Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N14 problem z odpalaniem

polo1976

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie sunny n14 hb 3 drzwi, silnik ga14de 16V problem z odpaleniem. Najgorsze że nie ma żadnego schematu usterki. Raz pali na dotyk, raz muszę kręcić parę minut. Nie ma znaczenia czy silnik ciepły czy zimny. Obroty nie falują. Na oko wszystko jest OK. Może ktoś ma jakieś sugestie co mam sprawdzić lub co może być przyczyną powyższych problemów

Ja mam ga14ds i zauważyłem ostatnio że jak raz depnę pedał przed odpaleniem to odpala od razu na dotknięcie praktycznie, a jak depnę dwa, trzy razy to czasem trzeba dłużej pokręcić lub dwa razy

Deptanie na wtrysku??? Niemożliwe:)

No właśnie :) ale żeby nie robić OT rozrusznik sprawdzony, szczotki wymienione (przy okazji), kręci jak głupi. Sprawdzałem też kąt wyprzedzenia zapłonu. Bez zmian. Zastanawia mnie jeszcze czy wpływu na o nie ma katalizator. Kiedy podspawywałem końcowy tłumik w rurze znalazłem kawałek jakiegoś elementu(prawdopodobnie wkład katalizatora się rozsypał). Czy to mogłoby być powodem moich komplikacji?? Dodam jeszcze że auto nie dławi się nie jest mulaste ładnie zbiera się w pełnym zakresie obrotów.

Drodzy koledzy dzisiaj miałem trochę czasu więc wziąłem nyskę na badania :) Co się okazało prawdopodobnym powodem jest pompa paliwa lub jej wiązka. Sprawa wygląda tak, po przekręceniu kluczyka na zapłon słyszę, że pompa pracuje i po jakichś 3 sek się wyłącza, ale nie zawsze. Czasami pracuje jakby w trybie ciągłym, tzn się nie wyłącza. Jak wyłączę zapłon i włączę ponownie jest ok po 3 sek się wyłączy. Moje pytanie: ile czasu powinna pompa podawać paliwo i co mogłoby być powodem tego, że czasami sie nie wyłącza??

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...