Gość Radziej Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam mam problem , urwala mi sie chyba poduszka pod skrzynia , ta ktora jest pierwsza przy drazku. Jestem na wyjezdzie nie mam mozliwosci narazie tego zrobic. Skrzynia jest tak opadnieta ze ciezko wchodzi wsteczny i piatka z tego powodu ze zaczepia o stabilizator. Teraz pytanie , gdzie znajde taka poduszke , na allegro nie ma :/ pewnie bede szukał uzywanej jakiejs moze ktos ma? Trzesie tym samochoem jak cholera i jeszcze podskakuje ale przynajmniej 600km musze jeszcze tak zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam! Ostatnio przerabiałem temat poduszek i mogę się podzielić moimi doświadczeniami. Nie wiem o którą poduszkę Ci chodzi(nie mam dużych doświadczeń w majsterkowaniu przy aucie:D). Moje spostrzeżenia: 1)Jest 5 poduszek: przednia, centralna, tylna i 2 boczne 2)objawem wyrobionej poduszki TYLNEJ są wibracje przy cofaniu (zwłaszcza przy przyśpieszaniu i cofaniu pod górę) i pukanie(stukanie) Przy otwartej masce widać jak silnik idzie do tyłu(gdy ktoś inny cofa pod górkę- my tak robiliśmy w ramach wstępnej diagnozy). Mechanik wymienił mi tą poduszkę i jest git jeśli chodzi o cofanie. 3)Mam roz*****ą poduszkę przednią- można wyciągać jedną część w bok z drugiej. Ta poduszka jest z natury lekko luźna bo składa się z 2 części i ma za zadanie tylko amortyzować wibracje. Jest plastikowa, lekka i miękka w przeciwieństwie do jebutnej poduszki tylnej. Jeszcze mi nie zrobiono tej poduszki przedniej i nie jest źle jeśli chodzi o wibracje. Jutro najprawdopodobniej odbiorę gotowe auto po poprawkach lakierniczych od znajomego i przy okazji ma mi zmienić tą poduszkę. Dam znać z jakim efektem. Możesz mi wyjaśnić związek włączania wstecznego i piątki z poduszkami silnika, bo w ogóle tego nie rozumiem. U mnie też wsteczny ciężko wchodzi, a piątka potrafi nie "najść" jak nie pociągnę precyzyjnie do końca. Może po zmianie przedniej poduszki będzie lepiej? P.S. Te poduszki w CD20 i CD20E są do d*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Aha Poduszka przednia i tylna na bank są na allegro. Centralnej i bocznej chyba nie ma:) Ale moge dać nr tel do gościa w Warszawie, który zna się na częściach do nissana (sam ma y10) i sprzedaje je wysyłkowo (bierze je od różnych importerów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 witam dzieki za odpowiedzi. jestem z pod warszawy wiec nie jest to problem w razie czego , tylko narazie jestem nad morzem i jak dojade to bede robił w domu Zwiazek wstecznego i piatki z poduszkami jest taki , ze juz mi calkiem spadla skrzynia z tej poduszki opiera sie tylko na belce pod silnikiem i przez to drazek jest w innej pozycji jest nizej i zachacza w stabilizator. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 witam dzieki za odpowiedzi. jestem z pod warszawy wiec nie jest to problem w razie czego , tylko narazie jestem nad morzem i jak dojade to bede robił w domu Zwiazek wstecznego i piatki z poduszkami jest taki , ze juz mi calkiem spadla skrzynia z tej poduszki opiera sie tylko na belce pod silnikiem i przez to drazek jest w innej pozycji jest nizej i zachacza w stabilizator. Pozdrawiam Nie wiedziałem:D, dzięki. To u Ciebie musi być fatalnie skoro Ci ta belka siadła. U mnie poduszka optycznie nie wyglądała źle(mowa o tylnej) - była tylko wyrobiona. Wczoraj odebrałem samochód po wymianie przedniej poduszki - o niebo lepiej się siedzi w aucie gdy chodzi na luzie, zwłaszcza jak jest zimny - drążek zmiany biegów nie lata jak wcześniej:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 No u mnie to juz masakra jest , musze dorwac te poduszki. Jaki był koszt tej wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 No u mnie to juz masakra jest , musze dorwac te poduszki. Jaki był koszt tej wymiany? Mi wymieniał znajomy mojego ojca:) - mechanik w moim małym miasteczku. Więc cena jest prawdopodobnie stosunkowo niska. Tylna - 40zł, przednia- 20zł (byłoby mniej, ale mam dodatkową blachę pod chłodnicą zamontowaną przez poprzedniego właściciela). Co do tylnej to można kupić sam wkład za zdaje się 40 zł, tyle że jest on produkowany przez polską firmę(a nie japońską). Co do centralnej to jeszcze jej w sprzedaży nie widziałem, ale możliwe że ten wkład też do niej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Tak z ciekawości. Widział ktoś tzw. centralną poduszkę do sunnego o której mówił mój mechanik. Wczoraj bylem w kanale i jej nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Witam ponownie , czy to jest ta podzuszka tylna ta juz przy skrzyni ? Bo mi sie tamta rozpadła i nie jestem pewnien czy to ta ? http://moto.allegro.pl/item715825160_poduszka_silnika_tyl_nissan_sunny_n14.html nie jest jeszcze taka droga. Mysle ze po jakis Waszym wytlumaczeniu byłbym w stanie sam wymienic ja ?czy raczej nie ? Kanał mam narzedzia tez . Co było by potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazbir Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Dobre chęci, klucze i kanał i pniaczek pod silnik, nic więcej nie trzeba jakby ktoś potrzebował poduszki bocznej do skrzyni to moge odstąpić za symboliczna opłate bo u mnie w piwnicy sie chyba ze trzy takie walają tyle że to używki. A co do wymiany to chyba bedziesz musiał odkęcic belkę pod silnikiem bo nie bedzie chyba tam dojścia do tej tylnej śruby na poduszce. Belke masz na 4 śruby( 2x przód, 2x tyl + odkręcić poprzeczną śrube co wchodzi w poduszke, no i przednia poduszke też odkęcić byś musiał żeby belke zdjąć (jedna śruba) Nie jestem pewien czy to wszystko ale tyle pamiętam. Jak zajżysz pod spód to sam zobaczysz czy coś tam jeszcze, nic trudnego. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antoniobermuda Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Sprawdź czy to na pewno poduszka się zerwała. Ja miałem taki przypadek, że poduszka pod skrzynią była ok, ale zerwały mi się od niej śruby i efekt był taki, że jedyny bieg, który mogłem wrzucić, to trójka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) Własnie byłem w kanale , gumy w tylnej poduszce nie ma , to przy okazji jeszcze przednia wymienie , mechanik mi powiedzial ze jak sruby spoko pojda to mi to zrobi za 50zł i teraz sie zastanawiam czy sie bawic samemu czy nie. Widziałem własnie ze belka jest na 4 śruby , poduchy trzea odkrecic zeby ja zdjąć i potem co ? Najpierw poduchy wkładac i potem belke czy do belki poduszki i potem przykrecac ? Jak sie potem ustawia silnik? jest tylko jedna pozycja czy to sie jakoś reguluje ? Tak jeszcze własnie spojrzałem , ze w intercars sa tansze te poduchy niz na allegro. Przednia 60zł NOK albo 57zł Yamato. Co lepsze?? Tylna Yamato 94zł. Jutro jade i kupie i bede sie bawił mechanik nie pracuje w weekendy więc chyba z kolegami postaram się to złożyć. Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez Radziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ja kupowałem tylną tą co podałeś w linku(od tego gościa) i ona jest z katalogu JC (czyli nie wiadomo skąd). Dostępne są również wkłady gumowe polskiej produkcji do tylnej nie wiem po ile. Czy widział ktoś poduszki centralne(w sprzedaży)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 widziałem te wkłady , ale nie chce mi sie z tym bawic. Jutro w Intercars kupuje przednia i tylna i zobacze czy sam zrobie czy mechanik , mam nadzieje ze w koncu ten samochod bedzie normalnie chodzil bo teraz to sie boje ze cos mi sie zaraz rozleci a radio ze mi z kieszeni wyleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 (edytowane) 5 dyszek to niedużo, u mnie w roczniku 1998 poszło bez problemu. Ode mnie wziął 40 za tylną po znajomości, a potem zamówiłem przednią i wziął 20 zł za wymianę. Jeszcze raz pytam się o poduchę centralną. Edytowane 28 Sierpnia 2009 przez Rudy89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazbir Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 jak wyciągniesz belke to zakręcasz na nią nowe poduchy i heja spowrotem. Nic sie nie kombinuje tylko zakręca śruby i możesz brykać tam na prawde mało roboty jest tak że te 50 PLN-ów zostaw sobie lepiej na orenżadke do baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 jak wyciągniesz belke to zakręcasz na nią nowe poduchy i heja spowrotem. Nic sie nie kombinuje tylko zakręca śruby i możesz brykać tam na prawde mało roboty jest tak że te 50 PLN-ów zostaw sobie lepiej na orenżadke do baku. Twoj post mnie przekonał sam to zrobie jak tylko jutro kupie te poduchy a raczej dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radziej Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 No i własnie zrobiłem z kumplem pol godzinki roboty tak naprawde i faktycznie szkoda bylo tych 50zł a teraz sie jezdzi o niebo lepiej chyba jeszcze o boczne sie pokusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi