Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n15] 2.0d zaczął mruczeć....?

Gość pio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam almerke n15 w klekociku, w ostatnich dniach z mojego samochodu wychodzi dzwięk "prawie" jak z rajdówki - nie powiem ładnie brzmi- przynajmniej jak bym miał tam z 3l ;)

I tutaj mam do Was Panowie pytanie, czy n15 jest wyposażona w katalizator? Dzisiaj zszedłem pod almerke i zauważyłem, że w rurze która leci od silnika do pierwszej puchy - katalazator?, tłumik środkowy? padło troszkę łączenie - są dziury. P.S jakie mogą być następstwa jeśli zostawię to tak jak jest - jak mówię almerka teraz brzmi dosyć rasowo i fajnie, od razu mówię że nie pierdzi jak przy dziurawym tłumiki, po prostu mruczy :) , zapewne za jakiś czas hałas może być nie do wytrzymania... Tak czy inaczej trzeba to zrobić, ale zastanawia mnie właśnie, czy mogą być jakieś następstwa/

Z racji tego, że jestem kompletnym laikiem pytam Was drodzy koledzy jak to jest :P Z góry serdeczne dzięki, i przepraszam jeśli wypisałem jakieś brednie :)

Gość lewandoree

jezeli zostawisz tak jak jest to bedzie denerwowal cie zapach spalin w kabinie ,od strony technicznej wydam niezbyt profesionalna i pewnie nie prawidlowa opinie:) powiem tak u mnie w 1.5 dci jak mialem dziure w zlaczu elastycznym na wydechu to kazdy sie pytal co ja tam mam pod maska ze tak fajnie pracuje a samochod lecial 185 km/h przed jego zmapowaniem ,wiec bylo fajnie :) , troche podczepie sie do pytania czy w 1.5 dci sa jakies czujniki na katalizatorze ?bo jak wspomnialem w innym temacie chce go zastapic rura

Chyba nie ma czujek, bo jak słyszałem, "wycinka ktalizatora", gdy ten się zużyje, jest dosyć nie jednostkowym procederem - no to chyba ludziska mieliby problemy sygnalizacyjne, gdyby czujki były?!? ;)

Czyli puscila mi ta zlaczka elastyczna przy katalizatorze tak Panowie :> ? Slyszalem ze ta złączka elastyczna jest częstą przyczyną usterek ogólnie rzecz biorąc w jabońcach z tamtych lat? A no i jeśli jest kata to gdzie jest sonda lambda przed kata, czy za? Bo najchetniej bym wywalił kata... o ile On jest, bo nie jestem właśnie pewien...

Witam, jestem posiadaczem Sunny Y10 z CD20E full bayer

Jestem pewien, że nie ma tam katalizatora i sondy lambda, bo 1)czytałem w kilku miejscach w necie(normę euro II osiągnięto poprzez EGR) 2)Czasami oglądam samochód od spodu na kanale lub podnośniku (ostatnio wczoraj) i ta mała rurka pleciona przed pierwszym tłumikiem to na bank nie jest kat (one są szerokie i duże i najczęściej przy silniku np za chłodnicą chronione przed wodą przez osłonę silnika no i jest przed nimi sonda lambda a my nie mamy us siebie żadnego czujnika na wydechu z tego co wiem. Jak masz jakąś dziurkę to pewnie słabiej z tyłu dmucha:D. A dymek przy przegazowaniu którędy wylatuje(z ciekawości)? Myślę że "plecionka" to może być strumienica:

http://www.toptuning.pisz.pl/galerie/s/strumienica-luskowa_6.jpg

Ale nie mam pojęcia jaki efekt przyniesie wyjęcie tego (może np obniżenie ciśnienia spalin i zatkanie któregoś tłumików syfem po jakimś czasie.

P.S. U mnie tłumiki wyglądają super, a te 2 środkowe co są obok siebie jak nowe prawie :D.

Pozdrawiam!!

jezeli zostawisz tak jak jest to bedzie denerwowal cie zapach spalin w kabinie ,od strony technicznej wydam niezbyt profesionalna i pewnie nie prawidlowa opinie:) powiem tak u mnie w 1.5 dci jak mialem dziure w zlaczu elastycznym na wydechu to kazdy sie pytal co ja tam mam pod maska ze tak fajnie pracuje a samochod lecial 185 km/h przed jego zmapowaniem ,wiec bylo fajnie :) , troche podczepie sie do pytania czy w 1.5 dci sa jakies czujniki na katalizatorze ?bo jak wspomnialem w innym temacie chce go zastapic rura

Sonda lambda jest przed katalizatorem ale za kolektorem - czyli na pojedynczej rurze wydechowej. Coś słyszałem, że najnowsze konstrukcje mogą mieć 2 sondy. Na pewno tą pierwszą sondę znajdziesz- jest wkręcona do rury i idzie od niej kabelek. Kiedyś wymienialiśmy sondę w Astrze 1.4 60PS brata i strasznie ciężko jest ją wyjąć w starszym samochodzie, po wymianie zaczal rowno chodzić na luzie i mniej palić. Przebieg był ok 110 tysi, przy ok 50 został zagazowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...