arimasen Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Witam, mam następujący problem: w trakcie jazdy po przejechaniu 2km nagle sprzęgło odmówiło posłuszeństwa. Wciska je się z większym trudem i łapie znacznie wyżej. Na 3,4 biegu przy wyższych (pow. 2500) obrotach sprzęgło się ślizga (przy dodawaniu gazu obroty idą w górę a prędkość rośnie bardzo wolno). Nie było żadnego smrodu kiedy to się stało. Po wizycie w warsztacie ocena była taka, że sprzęgło się po prostu "skończyło". Mechanik jest z polecenia od znajomego, jednak nie wiem jaka jest jego faktyczna wiedza. Nie mam też w okolicy sprawdzonego przeze mnie mechanika gdyż do tej pory w almerce wymieniałem tylko płyny i filtry. Sprawdziłem też (na tyle ile się dało bez rozbierania skrzyni) linkę sprzęgła i wydaje się być ok. Skończyło się na tym, że we wtorek zjawię się w warsztacie ze swoim nowym sprzęgłem (zamierzam kupić to: http://www.moto.allegro.pl/item720272148_sprzeglo_almera_n15_cherry_sunny_valeo.html cena 200zł) i wymienią mi sprzęgło (cena za robociznę 350zł, w innych chcieli nawet 500zł, cena jak na Wrocław i w sumie bez znajomości wydaje się w miarę ok). Jednak nie daje mi spokoju to, że sprzęgło wciska się dość ciężko i ja bym raczej stawiał na tą "łapę" przy lince i sprężynę co ją naciąga, ale w sumie się nie znam dlatego proszę Was o poradę. Co o tym myślicie? N15 1996r, 3-drzwiowy, 1.4 75 KM, przebieg wg licznika 101 tyś. km (o ile to możliwe przy tym wieku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kojak85 Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Mi w dieslu tak się zapiekło, że też się ledwo wciskało. Ale to chodziło o docisk. Po wymianie sprzęgła jest w porządku. Nie polecam wymiany samej tarczy, docisku itd. tylko od razu całe kompletne sprzęgło. Ja kolego kupiłem sprzęgło AISIN za dobre pieniądze, bo 250zł na allegro od użytkownika dj_parts. Przypomnę tylko, że ja mam dieselka. Pzd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistii Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Sprzęgło na pewno się skończyło :/ nie dawno moja dziewczyna przerabiała to samo ze swoją almerką, "skonczylo sie" i musiala wymienic na nowe. Jednak jezeli szukasz sprzegła to polecam Ci sklep JAPAN MOTO to jest link bezpośrednio na stronę, jak chcesz to luknij do niego na allegro J A P A N M O T O . Najlepiej jest zadzwonić i podać numer VIN a On dobierze Ci sprzęgło i wyśle pocztą, po 2 dniach masz u siebie Co do kosztów to około 250-300zł za sprzęgło a wymiana około 250zł no chyba że gdzieś masz po znajomości, tylko niech Ci dobrze wszystko dokręcą :> ... Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skull Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 dla mojego ojca walnęło sprzęgło na trasie,wracał z Niemiec.Też Almera N15 1,4 97r za kompletne sprzęgło z wymianą zapłacił 800zł.Było to dosłownie wczoraj:)Tak przy okazji chciałbym podpytać Was jak jest z zaworami w tej Almerce,bo coś zaczęły cykać,jak się je reguluje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.