Gość darek8 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witam serdecznie Zatarta panewka na wale korbowym czy ktos mial juz problem tego typu w tym modelu silnika? obecnie poszukuje calego silnika 1,9 dci 88kW bo mysle ze chyba bedzie szybciej lepiej i taniej ale tez zastanawiam sie czy nie zmienic na 2,2 dci czy ktos juz robil taka przekladke? Pewnie lepiej bedzie wlozyc ten sam model silnika bo zminiajac na 2,2 moze nie pasowac za bardzo? za wszelkie dobre rady z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow nissanow. Ps: primera P11 1,6 benzyna nie do zajechania auto godne polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 (edytowane) U mnie wystąpiła podobna przypadłość - zatarta panewka na drugim cylindrze. W czasie jazdy samochód zachowywał się normalnie, brak spadku mocy, ciśnienie oleju w normie (kontrolka nie zapaliła się anie nie mrugała) poziom oleju w normie. Pojawiło się tylko delikatne stukanie w silniku. czy ktoś może zna przyczynę tej awarii? Dodam że przebieg to 116200 i samochód serwisowany cały czas w ASO. Ile kosztuje przekładka silnika nie w ASO? Czy ktoś może się orientuje czy 19 dci F9Q z Renault'a podejdzie do Primery? Edytowane 3 Kwietnia 2010 przez wampir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Niestety częsta przypadłość silnika 1.9.Kiedyś gadałem z gościem bo mu padła panewka przy 140000 km i silnik sprowadzał nowy z francji od renaulta, silnik bez osprzętu dodatkowo miał 4 świece żarowe a pozatym nic. Z tego co mówił to koszt takiego silnika to ok 5000 zl + transport + przłożenie + rozrząd i powiedział że go to taniej wyniosło niż miałby naprawiać stary silnik.Narazie niemam z nim kontaktu ale jak spotkam go to zapytam o jakiś namiar na te silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICEN Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 F9Q podejdzie bo to ten sam. W sumie można kupić F9A bo tańszy a też podejdzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 ja jeżdżę nissanem i nic się nie dzieje auto 5 lat 123 tyś. silnik można kupić od anglika i będzie ok . Jeśli chodzi o przekładkę na lepszy silnik 2,2 to skrzynia będzie pasować jak z innymi częściami to nie wiem. Również można kupić używany od anglika. Z mojego punktu widzenia silnik 1,9 jest bardzo czuły na jakość paliwa. http://www.allegro.pl/item969411368_nissan_primera_p_12_p12_2_2_dci_silnik_kompletny.html Witam ponownie. Silnik od laguny pasuje do Primery . Jedynym co się rożni to pokrywą silnika. http://www.allegro.pl/item980559599_silnik_1_9_dci_laguna_2_megane_scenic_97_tys_km.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coco77 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 W czasie jazdy samochód zachowywał się normalnie, brak spadku mocy, ciśnienie oleju w normie (kontrolka nie zapaliła się anie nie mrugała) poziom oleju w normie. Pojawiło się tylko delikatne stukanie w silniku. czy ktoś może zna przyczynę tej awarii? Mam podobny problem , dodam jeszcze ,że potem wolne obroty i nie mogłem uruchomić na rozgrzanym silniku .Na zimnym odpalił i po rozgrzaniu ponownie zaczął się dusić powodując głośne gwizdanie jakby paska lub koła ? Co mu może dolegać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciej__ Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 A tak juz z czystej ciekawosci zapytam, to co ile zmienialiscie olej w autach? Tak jak jest wg serwisowki co 30tys czy czesciej? Bo ja mam u siebie juz 240tys przebiegu, olej zmieniam co max 15 tys i poki co sie kreci. BTW. Da sie jakos za wczasu zdiagnozowac ten problem? Pzdr, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coco77 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 I dokładnie tak się stało. Dwie panewki uszkodzone i zawór ciśnienia paliwa . Tankowałem na Shellu i chyba już tam nie będę tankował. Jak pisałem bez objawów przed awarią . Uszkodzenie w trakcie jazdy i holowanie na lawecie . Olej był , smarowanie też . Także chyba wada silnika przy przebiegu 137.000 km i serwisowanego . Chyba czas pożegnać tą markę . Bo więcej francuza w tym aucie niż japończyka. Olej wymieniam co 12-15 tys. pełny syntetyk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciej__ Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 I dokładnie tak się stało. Dwie panewki uszkodzone i zawór ciśnienia paliwa . Tankowałem na Shellu i chyba już tam nie będę tankował. Jak pisałem bez objawów przed awarią . Uszkodzenie w trakcie jazdy i holowanie na lawecie . Olej był , smarowanie też . Także chyba wada silnika przy przebiegu 137.000 km i serwisowanego . Chyba czas pożegnać tą markę . Bo więcej francuza w tym aucie niż japończyka. Olej wymieniam co 12-15 tys. pełny syntetyk . Nie sadze, zeby paliwo mialo jakikolwiek wplyw na zatarcie. Predzej problemu bym upatrywal w pompie oleju, podobniez w tych silnikach czasem tak sie zdarza, ze podaje za male cisnienie. Niestety ale kontrolka sie wowczas nie zapala... BTW. Miales to auto od poczatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coco77 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kupiłem Nissana 2 lata temu . Samochód jest z Polski , z salonu . Poprzedni pierwszy właściciel serwisował go w autoryzowanym salonie . Przebieg autentyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi