preston81 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam jestem tu nowy , dodam ze skorzystalem na poczatku z opcji szukaj jakies 3 dni temu kupilem primerke kombi 2003 rok, ok 160 tys przebieg- czy oryginalny nie wiem? mam pare pytan na jakie nie znalazlem tutaj odpowiedzi, tak wiec zaczynam 1 jadąc na trasie 5,6 bieg predkosc ok 130-140km/h slysze lekkie drgania dochodzace z drazka zmiany biegow dodam tylko ze jadac w 1 dzien autem zaraz po zakupie tego nie slyszalem moze bylem za bardzo podjarany , czytałem na forum lecz tematy dotyczyly p10, ze odpoweidzialna za to jest w wiekszosci przypadkach sprezynka, badz luzna gałka chcialem zapytac jak zdemontowac samą gałke w wp12 lub moze ma ktos inna teorie na ten temat?? 2 po zakupie auta powinno sie wymienic rozrzad i plyny , teraz moje pytanie czy jesli chodzi o rozrzad moge wymienic sam pasek , oczywiscie jesli mechanik stwierdzi ze napinacz tez by moznabylo wymienic to tak zrobie do tego jeszcze dochodzi pompa wody 2x zimmering, ale szczerze to po zakupie auta ubezpieczeniu rejestracji za duzo siana mi nie zostalo tak wiec moje pytanie jesli mechanik dostanie sie do rozrzadu jest w stanie wizualnie ocenic stan tych czesci ??? nie chce byc tez nabity w butelke :/ a pewnosci nie mam czy moje auto mialo robiony rozrzad czy tez nie wole na zimne dmuchac, mam ksiazke servisowa , zeby bylo smieszniej po wlosku z wpisami ktore mozna o kant pupy rozbic. auto prowadzi sie bardzo dobrze wrecz plynie po drodze ciche i fajne oczywiscie poki nie zacznie ta galka wydawac dzwieki:/ - i mam nadzieje ze to ona pytanko dodatkowe ile powinna kosztowac usluga wymiany rozrzadu by nie dac sie zrobic w wala i jakie czesci przy tym wymienic ?? 3 ile to auto powinno palic na trasie i w miescie miasto pokazuje mi do 8L , ale stojac np na swiatlach pokazuje ze pali 15 4 czy traktowac powaznie komputer tzn np zatankujesz i pokazuje ci dystans jaki na tym zrobisz ??? jaksie do tego odniesc 5 aa bybym zapomnial centralny zamek 1x klik otwiera drzwi kierowcy, 2x klik otwiera wszystkie no i cos slysze jakies brzeczenie a raczej stekanie mechanizmu w drzwiach pasazera z przodu co to moze byc , psujacy sie juz siłownik czy cos podobnego?? 6 czy przy przebiegu powyzej 160 tys powinienem lac juz olej mineralny tak lub nie i jaki olej polecacie?? prosze mi pomoc i postarac sie odpowiedziec na dreczace mnie pytania ,jestem tu nowy i troche w goracej wodzie kapany prosze najzywczajniej i rade Edytowane 30 Sierpnia 2009 przez preston81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek1000 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam. Odnośnie wymiany rozrządu polecam i nie tylko ja, wymianę całości, łacznie z pompą wodną. Często pompa siada po wymianie rozrzadu i później płacisz ponownie za jej wymianę prawie tak jak za wymianę rozrządu. Wymiana rozrządu powinna być po 120 tyś. lub po pięciu latach. Może w serwisie mają dane kiedy w twojej Primerze była wymiana rozrządu. Oczywiście nie polecam wymiany w ASO, zapłacisz jeszcze raz tyle. Kiedyś przd wymianą w swojej primerze zadzwoniłem do ASO i zapytałem ile wyniesie wymiana rozrzadu wraz z wymianą płymu chłodzacego i oleju w skrzyni biegów - odpowiedż ok. 3000 zł. U mechanika zapłaciłem 1700. Jeżeli chodzi o wskazania komputera to podczas postoju na biegu jałowym zawsze pokazuje chwilowe spalanie 15 l. Co do dystansu jaki został do pokonania to niezbyt mu ufam ponieważ po zatankowaniu całego baku pokazuje mi dystans do przejechania ok. 430 km. Nie wiem dlaczego tak pokazuje, tak jakby nie przeliczał tego. Co do pozostałych pytań to myślę, że inni uzytkownicy odpowiedzą. Jeszcze odnośnie oleju. Od początku w mojej Primerze był stosowany pełen systetyk i dalej tak stosuję Shell. Mam przebieg 100 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 hm 430 km to b. malo mi pokazal tyle po zatankowaniu za 100zł do tego czasu przejechalem 260km i pokazyje jeszcze jakies 330km jestem bardzo ciekaw ile przejade za stówę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość outsider-86 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Jaki to silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 ja mam 1,9 DCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość doktorkidler Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Moja P12 1.9 dci kombi 2004 pali ok 6,5 /100 km w cyklu mieszanym nie ma co kasy oszczedzac na rozrzadzie bo wymienisz pasek moze stanac poźniej pompa porwie pasek i wtedy z 2000 tysi zrobi sie 5000 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carlozzz Opublikowano 26 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Witam, Wiem, że trochę czasu od oryginalnego posta minęło, ale może się przyda . Spalanie mojej primerki w mieście to od 8 do 9 litrów w zależności od korków. Cykl mieszany to 6,5 do 7,5 (zależy ile jazdy poza miastem było ) Co do wiarygodności kompa, to różnie jest. Zazwyczaj jak zalewam przy wskazaniu zasięgu 0km, to w zbiorniku mam jeszcze około 2-4 litry (a przynajmniej tak wynika ze wskazań dystrybutora). Zrobione mam około 120K km i jadę na oleju syntetycznym. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler1906 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 No a z drzwiami zrobiłeś coś z tym brzęczeniem ? bo ja mam tez ten problem kurcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyager1956 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Preston ladny kit kolegom wciskasz, piszesz tak jakbys nie uzytkowal p12 1.9dci, czyzby tesknota za primerka bo audi 4,2 qatro to jakby nie patrzyl to eksploatacja kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Mój nissan pali 6,5 w mieście ale wrzucam często luz (wiem że nie powinienem ) Na Trasie gdy jadę 100 km/h to spalanie 5,3 . Nie polecam eco drive w tym aucie niektórzy wrzucają 4 bieg przy prędkości 45 km/h ale bardzo się niszczy samochód. Ja nie stosuje eco drive i mam 180 tys i sprzęgło chodzi lekko i silnik w dobrym stanie, turbo nieregenerowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi