Gość fialek1987 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 dzieciaki na osiedlu zlamaly mi antene ;( no i pojawil sie problem bo w sklepach nie maja takiej anteny a na szrotach nie ma almer i mam pytanie czy moze macie jakas na sprzedaz lub znalezliscie cos moze na alegro bo ja niestety jeszcze nic nie znalazlem... :/ no i jeszcze jedna sprawa: wymiana czy trzeba caly bok od str kierowcy zdjac zeby wymienic antene czy wszystko wyciagnie sie przez plastik z gory? jeszcze jak na zlosc dzieciaki zlamaly to praktycznie przy maksymalnym wyciagnieciu anteny... i nie moge sobie radia sluchac :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kojak85 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Dlatego ja przeważnie antenę wsuwam choć kawałek, żeby mi nic jej nie urwało. Co do demontażu to jak robiłem to jako mały jeszcze łebek w sunniaczu n14 a było to lat temu z 10, to działałem normalnie na zewnątrz samochodu. Po odkręceniu plastiku z anteną spokojnie się udało. Tutaj w almerce położenie jest minimalnie inne, tam plastik był na słupku, a tutaj trochę wyżej. Niemniej jednak myślę, że misja powiedzie się bez demontażu plastiku od wewnątrz. Almerek może i na szrotach nie ma, ale są za to na allegro na części. I anteny na pewno też mają. Podzwoń trochę a znajdziesz. Pzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielom01 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Pytanie czy antena od hatchbacka czy sedana. Ja mam sedana i po odkręceniu plastiku daje się ostrożnie wyciągnąć - idzie ciężko, bo kabel trzyma, dobrze wyjąć radio i pomagać kablowi się cofać. To, że złamana przy dachu to dobrze, bo można ją skrócić, zmontować wszystko i cieszyć się odrobinę krótszą antenką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistii Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Nie ma różnicy czy Hatchback czy Sedan Ale skoro się już nawinął taki temat to mam pytanie, ponieważ mam problem z odkręceniem tych dwóch śrób od mocowania plastiku. Ani WD40 nie pomaga ani nic, za chwilę z tych "lebków" srub nic nie będzie. Ma ktoś jakiś pomysł jak to odkręcić czy od razu zaprosić kolegów z brzeszczotami i odciąć ?;/. Od zakupu miałem złamaną antene i wystawał tylko kawałek, dorobiłem kawałek ale nie ejst to samo co oryginał, antene nową mam ale śrub odkręcić nie mogę ;/ ... Jak ktoś ma pomysł to będę wdzięczny za doradzenie ) Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drax Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 ja jakies 2mc temu przerabialem ten temat niestety na alllegro dostalem troche inna antene miala inny plastik do montazu, na szczescie udalo sie z 2 anten zlozyc jedna plastik ze starej (mialem taki trojkatny z zaokraglonymi rogami) rozwiercilem na srednice tej nowej anteny i wsunalem w powstaly otwor nalezy uwazac zeby nie uciekl kabelek do srodka slupka bo sa tam jedynie male szparki co jakis odcinek wiec ciezko pozniej cos z tym zrobic w moim przypadku przyczepilem nowy kabelek do starego i wyciagajac stary przeprowadzilem nowy w ten sposob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rur Opublikowano 15 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 chciałbym zapytać, czy jest jakiś sposób aby "rozruszać" antenę? poprzedni właściciel miał wysuniętą na maks i nigdy jej nie chował przez 10 lat, ja potrzebuje ją schować choćby przy zakładaniu trumny na dach, niestety rozruszałem ją wd-40 tylko tyle że chowa się "grubsza" część w słupek, a połączenie z cieńszą można obracać ale nie drgnie do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość babciek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam, Odgrzeję trochę temat. Czy ktoś z Was wie, jaką długość ma ten kabel antenowy (antena na słupku, n15)? Chcę zamienić moją bo się nie chowa. I chyba nawet znalazłem zamiennik, ale boję się żeby kabla mi nie brakło. A drugie pytanie to czy tą antenę można zamienić na antenę z Sunny'ego bądź z Micry? Wyglądają podobnie ale czy pasują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwiara72 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Witam, Odgrzeję trochę temat. Czy ktoś z Was wie, jaką długość ma ten kabel antenowy (antena na słupku, n15)? Chcę zamienić moją bo się nie chowa. I chyba nawet znalazłem zamiennik, ale boję się żeby kabla mi nie brakło. A drugie pytanie to czy tą antenę można zamienić na antenę z Sunny'ego bądź z Micry? Wyglądają podobnie ale czy pasują? Ja próbowałem dobrać sam bat,ale od primery nie pasuje ,od sunny też ,nie wiem jak micra.a najśmieszniejsze jest to że anten od hatchbacków(na tył dachu)jest w pytę a na słupek ni cholery.więc wciągnąłem przez kikutek anteny drut miedziany(ok.70 cm.)