Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K12] Dziwne ściąganie samochodu na prawo

Gość tomkoziolek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tomkoziolek

Jestem posiadaczem micrusi K12 w dieslu. Od momentu gdy ją kupilem cały czas są z nią jakieś kłopoty. Jak nie prawa poduszka pod silnikiem , to znowu alternator i kilka innych. Jedna jednak jest najdziwniejsza , z którą walczę już drugi miesiąc. Sprawa jest związana z dziwnym ściąganiem samochodu w prawo. Mianowicie objawy są następujące : podczas jazdy na wprost wszystko jest ok do momentu gdy nie przyhamuję i wytracę prędkości wtedy nagle i to dość mocno kierownica obraca się w prawo i samochód daje mocno w prawo. Gdy auto znowu rozpędzę to znowu wszystko jest ok. Napisze co było robione : 1. zbieżność , ustawiana chyba z 4 razy bo co ustawienie to sprzęt mówił że jest ok a kierownica skręcona w prawo w końcu ustawiono prawidłowo , 2. wymienione sworznie w wahaczach , 3. wymienione końcówki drążków , oba i ustawienie zbieżności. , 4. wymiana klocków hamulcowych i sprawdzenie zacisków , wszystko niby ok. Nadmienię że przy hamowaniu auto jedzie prosto. Sprawdzono także podczas przeglądu siły hamowania i amortyzatory. Wszystko niby w normie.

Moje pytanie jest : co można jeszcze sprawdzić , co może dawać taki efekt ściągania. POMOCY bo nerwy mi już puszczają

Jestem posiadaczem micrusi K12 w dieslu. Od momentu gdy ją kupilem cały czas są z nią jakieś kłopoty. Jak nie prawa poduszka pod silnikiem , to znowu alternator i kilka innych. Jedna jednak jest najdziwniejsza , z którą walczę już drugi miesiąc. Sprawa jest związana z dziwnym ściąganiem samochodu w prawo. Mianowicie objawy są następujące : podczas jazdy na wprost wszystko jest ok do momentu gdy nie przyhamuję i wytracę prędkości wtedy nagle i to dość mocno kierownica obraca się w prawo i samochód daje mocno w prawo. Gdy auto znowu rozpędzę to znowu wszystko jest ok. Napisze co było robione : 1. zbieżność , ustawiana chyba z 4 razy bo co ustawienie to sprzęt mówił że jest ok a kierownica skręcona w prawo w końcu ustawiono prawidłowo , 2. wymienione sworznie w wahaczach , 3. wymienione końcówki drążków , oba i ustawienie zbieżności. , 4. wymiana klocków hamulcowych i sprawdzenie zacisków , wszystko niby ok. Nadmienię że przy hamowaniu auto jedzie prosto. Sprawdzono także podczas przeglądu siły hamowania i amortyzatory. Wszystko niby w normie.

Moje pytanie jest : co można jeszcze sprawdzić , co może dawać taki efekt ściągania. POMOCY bo nerwy mi już puszczają

zamien felgi z oponami na podnosniku..przed daj do tylu a tyl do przodu i powinien problem sie rozwiazac.. lub nie odbija hamulec po hamowaniu

Gość tomkoziolek

zamien felgi z oponami na podnosniku..przed daj do tylu a tyl do przodu i powinien problem sie rozwiazac.. lub nie odbija hamulec po hamowaniu

Zapomniałem dodać , że z opony i zamiana felg to pierwsza sprawa którą zrobiłem. Jak myślicie pojechać na inną stację diagnostyczną aby sprawdzili opory toczenia , siły hamowania i znowu opory toczenia po hamowaniu. Też mi się wydaje że prawy cylinderek może nie odbijać. Tylko ciekawe jest że przy ostrym hamowaniu takiego efektu jak ściąganie nie ma. Jeszcze jedno pytanie czy po zmianie sworznia wahacza mogło się coś źle ułożyć i czy np powodem takiego ściągania nie może być jakiś element mocowania górnego amortyzatora.

Aha czy w przypadku gdy jednak okaże się że cylinderek się nie cofa ( nie cofa się też płyn ) co może być powodem ??

no to trzeba bedzie go wykrecic i nasmarowac lub wymienic.. plyn sie musi cofac ale zacisk juz nie.. ja mysle ze powinienes zmienic stacje diagnostyczna.. ps jak sie hamuje i ma zapieczony zacisk to auto hamuje rowno.. ale jak pusci sie pedal hamulca zaczyna sie akcja sciaganie i smrod

• 3 tygodnie później...

witaj, to zapewne opony sie rozwarstwiają

A sprawdzałeś też hamulce z tyłu ???

Albo jedz na płytę bo może masz micre zespawaną z 2 części, po konkretnym dzwonie.

U mnie po dłuższej jeździe [n16] ściągało na lewo. Wszystko było wporzo dopiero jak zdjąłem zacisk to zobaczyłem że klocek prawie się rozsypał po wymianie śmiga aż miło.

• 1 rok później...
Gość tomkoziolek

Sprawa się w końcu wyjaśniła. Powodem ściągania samochodu była uszkodzona maglownica ( przekładnia kierownicza ). Dawcą był Nissan Note ( trzeba było troszkę obciąć drążki kierownicze ). Teraz autko jedzie jak po sznurku i to prosto :-)).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...