nelson38 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Ławę też mi wymienili,wachaczy nie bylo potrzeby,z Czemu ławe wymieniacie? Ze wzgledu na stuki w kierownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Czemu ławe wymieniacie? Ze wzgledu na stuki w kierownicy? Stuków w kierownicy jako takich,nigdy u mnie nie było.Wymieniają ławy ze wzgledu na stuki w zawieszeniu(rozwulkanizowane tuleje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartinBlack Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Ławę też mi wymienili,wachaczy nie bylo potrzeby,za to łącznik stabilizatora też.Ale co Ci się działo z klockami że Ci wymienili na gwarancji??? Hej Manix Z klockami - nic - po prostu mam taką niechlujną technikę jazdy że po roku wyparowują Pozdrawianko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mack72 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Nie Manix - po prostu dziwne to jest 1. 2 różne systemy na osiach - bezsens - pierwszy raz się z tym spotykam - a to już chyba z 10 auto w domu 2. Nasze auta zazwyczaj są z września 2007 - pierwszy wypust w Polsce i dlatego czort wie który już napędy zastosowano - ten do września czy od września w górę nawet w ASO mają z tym problem - a co dopiero zamienniki Ale damy radę - głowa do góry U mnie są cyrki! Po VIN wyszło, że samochód jest z 11.2007 (czyli już po zmianie), i nawet już klocki zamówiłem. Coś mnie jednak tknęło i odkreciłem koło - zmierzyłem i 137mm długości!??? Ktoś mi to wyjaśni? Ktoś mi podmienił układ hamulcowy na stary czy co? Dodatkowo na liczniku 35000 km a na tarczach ranty na 1,5mm . Samochód był serwisowany tylko w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartinBlack Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Witajcie Jestem po wymianie klocków i tarcz Klocki się zużyły - przez "niechlujną" jazdę Tarcze - o dziwo przy takim przebiegu już ranty po 1,5mm Tiida / 1.6 benzyna / przebieg 65 000 Moje auto ma pierwszą rejestrację z września 2007 VIN - data produkcji czerwiec 2007. W moim jest na 100% tak - data produkcji czerwiec 2007 (we wrześniu 2007 zmieniono mechanizmy - zmieniły się rozmiary klocków - na jakie nie wiem) Z przodu - mechanizm sumitomo Z tyłu - mechanizm akebono Obecnie zainstalowałem Przód - EBC DP1636 Tył - EBC DP1955 Na razie nie oceniam - za mało przejechane - fakt że nie piszczą - na razie cisza. Pożyjemy / zobaczymy Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez MartinBlack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mack72 Opublikowano 12 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Witajcie Jestem po wymianie klocków i tarcz Klocki się zużyły - przez "niechlujną" jazdę Tarcze - o dziwo przy takim przebiegu już ranty po 1,5mm Tiida / 1.6 benzyna / przebieg 65 000 Moje auto ma pierwszą rejestrację z września 2007 VIN - data produkcji czerwiec 2007. W moim jest na 100% tak - data produkcji czerwiec 2007 (we wrześniu 2007 zmieniono mechanizmy - zmieniły się rozmiary klocków - na jakie nie wiem) Z przodu - mechanizm sumitomo Z tyłu - mechanizm akebono Obecnie zainstalowałem Przód - EBC DP1636 Tył - EBC DP1955 Na razie nie oceniam - za mało przejechane - fakt że nie piszczą - na razie cisza. Pożyjemy / zobaczymy Pozdrawiam Ja mam wg VIN z listopada 2007 , a klocki takie jak u Ciebie.... Wymieniłem na razie przód na Ferrodo. Przejechałem już na nich jakieś 3000 km. Bardzo dobrze się sprawują. