Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

regulacja zaworów

Gość mihal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukałem forum ale nic konkretnego nie znalazłem. Pytanie jest o regulację zaworów w silniku GA14DS w N14. Czy trzeba to robić, jeżeli tak to kiedy, czy po jakimś określonym przebiegu, czy po remoncie głowicy po przejechaniu pewnego dystansu? Proszę o informację.

Pozdrawiam

mihal

W silnikach GA14, GA16, czy to DS czy DE zawory są regulowane za pomocą płytek. dobierasz odpowiedni wymiar płytki do konkretnego luzu. A co dzwonią ci zawory??

Może czasami dzwonią ale generalnie chodzi o to że robiłem głowicę, zawory i gumki a gdzieś wpadło mi w oczy że po takiej robocie trzeba po przejechaniu kilku tys. sprawdzić i wyregulować zawory. Nie wiem czy to prawda stąd pytam.

Jeśli szlifowałeś gniazda i przylgnie to zdało by się wyregulować tam masz takie okrągłe blaszki i w zależności od luzu jaki musisz mieć dobierasz sobie blaszkę. tylko takie blaszki to albo na zamówienie albo popytać w serwisie lub też z demobilu, byś musiał popytać. gdybyś wymieniał same uszczelniacze to teoretycznie gdybyś ten sam zawór w to samo gniazdo wstawił to byś nie musiał regulować. w manualu powinno być napiszane jaki jest dopuszczalny luz na dolotowych i wylotowych. Wówczas szczelinomierz w rękę i pomierzyć:)

• 1 miesiąc temu...

Podłączę się do tematu...a jak jest z wymianą wałków w SR20De ?trzeba regulować zawory po takiej czynności.nadmienię iż wałki będą z SR20DEH (primera gt).gdzieś wyczytałem,że w tych nissanach same się zawory regulują.prosżę o radę.pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...