ładnie go podgiąłem i schowałem pod uszczelkę nad drzwiami.w miejscu gdzie dotyka rantu dachu zostawiłem kawałek izolacji.no i radyjko gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tricu Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 http://allegro.pl/item949150096_antena_maszt_nissan_almera_primera_micra_sentra.html tu masz do n15 przynajmniej ja mam taka w fl-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arimasen Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Nigdzie nie mogłem dostać anteny do n15 hatchback, szczególnie na allegro. Po obejściu parkingu zobaczłem, że taka sama antena jest w mazdzie 626 (rocznik 92-97). Rozstaw otworów ok 6,2 cm. Zakupiłem na allegro antenę z obudową za 38zł z wysyłką. Jedynie musiałem nieco poszerzyć śrubokrętem otwór w obudowie oraz dopasować przewód, ale 15 min roboty i wszystko ładnie działa. Dlatego polecam szukanie anteny od mazdy 626. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ja kupiłem uniwersalną z przelotką na gwint (nie pamiętam wymiarów gwintów). Kosztowało mnie to 15zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonhart Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, mam problem z anteną. Co prawda mam almerę N16, ale zdaje się, że antena taka sama jak w N15. Generalnie antena jest do wymiany, była złamana, a teraz coś się w niej rozłączyło. Chciałem odkręcić ustroistwo, no i pojawił się problem. Jedna śruba puściła bez oporu, natomiast druga ani drgnęła. Moje działania doprowadziły do tego, że "zjechałem" cały krzyżyk i śrubokrętem już nic się nie dało zrobić. Postanowiłem rozwiercić badziewie i spróbować wykrętakiem. Niestety kolejne rozczarowanie wykrętak pękł i został w śrubie. Powycinałem plastik i próbowałem chwycić kombinerkami też nic. Nie wiem co dalej robić, czy da się to jeszcze jakoś sensownie wykręcić? Proszę o Wasze zdanie. A oto obrazek nędzy i rozpaczy: Uploaded with ImageShack.us Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Bonhart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok_DW Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Jak odkrecisz druga srube da rade ten plastik troche przestawic? Jak tak to lakier czyms obklejic, potem delikatnie zeszlifowac glowe sruby. Napunktowac i rozwiercic. Najpierw moze malym wiertlem 2,5 mm . Jak nie da rady to bym ten plastik zcharatal, poszukal na szrocie gdzies inny i srube rozwiercal. Mozesz jeszcze sprobowac pare razy ja mlotkiem stuknac zeby je troche rozruszac a potem moze takimi kombinerkami zlapac ktore sie zakleszczaja to moze nie trzeba bedzie wiercic. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Smok_DW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonhart Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Tak, gdy odkręcę 2 śrubę to mogę trochę to przesunąć.Czy przepiłowanie łba brzeszczotem na śrubokręt płaski może się sprawdzić? Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Bonhart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok_DW Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Musisz sprobowac. Moze pojdzie. Najpierw bys musial malym pilnikiem nadszlifowac bo pila ciezko trafic srodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonhart Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Dobra, jesteśmy o krok dalej, naciąłem brzeszczotem łeb śruby aby użyć płaskiego śrubokręta. Po dłuższym mocowaniu się ukręciłem śrubę - teraz trzeba rozwiercić to co pozostało i nagwintować na nowo. Antena zdjęta i doszliśmy do meritum. Radio przestało odbierać, ponieważ kiedy próbowałem złożyć antenę wypiął się z niej przewód i wpadł do słupka. Teraz pytanie jak go stamtąd wyciągnąć? dostęp jest beznadziejny. Zdemontowałem osłonę słupka, ale tam są tylko takie malutkie otwory przez które nie da się za bardzo sięgnąć. Udało mi się wyłowić przewód antenowy z pomocą drutu. W zasadzie daleko się nie obsunął, ale na końcu zamontowana jest wtyczka, która lubi się zaczepić i to znacznie utrudnia cała sprawę. Aha, jeżeli ktoś ma na zbyciu widoczną na zdjęciu czarną obudowę to proszę o namiary. W podwarszawskich szrotach mają ceny z księżyca - za antenę 100PLN to wg mnie przesada. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez Bonhart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malabarista Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) W dniu 9.08.2011 o 19:26, arimasen napisał: Nigdzie nie mogłem dostać anteny do n15 hatchback, szczególnie na allegro. Po obejściu parkingu zobaczłem, że taka sama antena jest w mazdzie 626 (rocznik 92-97). Rozstaw otworów ok 6,2 cm. Zakupiłem na allegro antenę z obudową za 38zł z wysyłką. Jedynie musiałem nieco poszerzyć śrubokrętem otwór w obudowie oraz dopasować przewód, ale 15 min roboty i wszystko ładnie działa. Dlatego polecam szukanie anteny od mazdy 626. Hej, odgrzewam temat Pamiętasz może, jak dopasowałeś przewód? Kabel od 626 jest raczej za krótki, i nie wiem do końca jak się za to zabrać. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez malabarista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi