Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] stopiona wtyczka światła prawego przedniego

Gość riffi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam spalona wtyczkę od przednich świateł (jakiś głąb włożył tam za mocna żarówkę). Dzisiaj przez ta wtyczkę przestała mi świecić lampa. Wcześniej wystarczyło trochę poruszać i jakoś sie udawało, ale chyba padło na dobre. Wszystko je pokruszone.

Czy jest jakiś problem z wymianą takiej wtyczki? Może samemu da się spasować od innego modelu? Albo jakaś prowizorka, zanim sie nie dostanie oryginalnej części (muszę cały czas auto mieć dostępne i nie bać, że mi dowód rejestracyjny zatrzymają lub mandat wlepią, za brak oświetlenia).

Witam.

Mam spalona wtyczkę od przednich świateł (jakiś głąb włożył tam za mocna żarówkę). Dzisiaj przez ta wtyczkę przestała mi świecić lampa. Wcześniej wystarczyło trochę poruszać i jakoś sie udawało, ale chyba padło na dobre. Wszystko je pokruszone.

Czy jest jakiś problem z wymianą takiej wtyczki? Może samemu da się spasować od innego modelu? Albo jakaś prowizorka, zanim sie nie dostanie oryginalnej części (muszę cały czas auto mieć dostępne i nie bać, że mi dowód rejestracyjny zatrzymają lub mandat wlepią, za brak oświetlenia).

Idź do pierwszego lepszego motoryzacyjnego i poproś o kostkę do żarówki H4. Powinni mieć.

Potrzebna jeszcze będzie zaciskarka do konektorów i problem z głowy.

Wygląda to mniej więcej tak:

http://www.allegro.pl/item727112440_kostka_oprawka_reflektora_h4_r2.html

Pozdrawiam.

Bart.

Idź do pierwszego lepszego motoryzacyjnego i poproś o kostkę do żarówki H4. Powinni mieć.

Potrzebna jeszcze będzie zaciskarka do konektorów i problem z głowy.

Wygląda to mniej więcej tak:

http://www.allegro.pl/item727112440_kostka_oprawka_reflektora_h4_r2.html

Pozdrawiam.

Bart.

Z tego, co zauważyłem, to do kostki dochodzą 3 przewody. U mnie jest tak mocno wszystko zniszczone, że nie wiem, który przewód, do którego styku idzie. Czy ma znaczenie podłączenie przewodów?

@riffi

Oczywiście, że ma znaczenie. Jeden przewód to masa. Pozostałe dwa to zasilanie włókna od świateł mijania i drugie od świateł drogowych. Nie pamiętam jak to wygląda kolorystycznie, ale możesz to sprawdzić np. miernikiem lub żarówką.

Nie mam przy sobie żarówki, bo bym Ci powiedział jak to wygląda, ale pamiętam, że sam oglądając ją dałem radę dostrzec, za co odpowiada każda końcówka żarówki.

Jeśli chodzi o kabelki to ja proponuje zrobić to tak:

1)Włącz światła mijania i miernikiem lub żarówką zbadaj napięcie między karoseria (odsłonięta część, lub śruba mająca połączenie z masą) a kabelkami. Na jednym będzie napięcie - żarówka zaświeci. Na pozostałych nie. Zapamiętaj przewód - on jest od mijania.

2)Włącz światła drogowe i analogicznie jak poprzednio zbadaj napięcie. W ten sposób odkryjesz przewód od drogowych.

3)Ten przewód, który nigdy nie pokazał napięcia - żarówka nie świeciła, to jest masa.

Teraz już powinieneś wiedzieć jak to wygląda i jak to połączyć.

Poradzisz sobie bez problemu miałem taką samą awarie w obu lampach... z tym że żarówki były takie jakie być powinny... a kostka przetopiona, nie wiem jak u Ciebie, ale z tego co pamiętam, to dość mało zapasu jest na kablach pod lampę także pare takich przepalen i trzeba bedzie kombinować :)

Dokładnie, jak kolega doradził "nie ma co się łamać". ;)

A gwoli wtrącenia swoich 5gr, wspomnę tylko, że spalenie kostki wcale nie musi być powodowane niewłaściwą żarówką, lecz prędzej iskrzeniem na stykach, spowodowanym utlenianiem się matalu i coraz słabszym połaczeniem/kontaktem. Wspomniane iskrzenie, czy raczej łuk elektryczny (taki mały długotrwały piorun) wytwarza na tyle dużo ciepła, że kostka się topi i "po ptokach", trzeba wymieniać. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie prąd jest na tyle "mocny" by utworzyć łuk, i wtedy po prostu "nie świeci", wystarczy poruszyć styki (przetrzeć utlenioną warstwę), spiąć/rozpiąć, wyjąć/włożyć żarówkę, a zaraz "nastaje światłość" ;)

Tu raczej wina leżała po stronie żarówki, bo ja przestało świecić za pierwszym razem, to sprawdziłem i okazało się, że były włożone 100/90W. Od razu wymieniłem na właściwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...