Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Stuki w przednim zawieszeniu /tematy połączone/

Gość capiga
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z "dowolnych" to ja chciałem Bilsteiny ale niestety do N16 nie produkują. Myślę że Kayaba to rozsądny wybór i korzystna cena ;-)

Hmm, wciaz nie jestem przekonany - w archiwum forum opinie odn. KYB mocno mieszane, a i serwis kreci nosem..

Co ciekawe, Monroe na Allegro kosztuje tyle samo co Kayaba - ok. 300 zl za sztuke. Dziwne czy normalne ?

Wojtek

Hmm, wciaz nie jestem przekonany - w archiwum forum opinie odn. KYB mocno mieszane, a i serwis kreci nosem..

Co ciekawe, Monroe na Allegro kosztuje tyle samo co Kayaba - ok. 300 zl za sztuke. Dziwne czy normalne ?

Wojtek

Sam napisałeś że zamierzasz przejechać 20-30 kkm więc w czym problem ? Kup Monroe albo co tam chce serwis jeśli to cię przekona :D

Sam napisałeś że zamierzasz przejechać 20-30 kkm więc w czym problem ? Kup Monroe albo co tam chce serwis jeśli to cię przekona :D

No dobra, ale jak Monroe ma sie do KYB - ta sama klasa ? Poza tym - czy moze sie okazac, ze bede musial jeszcze cos dokupic ?

Jakies mocowania lub sprezyny.. ?

Wojtek

No dobra, ale jak Monroe ma sie do KYB - ta sama klasa ? Poza tym - czy moze sie okazac, ze bede musial jeszcze cos dokupic ?

Jakies mocowania lub sprezyny.. ?

Wojtek

Górne mocowanie amortyzatora, sprężyny, gumowe osłony amortyzatora - to się dopiero okaże podczas wymiany.

U mnie też stuka przednie prawe zawieszenie. Stabilizator i wahacz w porządku. Samochód zaczął bardzo dziwnie bujac sie na zakrętach. Wiec do wymiany idzą dwa amorki a może i coś więcej przy rozbieraniu się wynajdzie. Ale też stawiam na Kayaby.

U mnie też stuka przednie prawe zawieszenie. Stabilizator i wahacz w porządku. Samochód zaczął bardzo dziwnie bujac sie na zakrętach. Wiec do wymiany idzą dwa amorki a może i coś więcej przy rozbieraniu się wynajdzie. Ale też stawiam na Kayaby.

Panowie... tragedia ! Jestem wsciekly.

Otoz :

Po diagnozie, ze to gorne mocowania amortyzatora i 2 x amor do wymiany, kupilem komplet amortyzatorow Monroe. Amortyzatory zostaly dzis zalozone i ustawiona geometria. Przejechalem kilka kilometrow, to i owo sie nagrzalo i.... TO SAMO ! Takie same stuki z prawej strony :( A wiec totalnie chybiona diagnoza, a ja nie mam juz czasu (a i pieniedzy szkoda) szukac wiatru w polu... Szczegolnie daje sie to we znaki przy skreconych kolach i ruszaniu... czasem jedno stukniecie, a czasem cala seria (kilka-kilkanascie). Co ciekawe, rzadziej wali juz po hamowaniu (gdy przod wraca z nurkowania).

Sam juz nie wiem...

Wojtek

Przy skreconych kolach stuka Ci? qrde mam na koncu jezyka... jutro pogadam ze swoim mechanikiem bo ostatnio gadalismy o tym ale juz nie pamietam.... jak nie zapomne dam znac :)

Przeguby napędowe ? One też są ponoć wyrobione, ale nie w nich szukano przyczyny stuków... Przy toczeniu się na prostej z rozłączonym napędem, również puka na nierównościach... Może to coś z hamulcami jak sugerowała jedna osoba ? Tym bardziej, że im cieplej tym gorzej..

Wojtek

Proponuję zmienić warsztat - pół auta ci wymienią zanim znajdą przyczynę. Może zużyte przeguby półosi napędowych ?

Czy ktoś może polecić jakiś warsztat w W-wie specjalizujący się w takich rzeczach ?

Charakterystyczne jest to, że im cieplej tym gorzej - czy to pasuje do przegubów ?

Przy czym zdarza mi się mocniej depnąć - wówczas przeguby powinny terkotać jak oszalałe, a tego nie robią - wydaje mi się, że mimo wszystko ma to związek z ruchami nadwozia lub koła względem nadwozia... no ale nie znam się.

Pozdrawiam,

Wojtek

• 3 miesiące temu...
Gość Nissan_Man

Witam,

Mam stuki na dziurach ale z tyłu. Mechanik mówi, że do wymiany guma górna amortyzatora tyle, że nie ma zamienników i pozostaje tylko serwis. Czy to prawda, czy w ogóle można samą gumę wymienić, ile kosztuje taka guma i czy ma fachową nazwę żeby poszukać na allegro.

Pozdrawiam

Witam.

Przy wymianie amorów koniecznie należy poddać ocenie górne mocowanie - łożysko!

Można mieć wszystkie części nowe w układzie zawieszenia, a i tak będzie stukać jak łożysko jest walnięte.

Przykładowy link o czym mowa (N16)

http://www.hdmot.pl/index.php?k805,oprawa-gorna-amortyzatora

Pozdrawiam.

Warto przy okazji wymienić gumową osłonę amortyzatora - koszt niewielki bo pasują uniwersalne

Kiedyś pisałem na forum przy okazji P10, ale zasada jest ta sama. Nie pamiętam tylko czy ja masz skręcone koła w prawo i ruszasz to prawy czy lewy przegub napędowy? Ale stukanie przy ruszaniu, tym bardziej na skręconych kołach to na 90% przegub.

W Warszawie proponuję 2 warsztaty na łodygowej. Pierwszy jest po prawej jadąc od Radzymińskiej za stacją Neste a drugi też od radzymińskiej trzeba skręcić tuż przed przejazdem kolejowym w lewo (japanauto). W primerze P10 za jeden przegub z robocizną wzięli ode mnie 500,-.

• 4 miesiące temu...

Witam. Temat wielokrotnie poruszany ale moje objawy są nieco inne niż opisywane na forum.

Na małych prędkościach i w szczególności na początku jazdy (nierozgrzane amory, nierozruszanie zawieszenie) - pojawiają się stuki, trzeszczenia. Na początku pojawiały się stuki na zakrętach w prawo, na małych prędkościach. Teraz również w jeździe z kołami ustawionymi prosto, np przy zjeżdżaniu z progu zwalniającego.

Na szarpakach nic nie jest wykazywane, amory na testach na przeglądzie w idealnym stanie, przy ogledzinach też mechaniory mówią, że nic nie widać, nić nie czuć przy ręcznym ruszaniu kołami na podnośniku.

Stukanie na początku słychać było z przedniego prawego koła, teraz z obydwóch.

Czy ktoś miał takie objawy, jak to można dodatkowo zdiagnozować? Może to górne mocowanie amortyzatora, jeżeli tak czy można z tym jeździć, czy można ewentualnie usunąć jakieś luzy?

Ja mam podobnie, też nikt nie mogł znaleźć przyczyny. W końcu znajomy mechanik po dokładnych oględzinach stwierdził, że przy górnym mocowaniu amortyzora wypadła ze swojego prawidłowego miejsca jakaś metalowa podkładka i to ona dzowni. Jako, że nie wpływa to na właściwości jezdne a naprawa wymaga sporo wysiłki pozostawiłem tak jak jest i zrobie to przy okazji wymiany amortyzatorów.

Ja mam Sunny, ale u mnie było podobnie. Było słychać metaliczne stuki najpierw z prawej, kolejno z lewej. Mechanicy też nic nie wykryli. Wziąłem się sam i dotarłem do poduszki stabilizatora. Faktycznie po wyjęciu okazało się, że guma była jak prezerwa bo bułgarce. Po wymianie jak ręką odjął. Zobacz czy to przypadkiem nie to.

Powodzenia

U mnie tez cos zgrzyta w prawym przednim kole, po ogledzinach nic nie znaleziono, zapewne guma na mocowaniach sie przerwala, albo ta smieszna blaszka o ktorej wyzej jest wspomniane.

U mnie było to samo - stabilizator :) A nawet po wymianie, zwłaszcza na zimnej Almerce hałas po przejechaniu progów zwalniających, dużych nierówności - badałem jak wszyscy, jak wszyscy jest OK - Dałem sobie spokój :)

Witam

Problem ten sam - jak czytam opisy kolegów - to jak bym czytał o swoich objawach!

Ja też się z tym męczyłem - różni macherzy mi sprawdzali co i jak i nic nigdy nie znaleźli!

Sam w końcu spróbowałem dojść do sedna sprawy, ciężko gdyż na postoju ten efekt jest niemal nie do wywołania, z pomocą przyszedł mi kolega - który całym swym ciężarem kołysał się na progu! ja chwytałem w rękę odboje i to się okazało to!

Po dokładnych oględzinach u mechanika - stwierdził że mam rację - jeden odbój jest nawet pęknięty, koszt nowych żaden około 10zł za sztukę, a roboty co nie miara, najlepiej całą kolumnę wyciągnąć, więc stwierdziłem, że nie ma co ruszać! pstryknął mi tylko jakimś smarem, i odciągnął odboje z góry (są tak wciskane) i jest lepiej!

Usterka prawdopodobnie nie warta zachodu! Przy wymianie amorków kiedyś tam wymienię odboje!

Pozdrawiam

Mała sztywność na zakrętach, takie głuche pukanie ale nie ocieranie!

Brak amortyzacji jak kiwniesz to się kołysze i kołysze ;)

Jak olejowy to jest mokry!

Jutro się okaże co z zawieszeniem. Mam badanie techniczne. Przeoczyłem i bez ważnego jeździłem od 11.03. :)

Już po badaniu. Zawiecha super. Czyli nie mam się co martwić tym skrzypieniem. Niestety trzeba tego słuchać aż do wymiany amortyzatorów.

• 2 lata później...

Witam wszystkich.

Aby nie zakładać nic nowego /tzn. tematu/, to odkurzę ten.

Sprawa tyczy się również stuków w przednim zawieszeniu. Tino, czy też inny samochód, to zawieszenie ma prawie identyczne. Lecz różne moga być przyczyny pukania i stukania w zawieszeniu. Przeczytałem już innych 16 tematów, co do Almery z problemami stuków, lecz nic nie znalazłem co by mnie zadowoliło, a jednoczesnie usunęło usterkę w mojej Tince.

Objawy::: najczęstrze i najmocniejsze stuki podczas jazdy po płytach betonowych, ulicy z kostki, łączenia asfaltu. Czyli drobne nierówności a częste. Na dziurach jakoś tego nie ma. Najwyżej jedno-dwa puknięcia.

Co niektórzy wiedzą, że też staram się innym pomóc i co do stuków pomagałem również, lecz sam osobiście przez wczorajszy dzień i do chwili obecnej nie doszedłem do przyczyny stuków w mojej Tince...

Czy od Waszej strony mogę liczyć na pomoc i jakieś dodatkowe podpowiedzi? :argue:

Dla ułatwienia dodamm, że podstawowe sprawdzenia zrobiłem /może dla niektórych, to nie będzie podstawą/.

Podpowiedź, która będzie trafiona - oczywiście wynagrodzę . :thumbsup:

Więc panowie START, czekam na trafność!!!!!!!!

Edytowane przez mirekg9