Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

rolki napinające

Gość katarzyna82
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość katarzyna82

Hej! prawdopodobnie muszę w moim autku wymienić rolkę napinającą (rolki); posiadam autko z 94 ze wspomaganiem; czy mam szukać rolek czy rolki- czy koniecznie należałoby kupić nowe??? i jeśli gdzieś w necie to poza allegro i otomoto gdzie szukać tańszych części? mechanik mnie trochę wystraszył że jeśli to nie będzie rolka, może to być łożysko lub pompa wspomagania... jest to moje pierwsze autko, niedawno kupione; jakie Wasze doświadczenie w tym temacie??? pozdrawiam

witaj w klubie to po pierwsze a po drugie musze cie zasmucic w tym autku w takim wieku najcześciej padaja juz łożyska na pompie wspomagania, proponuje ci nie zwlekac z naprawa to jeszcze uratujesz pompe wspomagania, a tak poza tym nie pamietam dokładnie ale w tym autku raczej niema rolek napinających, a tak poza tym sa to dobre samochody i jak traktuje sie jak nalezy to nie sprawiaja wiekszych problemów

Gość katarzyna82

witaj w klubie to po pierwsze a po drugie musze cie zasmucic w tym autku w takim wieku najcześciej padaja juz łożyska na pompie wspomagania, proponuje ci nie zwlekac z naprawa to jeszcze uratujesz pompe wspomagania, a tak poza tym nie pamietam dokładnie ale w tym autku raczej niema rolek napinających, a tak poza tym sa to dobre samochody i jak traktuje sie jak nalezy to nie sprawiaja wiekszych problemów

dzięki, ale ja faktycznie mam kupic rolkę/rolki? i po wymianie tej czesci mechanik bedzie szukal dalej jak samochodzik bedzie 'terkotal'... ale dopiero za 2 tyg ma zrobic go, mam nadzieje ze nic sie do tego czasu nie moze wydarzyc??? pzdr

acha... i jaki bylby koszt naprawy???

Do wspomagania jest jedna rolka(wspomaganie-wał-rolka), a do paska klinowego jest druga (pompa wody-wał-rolka). Proponuje kupić nowe bo używana może być taka sama lub gorsza. Popytaj w sklepi z częściami np JC ( Japan Cars ) lub Inter Cars, Jak powiedzą Ci że nie mają to znaczy że pozostaje Ci salon Nissana czyli tzw. ASO .

Może być z tym problem ponieważ są to rzadko wymieniane elementy.

Sprawdziłem na stronie http://sklep.intercars.com.pl/ i jest coś takiego. Nazywa się to napinacz paska klinowego. Musisz tylko powiedzieć czy chcesz do wspomagania czy do paska klinowego, lub to i to.

Edytowane przez Marek_Rz

Gość katarzyna82

Do wspomagania jest jedna rolka(wspomaganie-wał-rolka), a do paska klinowego jest druga (pompa wody-wał-rolka). Proponuje kupić nowe bo używana może być taka sama lub gorsza. Popytaj w sklepi z częściami np JC ( Japan Cars ) lub Inter Cars, Jak powiedzą Ci że nie mają to znaczy że pozostaje Ci salon Nissana czyli tzw. ASO .

Może być z tym problem ponieważ są to rzadko wymieniane elementy.

Sprawdziłem na stronie http://sklep.intercars.com.pl/ i jest coś takiego. Nazywa się to napinacz paska klinowego. Musisz tylko powiedzieć czy chcesz do wspomagania czy do paska klinowego, lub to i to.

dzięki za pomoc!!! chyba w tym przypadku to napinacz paska klinowego, ale dla pewnosci, przed zamowieniem zadzwonie jeszcze do mechanika! pzdr

dzięki za pomoc!!! chyba w tym przypadku to napinacz paska klinowego, ale dla pewnosci, przed zamowieniem zadzwonie jeszcze do mechanika! pzdr

Witam.

Ja po prostu zmieniłem łożysko w rolce i po sprawie. Założyłem japońskie Koyo i wszystko gra i buczy...No chyba, że w Pana przypadku jest powierzchnia roli pracująca z paskiem wyrobiona...Jeśli nie, to łożysko można wymienić w miarę łatwo... Pozdrawiam.

Gość katarzyna82

Witam.

Ja po prostu zmieniłem łożysko w rolce i po sprawie. Założyłem japońskie Koyo i wszystko gra i buczy...No chyba, że w Pana przypadku jest powierzchnia roli pracująca z paskiem wyrobiona...Jeśli nie, to łożysko można wymienić w miarę łatwo... Pozdrawiam.

hej! kupilam nowa rolke napinacza paska klinowego i niestety to jednak nie to bo znowu slychac w samochodzie charakterystyczne 'trut trut trut trut' glownie na wolnych obrotach, w prostej jeździe... mechanik mysli o pompie wspomaganie jeszcze... co o tym myslicie???

• 2 tygodnie później...

witam . to ja stawiam na łańcuszki rozrządu szczególnie dolny. tak było u mnie .terkotał łańcuszek..............ale miałem nadzieje że nie, sprawdziłem (odpaliłem bez pasków) i dalej terkotało.... no i wymieniłem wszystkie łożyska z wszystkich rolek. alternatora. i dalej ... przestałem się łudzić.... wymieniłem tylko łańcuszki.... 2 szt. (bez zębatek i napinaczy) i cisza . autko sie buja aż miło. więc niech mechanior sprawdzi posłucha. pozdro.

Gość katarzyna82

witam . to ja stawiam na łańcuszki rozrządu szczególnie dolny. tak było u mnie .terkotał łańcuszek..............ale miałem nadzieje że nie, sprawdziłem (odpaliłem bez pasków) i dalej terkotało.... no i wymieniłem wszystkie łożyska z wszystkich rolek. alternatora. i dalej ... przestałem się łudzić.... wymieniłem tylko łańcuszki.... 2 szt. (bez zębatek i napinaczy) i cisza . autko sie buja aż miło. więc niech mechanior sprawdzi posłucha. pozdro.

no właśnie zmieniłam mechanika i ten postawił na rozrząd ale mówi żeby pojeździć i poobserwować najpierw samochód- nie wiem jaki jest koszt samych łańcuchów ale cały rozrząd kosztuje ok. 330 zł (sklep) i teraz nie wiem- to trzeba zamówić może jednak postawić samochód do mechanika (facet stwierdził jeśli ma nad nim siedzieć to ja już decyduje się na wymiane tego co bedzie trzeba) i niestety koszta...:( ile kosztowały Cie same łańcuchy i robocizna??? pzdr