blacksentinel Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam. Czy jak w tylnim zacisku hamulca po założeniu nowych klocków hamulcowych wciskałem mocno tłoczek zamiast go wkręcać na około to mogłem coś uszkodzić w zacisku, czy też raczej wszytsko będzie ok? Przednie zaciski w P10 się akurat wciskało i dlatego kierując się tym samym tylne też wciskałem, dopiero później się zorientowałem ze trzeba je wkręcać. Czy mogłem tym poczynić jakieś szkody? Czy też raczej nie? Proszę o poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rav020 Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja to samo robilem wczoraj, nie moglem go wcisnac to wkrecalem i ladnie weszlo:)///moim zdaniem nie uszkodziles nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 nic nie popsułeś, jak nie trą hamulce to tarcze to jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacksentinel Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Rozmawialem ze znajomym który pracuje w zakladzie mechanicznym, ma duza praktykę to powiedzial mi ze wciskaniem tylnych zaciskow zamiast ich wkrecaniem moglem polamać slimaka ktory jest odpowiedzialny za hamulec reczny. Mowil zebym sobie rozebral i sprawdzil jeszcze raz jak to wyglada w srodku zacisk po takim zabiegu. Zaciski i tak nie byly rewelacyjne, jeden byl krzywy i wogole obydwa mocno skorodowane i slabo ciagnely. Auto praktycznie hamowalo tylko na przod (z przodu zrobilem hamulce jakies 2 tygodnie temu, nowe klocki, tarcze i przesmarowalem uklad plynem hamulcowym) Zamowilem sobie juz nowe zaciski z P11 (z 97 roku), powinny pasowac jak mierzylem wszystko i ogladalem foty. Mimo ze moj wozek to 94 (wersja z ABS). Zaciski juz w drodze do mnie są i je sobie wymienie. Jednak mimo wszystko klubowicze hamulce to podstawa, zeby sobie czasem problemow nie narobic przez zaniedbanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bruce1807 Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 "Przesmarowałeś układ płynem hamulcowym." Co konkretnie i po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacksentinel Opublikowano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 "Przesmarowałeś układ płynem hamulcowym." Co konkretnie i po co? Z tego co wiem to robi się to płynem hamulcowym lub specjalnym smarem do zacisków. Bo rożne inne smarowidła mają w sobie elementy żrące które mogą uszkodzić uszczelki w zaciskach hamulcowych. ... Wlałem płyn po uszczelkę tłoczka zacisku żeby troche żwawiej sie ruszał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.