nelson38 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witajcie, Pośrednio o czujniku wspominalismy juz w watku "usterki", ale zapytam oddzielnie jeszcze raz czy u kogos jest podobna sytuacja jak u mnie. Bo sa 2 rzeczy: 1. Nie widze zadnej roznicy pracy wycieraczek przy plynnej regulacji (pozycja przelacznika wycieraczek 1 w dół i obracanie pokretlem dookola osi). Mam wrazenie ze owszem czujnik dziala i wycieraczki chodza szybciej np przy wiekszej predkosci samochodu lub przy wiekszej ilosci wody. Ale przy w miare stalych opadach nie widze zadnego efektu z krecenia "plynna regulacja". Tez tak macie? 2. Zdazylo mi sie dwukrotnie ze w pozycji przelacznika wycieraczek 1 w dól wycieraczki zaczely pracowac ze stala predkoscia. W ogole sie wtedy nie wylaczaja mimo ze deszcz nie pada (lub pada duzo slabiej). Przechodzi im to dopiero conajmniej po 1 dniu (ciezko zlapac ten przypadek - na razie zdarzylo mi sie to tylko dwukrotnie). Wylaczenie wycieraczek ani stacyjki nie pomoglo. Opisana sytuacja to oczywiscie calkowita duperela, ale skoro moze narzedzie dzialac to pytam ;-) Przy okazji: Tiida smiga sie milo - na razie dopiero 6k km wiec czekam z niepokojem czy i u mnie pojawi sie stukanie kierownicy na zakretach. Do spalania w miescie sie juz przyzwyczailem, ostatnio w trasie przy spokojnej jezdzie (okolo 80km/h ale pelne obciazenie, pagorkowaty teren, box + rowery na haku) uzyskalem 6,5dm3/100 co uwazam za przyzwoity wynik. Za to kazda okazjonalna przejazdzka stara Almera mnie stresuje bo wydaje mi sie ze auto sie za chwile rozpadnie ;-) pozdrawiam nelson38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adiunkt Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Taka sytuacja z wycieraczkami zdarzyła mi się kilkukrotnie. Wyłączenie stacyjki z reguły pomagało. Raz zdarzyło się że czujnik nie reagował i wycieraczki nie pracowały, trwało to kilka dni. Musiałem używać większej prędkości wycieraczki co było mało komfortowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kola Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 1. Nie widze zadnej roznicy pracy wycieraczek przy plynnej regulacji (pozycja przelacznika wycieraczek 1 w dół i obracanie pokretlem dookola osi). Mam wrazenie ze owszem czujnik dziala i wycieraczki chodza szybciej np przy wiekszej predkosci samochodu lub przy wiekszej ilosci wody. Ale przy w miare stalych opadach nie widze zadnego efektu z krecenia "plynna regulacja". Tez tak macie? Pokrętłem wg mojego skromnego zdania ustawia się czułość wycieraczek a nie bezpośrednio prędkość pracy - przy równomiernych opadach deszczu rzeczywiście trudno jest wyczuć większe różnice w pracy wycieraczek. W moim przypadku największe różnice można zauważyć przy słabych opadach / mżawce - duża czułość powoduje, że po paru kroplach wycieraczki zaskoczą, mała czułość - wycieraczki "poczekają" na większą ilość wody. Czasem mam też wrażenie, że wycieraczki mają tendencje do zawieszania się - pomaga wtedy pokręcenie regulacją. Generalnie już przyzwyczaiłem się do tego czujnika i nawet widzę w nim pewne zalety. Za to kazda okazjonalna przejazdzka stara Almera mnie stresuje bo wydaje mi sie ze auto sie za chwile rozpadnie ;-) ...dokładnie to samo zjawisko zauważyłem u siebie - almerka "stała" się jakaś taka rozklekotana. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciacho Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ad 1. zgadzam się z Kola, w moim wypadku (nie mam pod ręką instrukcji) to jest regulacja czujnika deszczu a nie prędkości. Prędkość "regulujemy" przesunięciem gałki w kierunku dół. Ja mam tylko inne pytanie: czasami włącza się tylnia wycieraczka (mimo że jest Off), a czasami nie... Nie wyczaiłem kiedy to się dzieje :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ja mam tylko inne pytanie: czasami włącza się tylnia wycieraczka (mimo że jest Off), a czasami nie... Nie wyczaiłem kiedy to się dzieje :< jak masz wlaczony czujnik deszczu a wbijesz wsteczny to automatycznie wlącza się tylna wycieraczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nelson38 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ad 1. zgadzam się z Kola, w moim wypadku (nie mam pod ręką instrukcji) to jest regulacja czujnika deszczu a nie prędkości. Prędkość "regulujemy" przesunięciem gałki w kierunku dół. Nieprecyzyjnie się wyraziłem chyba. Założyłem że prędkość jest wprost proporcjonalna do czułości czujnika ;-) pozdrawiam nelson38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.