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartinBlack Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Ja mam wg VIN z listopada 2007 , a klocki takie jak u Ciebie.... Wymieniłem na razie przód na Ferrodo. Przejechałem już na nich jakieś 3000 km. Bardzo dobrze się sprawują. Pozdrawiam! Hej MACKy No to już zupełnie zgupiałem - nie wiem zatem od czego zależy typ mechanizmów i rozmiary klocków - po konsultacjach z innymi z tego forum myślałem że w końcu załapiemy wszystcy jakąś systematykę - a tu znów "skucha". Prośba - napisz jakie ferrodziaki dałeś - model / typ i z czym współpracują - jakie tarcze (fabryczne ??) Pozdrawianko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Hej MACKy No to już zupełnie zgupiałem - nie wiem zatem od czego zależy typ mechanizmów i rozmiary klocków - po konsultacjach z innymi z tego forum myślałem że w końcu załapiemy wszystcy jakąś systematykę - a tu znów "skucha". Prośba - napisz jakie ferrodziaki dałeś - model / typ i z czym współpracują - jakie tarcze (fabryczne ??) Pozdrawianko Ja dzisiaj sprawdziłem u siebie ,mam z przodu i klocki i tarcze te większe.według vin-wrzesień 2007r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mack72 Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Ja wymieniałem po 35 tys. Z tyłu jeden był już zdarty prawie do blachy :-). Na przód włożyłem FERRODO za 120zł - doskonałe klocki. Na tył zachwalane przez sprzedawcę ATE za 149zł. Tak jak ktoś już wcześniej napisał - nie polecam ATE. PISZCZĄ! Hej MACKy No to już zupełnie zgupiałem - nie wiem zatem od czego zależy typ mechanizmów i rozmiary klocków - po konsultacjach z innymi z tego forum myślałem że w końcu załapiemy wszystcy jakąś systematykę - a tu znów "skucha". Prośba - napisz jakie ferrodziaki dałeś - model / typ i z czym współpracują - jakie tarcze (fabryczne ??) Pozdrawianko Cześć! Nie wiem, czy po takim długim czasie (nie było mnie na forum) odpowiedź ma sens. Na przodzie mam Ferodo FDB4148 - to są te o dł 137 cm i mechanizm Simitomo. Z tyłu ATE 105 cm i mechanizm AKB. Tarcze mam jeszcze fabryczne. Nie mam jeszcze 40 tys. na liczniku :-) Pozdrawiam! Ps. Nie polecam ATE! Edytowane 5 Października 2011 przez Mack72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) Ja wymieniałem po 35 tys. Z tyłu jeden był już zdarty prawie do blachy :-). Na przód włożyłem FERRODO za 120zł - doskonałe klocki. Na tył zachwalane przez sprzedawcę ATE za 149zł. Tak jak ktoś już wcześniej napisał - nie polecam ATE. PISZCZĄ! Cześć! Nie wiem, czy po takim długim czasie (nie było mnie na forum) odpowiedź ma sens. Na przodzie mam Ferodo FDB4148 - to są te o dł 137 cm i mechanizm Simitomo. Z tyłu ATE 105 cm i mechanizm AKB. Tarcze mam jeszcze fabryczne. Nie mam jeszcze 40 tys. na liczniku :-) Pozdrawiam! Ps. Nie polecam ATE! Ja mam 50kkm i jeszcze orginały i przód i tył.Co do ATE ja je polecam(mam produkowane w niemczech) ,ale mam je w micrze.Może konkretny model klocków do tiidy to niewypał,albo china produkt-podróba których masa na allegro?p.s.Czy kos sam wymieniał klocki w tiidzie?jeśli tak to czy nie ma niespodzianek typu nietypowe(jak w micrze 15,18) klucze i.t.p. Edytowane 6 Października 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekJQ Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wymieniałem klocki z tyłu i z przodu: Tył: TRW GDB3507 - czerwiec 2013 Przód: FERODO FDB4148- październik 2013 Krótko o moich obserwacjach: TRW - nie piszczą, równomiernie się ścierają. FERODO - piszczą coraz bardziej i mam wrażenie, że słabiej hamują. Wniosek: trzeba było dołożyć parę złotych i założyć TRW. Tarcze fabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 W Iparst kumplecik TRW, przód z tyłem -257zł. Przejechałem na nich już 2500 km i polecam hamowanie wspaniałe, staje dęba jak mocno docisnę, szkoda mi tylko pasażerów. Klocki czy zimne czy gorące nie piszczą cisza absolutna jak w Bentleju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi