMS 2 x 200W @ 2 ohms (0.3% THD, 20Hz - 20kHz) S/N Ratio: 105 db S / N Ratio: 105 dB Freq. Response (-3db): 2Hz - 100kHz (-3dB): 2Hz - 100KHz Damping Factor (100Hz): >200 Tłumienie Factor (100Hz):> 200 Fuse: 30A Bezpiecznik: 30A Wymiary: 30cm x 26cm x 5cm Waga: 4,1 kg Wzmacniacz ma wbudwany wentylator który chłodzi jego wnętrze, co pozwala na uzyskiwanie wysokiej mocy bez ryzyka przegrzania. Wzmacniacz ma pozłacane solidne porty do kabli. Wzmacniacz stabilny przy 2 Omah.

czy taki wzmacniacz spisze się z dwoma głośnikami po 150W każdy??

Mam wstawione w tylnej półce dwa głośniki 150W każdy. w radu jest 4x45W i nie daje rady.

Na allegro znalazłem coś takiego VOICEKRAFT C238 2x200W cena 75zł albo Kenwood KAC-726 2x200W (licytacja)

Czy mógł by ktoś przetłumaczyć to na polski? :D RMS 2 x 100W @ 4 ohms (0.3% THD, 20Hz - 20kHz) RMS 1 x 200W @ 4 ohms bridged (0.3% THD, 20Hz - 20kHz) RMS 2 x 200W @ 2 ohms (0.3% THD, 20Hz - 20kHz) S/N Ratio: 105 db S / N Ratio: 105 dB Freq. Response (-3db): 2Hz - 100kHz (-3dB): 2Hz - 100KHz Damping Factor (100Hz): >200 Tłumienie Factor (100Hz):> 200 Fuse: 30A Bezpiecznik: 30A Wymiary: 30cm x 26cm x 5cm Waga: 4,1 kg Wzmacniacz ma wbudwany wentylator który chłodzi jego wnętrze, co pozwala na uzyskiwanie wysokiej mocy bez ryzyka przegrzania. Wzmacniacz ma pozłacane solidne porty do kabli. Wzmacniacz stabilny przy 2 Omah.

czy taki wzmacniacz spisze się z dwoma głośnikami po 150W każdy??

omijaj VOICEKRAFT

Te głośniki w RMS-ie mają może po 70 Watt, więc lepiej już kupić coś markowego jak np tego kenwooda (zapewne bez trudu spalił by te głośniki).