Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

kontrolka wadliwego działania silnika

notek-a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś jechałem spokojnie po mieście, mały ruch, długa prosta. Raptem, podczas jazdy na 4-biegu, zapaliła się kontrolka wadliwego działania silnika (taka pomarańczowa, z rysunkiem silnika). Nie zauważyłem żadnej zmiany w pracy silnika. Po zgaszeniu i uruchomieniu jeszcze raz, kontrolka zapala się znowu i świeci ciągłym światłem.

Czy ktos mial taki przypadek? Czy mogę tak jeździć, zanim pojadę do serwisu i czym to grozi? W instrukcji jest napisane, że trzeba jechać do serwisu i nie jest konieczne holowanie.

No raczej trzeba,jeszcze w tym nie miałem tego przypadku ale w innym już tak,i jest to sygnał że gdzieś coś zaczęło działać wadliwie(oby nie komputer)i układ przerzucił Cię w układ awaryjny,tak wiec tylko serwis,albo dobry elektryk(jak już masz po gwarancji)który posiada program do nissana.

Jak sprawdzisz co to daj znać.

W moim przypadku palenie się kontrolki oznaczało błąd czujnika biegu jałowego w skrzyni biegów. Jaka przyczyna? - nie wiem.

Napiszę tylko, że półtora tygodnia wcześniej, miałem robioną całą skrzynię - wymiana łożysk.

Po wykasowaniu błędu, na razie zrobiłem około 200 km i się nie powtórzyło. Zobaczymy co będzie.

Napiszę tylko, że półtora tygodnia wcześniej, miałem robioną całą skrzynię - wymiana łożysk.

z jakiego powodu? jakie objawy były i przy jakim przebiegu?

Z powodu głośnej pracy. Po rozłożeniu okazało się, że jedno łożysko jest na pewno do wymiany, a dwa inne też wymienili. Przebieg 32500km.

Ludzie ,przy was (nie Was) :D można się choroby nabawić :D ,diagnostycznej :D

U mnie już od dłuższego czasu chrobocze skrzynia na biegu jałowym ale to olałem,... teraz zachorowałem :D

Może rzeczywiście lepiej olać, bo po wymianie tych łożysk dalej te same odgłosy. Podobno note tak mają i nie ma specjalnej rady. Tak chodzi skrzynia. Tylko w niektórych chroboce mocniej, a w niektórych ciszej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...