Gość Kobras Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam. Samóchód Primera P11.144 CVT 2.0 benz+gaz 99r. Automat tiptronik CVT po odpaleniu auta wszystko jest ok. ale gdy wrzucam bieg D trzymając nogę na hamaulcu lub nie - jest jedno mocne szarpnięcie samochodem - potem już nie szarpie, rzecz się ma na zimnym silniku - na gorącym tego szarpnięcia nie ma. jakieś pomysły ? jeśli macie u siebie takie same objawy tez napiszcie czy to normalne czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość c-e-z-a-r Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 To raczej nic niepokojącego. Wynika to z faktu, że po odpaleniu na zimnym silniku masz większe obroty i po wrzuceniu biegu silnik poprostu trochę dociska się na poduszkach przed puszczeniem hamulca. Pewnie niezbyt fachowa definicja, ale generalnie o to chodzi. Mam dokładnie to samo przy tej skrzyni i silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kobras Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dzięki właśnie takiej odpowiedzi mi trza było. Na wstecznym szarpie znacznie mniej no i po regulacji na komputerze też szarpie mniej wiec potwierdza sie twoja teoria ze zalezy to od pracy i obrotow silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dadok1 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Witam. Samóchód Primera P11.144 CVT 2.0 benz+gaz 99r. Automat tiptronik CVT po odpaleniu auta wszystko jest ok. ale gdy wrzucam bieg D trzymając nogę na hamaulcu lub nie - jest jedno mocne szarpnięcie samochodem - potem już nie szarpie, rzecz się ma na zimnym silniku - na gorącym tego szarpnięcia nie ma. jakieś pomysły ? jeśli macie u siebie takie same objawy tez napiszcie czy to normalne czy nie ? Mam dokładnie taki sam model i u mnie nic nie szarpie.Ale mam pytanie czy ty słyszysz swoją skrzynie podczas jazdy ? taki delikatny szum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Mam dokładnie taki sam model i u mnie nic nie szarpie.Ale mam pytanie czy ty słyszysz swoją skrzynie podczas jazdy ? taki delikatny szum . Przy CVT nic nie powinno się słyszeć. Żadnych szumów. Jak jest w twoim przypadku z olejem ????????? Pamiętajmy że skrzynia CVT jest łatwo uszkodzić na dużym mrozie. Dlatego zaleca się długie czekania nawet 5 min przy ponad -15 . Wtenczas skrzynia zużywa się bardzo szybko (nie ma smarowania) . no sprawdź ten olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dadok1 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Przy CVT nic nie powinno się słyszeć. Żadnych szumów. Jak jest w twoim przypadku z olejem ????????? Pamiętajmy że skrzynia CVT jest łatwo uszkodzić na dużym mrozie. Dlatego zaleca się długie czekania nawet 5 min przy ponad -15 . Wtenczas skrzynia zużywa się bardzo szybko (nie ma smarowania) . no sprawdź ten olej olej w skrzyni został wymieniony zaraz po zakupie czyli w listopadzie 2009r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sarkas01 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 olej w skrzyni został wymieniony zaraz po zakupie czyli w listopadzie 2009r a na jaki olej wymieniłeś, wiesz co ci wlali, czy nie. jakiś symbol oleju podaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AGILES PRIMA Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 a na jaki olej wymieniłeś, wiesz co ci wlali, czy nie. jakiś symbol oleju podaj Witam powinien być olej NS1 specjalny do tych skrzyni i dostępny w serwisie. obecnie cena to około 600 zł za 5L. Właśnie przyszedł czas na wymianę u mnie tego oleju, zalecane jest co 100 tys. Jeżeli ktoś posiada informację o tańszym proszę o info. A przy okazji niepokoi mnie zachowanie które niedawno zauważyłem. Po włączeniu na pozycję D zauważyłem ze samochód nie może ruszyć wciskam gaz a on stoii dopiero jak mocniej dodam gazu tak około 2000 obrotów rusza (nie ma znaczenia temperatura silnika) trwa to kilka sekund i potem jest wszystko ok. Proszę o uwagi w tym spostrzeżeniu czy jest to coś niepokojącego i jak się tego pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość izaitom Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Witam powinien być olej NS1 specjalny do tych skrzyni i dostępny w serwisie. obecnie cena to około 600 zł za 5L. Właśnie przyszedł czas na wymianę u mnie tego oleju, zalecane jest co 100 tys. Jeżeli ktoś posiada informację o tańszym proszę o info. A przy okazji niepokoi mnie zachowanie które niedawno zauważyłem. Po włączeniu na pozycję D zauważyłem ze samochód nie może ruszyć wciskam gaz a on stoii dopiero jak mocniej dodam gazu tak około 2000 obrotów rusza (nie ma znaczenia temperatura silnika) trwa to kilka sekund i potem jest wszystko ok. Proszę o uwagi w tym spostrzeżeniu czy jest to coś niepokojącego i jak się tego pozbyć Kolego jak masz kogos znajomego w Angli to popros niech ci kupi w jakimkolwiek serwisie Nissana Ja w tamtym roku zaplacilem chyba cos okolo 36Ł za 5 litrow NS-1 wiec wychodzi okolo 180 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AGILES PRIMA Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Kolego jak masz kogos znajomego w Angli to popros niech ci kupi w jakimkolwiek serwisie Nissana Ja w tamtym roku zaplacilem chyba cos okolo 36Ł za 5 litrow NS-1 wiec wychodzi okolo 180 zl Dzięki za podpowiedź wykorzystam na przyszłość. Bo niestety zabuliłem 600 za olej wraz z wymianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi