_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Możesz i nie możesz ciąć. Jak utniesz to zmienią się drastycznie parametry anteny. Niestety to jest technika W.Cz. Tu się liczy każdy centymetr. Gaten skrócenie anteny nawet o 3cm może drastycznie zmienić SWR np. z 1.3 do 1.7. Końcówkę mocy można spalić właśnie poprzez niezestrojenie anteny. W przypadku kiedy mamy antenę niezestrojoną powstaje tzw. fala odbita która najczęściej uwala końcówkę mocy w CB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati2 Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Zostałem uświadomiony że to był głupi pomysł. ML-145 Sirio zostawię sobie do nowego zakupu, gdyż w zestawie z Presidentem którego mam teraz śmiga fajnie. Jaką antenę magnesową o małych gabarytach radzicie kupić, tak żeby w miarę funkcjonowało. pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2012 przez Mati2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Szczerze powiedziawszy to ja magnesówek unikam jak mogę. Preferuję montażowe - dużo lepiej się sprawują i łatwiej stroją. Dodatkowo rzadko kiedy występuje w nich problem, że słychać zakłócenia przy przyśpieszaniu, od nawiewu czy wycieraczek. Z anten takich krótkich to Lemm AT-900, Sirio Super70, Sirio Omega, Lemm AT-106. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yan_2007 Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Proponuję antenę typu IC-100 (długość ok. 1 m) albo nieco droższą WILSON LITLE WILL. Ja używam IC-100 (kupioną w RTVEUROAGD za 49 zł) z radiem LEGEND II i działa nieźle. Edytowane 3 Listopada 2012 przez Yan_2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 To IC-100 to jakaś podróbka Hustlera? Miałem Hustlera działał poprawie, ale dopiero wtedy jak się go zrobiło zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) skrócenie anteny nawet o 3cm może drastycznie zmienić SWR np. z 1.3 do 1.7. Nie musisz mnie uświadamiać te 3 cm. pozwoliło mi właśnie wyrównać swr na skrajnych kanałach i nie dało się zejść niżej niż 1.4 przy antenie Sirio Turbo 3000 gdzie przy antenie Sirtel Santiago 600 na wszystkich kanałach wskazówka na swr-miarce ledwo drgnie i żeby nie było niedomówień montaż w obu przypadkach ten sam czyli w dziurce,kabel RG-58 miedziany. Na temat anten na magnesie nie będę się wypowiadał ale tu też są plusy i minusy,kolega ma ML 145 Sirio na magnes już 4 rok w BMW i też nie chce innej Edytowane 3 Listopada 2012 przez gaten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Ja u siebie mam Lemm'a AT-71 z przewodem H155 i myślę nad zmianą na jakieś Santiago1200 lub Lemm'a Turbo albo AT-1700. Swoją drogą Santiago to nie Sirio tylko Sirtel :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Masz rację Sirtel,poprawiłem żeby nie mieszać innym w głowach też się zastanawiam czy nie sprzedać Santiago 600 i Turbo 3000 żeby kupić Santiago 1200,antena bardzo polecana i chwalona a w moim przpadku Santiago 600 bardzo się sprawdza z ASC Walkera więc myślę że dłuższy bat tego nie zmieni in minus. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Tylko z tym Sirtel Santiago 1200 trzeba uważać, bo trafiają się podróbki i wtedy jest bida z nędzą. Jeśli będziesz zakładał Santiago 1200 w dziurkę w dachu to nie zapomnij usztywnić dachu, bo pod wpływem oporu powietrza jaki stawia antena podczas jazdy może Ci całkiem nieźle powyginać dach. Wbrew pozorom przy dobrej propagacji to niekiedy antena o długości 1m lub 1,5m będzie się sprawować jak taka 2m. Sam na Hustlerze IC-100 wyłapałem ponad 10km tylko była wtedy genialna pogoda. I jak to powiadają krótkofalowcy "jak jest dobra propagacja to i ze śrubokręta poleci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salamon Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Santiago 1200 to stara, sprawdzona, a co najważniejsze dobra konstrukcja. Niestety, jej długość nie każdemu może odpowiadać. Jeśli ktoś chciałby coś innego o dobrych parametrach to proponuję zastanowić się nad Presidentem Indianą. Antenka helikalna, 125 cm długości i bardzo dobrze pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlos217 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 ja od kilku lat używam anteny CTE Boston. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grrruby Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Skoro już tak odkopujemy temat, to zapytam: Czy ten president indiana to taka antenka helikalna jak florida? w sensie, że sztywna jest na całej długości? Jeżeli tak, to ja bałbym się wjechać gdziekolwiek, żeby nie spadła/przewróciła się i nie porysowała dachu... Czasem zdarza mi się zapomnieć o mojej ml145 wjeżdżając na parking podziemny, a czasem po prostu wjeżdzam z nią do swojego garażu, jeśli wiem, że wyjeżdżając będę musiał ją znowu zakładać I mimo swoich 1,5m zawsze się zagnie i jedynie przypomina o sobie trąc po suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salamon Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Skoro już tak odkopujemy temat, to zapytam: Czy ten president indiana to taka antenka helikalna jak florida? w sensie, że sztywna jest na całej długości? Jeżeli tak, to ja bałbym się wjechać gdziekolwiek, żeby nie spadła/przewróciła się i nie porysowała dachu... Czasem zdarza mi się zapomnieć o mojej ml145 wjeżdżając na parking podziemny, a czasem po prostu wjeżdzam z nią do swojego garażu, jeśli wiem, że wyjeżdżając będę musiał ją znowu zakładać I mimo swoich 1,5m zawsze się zagnie i jedynie przypomina o sobie trąc po suficie Indiana jest helikalem, podobnie jak florida, ale znacznie bardziej smuklejsza (cieńsza i dłuższa) przez co elastyczna. Ja z indianą wjeżdżałem na parkingi podziemne i jej nie połamałem. Dopiero jakiś !@#$% sprywatyzowal mi ja na parkingu przed wejściem do marketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grrruby Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Smuklejsza to w wyglądzie, rozumiem chodziło mi bardziej o jej sztywność, w sensie, że jak chwycisz floride, to jej nie zegniesz np. na kształt litery C. Hmm... Chyba z krótszych anten wolałbym jednak sirio as100, albo jakiegoś Lemma a póki co zostanę przy ml Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salamon Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Smuklejsza to w wyglądzie, rozumiem chodziło mi bardziej o jej sztywność, w sensie, że jak chwycisz floride, to jej nie zegniesz np. na kształt litery C. Hmm... Chyba z krótszych anten wolałbym jednak sirio as100, albo jakiegoś Lemma a póki co zostanę przy ml Dzięki za odpowiedź Smuklejsza zgodnie z zasadami mechaniki . Cwyć indiankę i ją zegniesz w "odwrócone U" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi