Gość figur Opublikowano 23 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2005 witam, dziś okazało się że cieknie mi płyn z chłodnicy klimy. nowa chłodnica kosztuje 650 :shock: plus jakieś tam jeszcze małe koszty montażu. i się zastanawiam czy warto próbować pospawać gdzieś istniejącą. kłopot jest że w układzie jest ciśnienie 18bar no i samo spawanie aluminium też nie jest proste. jeśli ktoś przerabiał ten temat lub może polecić jakiś zakład spawający chłodnice alu do klimy to proszę o uwagi. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość holy Opublikowano 24 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2005 z tego co wiem - spawanie takie odbywa się w specjalnych warunkach... i będzie cię to kosztowało tyle co nowa chłodnica :/ w ogóle co ci tam cieknie? przecież tam jest gaz a nie płyn żaden... (no jest trochę oleju). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość figur Opublikowano 24 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2005 no właśnie, oprócz r134 jest pewna część środka smarnego. no i po nabiciu pojawiła się tłusta plama na chłodnicy. chyba pozostanie jeździć na "zimny łokieć" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 24 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2005 witam,dziś okazało się że cieknie mi płyn z chłodnicy klimy. nowa chłodnica kosztuje 650 :shock: plus jakieś tam jeszcze małe koszty montażu. i się zastanawiam czy warto próbować pospawać gdzieś istniejącą. kłopot jest że w układzie jest ciśnienie 18bar no i samo spawanie aluminium też nie jest proste. jeśli ktoś przerabiał ten temat lub może polecić jakiś zakład spawający chłodnice alu do klimy to proszę o uwagi. pozdr pojwdz do specjalistycznego zakladu parajacego sei naprawa chlodnic itp. oni maja na to sposoby i robia to dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość heineken72 Opublikowano 30 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2005 nie naprawiałem klimy w aucie ale montowałem kiedyś klimy typu splity i kasetony można było wszystko spawac samemu przychodziłe nowa spreżarka to sie wstawiało chłodnice przeważnie pękały na kolankach przy krańcach jak na listkach to raczej dawalismy nową albo nie spawa sie tak jak miedz w instalacji gazowej czyli twardym lutem potem przedmuchać i freon...ale .... ... wpierw musisz pompa prózniową odessać powietrze z układu żadnego oleju sie nie lało freony r22 i 143a maja juz jak kupujesz w butli olej samemu raczej dobrze tego nie zrobisz ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.