miazio Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Witam Wszystkich jeżeli chodzi o przewodziki to jestem totalny lamus. Doszedłem do wniosku że najwyższy czas wymienić kaseciaka na nowy sprzęt po tym jak dały ciała głośniki w drzwiach. Zakupiłem Sony CDX GT 33U i głośniki Głośniki Hertz DCX 165 z montowaniem radia wyszło ok. Rozmontowałem drzwi w celu wyjęcia starych głośników i tutaj zaczęła sie zagwozdka głośniki do instalacji wpięte są poprzez kostkę więc żaden problem przylutować kable tylko który to + a który - nigdzie nie jest napisane ? jak mam rozróżnić kable. Drugie pytanie dotyczy wygłuszanie drzwi ludzie na forach piszą o matach bitumicznych i taśmach dekarskich - co takie wygłuszenie daje, w którym poście doczytałem sie że jeżeli mam mocny sprzęt i pogłośnię na fula to wygłuszenie redukuje drgania. Jeżeli ja nie słucham głośno muzyki to jest cel wygłuszać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wjck Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 Jeżeli ja nie słucham głośno muzyki to jest cel wygłuszać ? Chyba nie rozumiesz co piszesz, bo jeżeli nie słuchasz głośno to właśnie wtedy wyciszenie jest jak najbardziej wskazane, eliminujesz szum od opon, od jezdni. Gdybyś słuchał głośno to wszak byłoby wszystko jedno bo głośniki by to zagłuszyły. Więc wyciszaj. Warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miazio Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 czyli rozumiem ze samo wygłuszenie nie ma na celu poprawienia akustyki głośników a odizolowanie odgłosów zewnętrznych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theant Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Akustyka też się poprawi i to znacznie przy większych głośnościach - blachy nie będą wpadać w drgania. Z resztą jeśli chodzi o akustykę, to i tak większość obudów się wytłumia, tylko że w różnym stopniu w zależności od ich typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egiptos Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Wygłuszyć warto. Prócz wymienionych już plusów poprawiają się dolne rejestry (lepszy bas). Każdy głośnik (prócz tweeterów i niektórych średniaków) budowany jest do pracy w jakiejś objętości. Tłumiąc drzwi robisz właśnie taką komorę częściowo zamkniętą i wtedy głośnik zagra znacznie lepiej niż w "dziurawych" drzwiach. Co do kabelków spojrzyj na schemat wyjść z radia gdzie są plusy i z jakim kolorem kabla kontaktuje się ten pin. Możesz też spojrzeć na schemat elektryczny samochodu. odwrócenie kabli ma duży wpływ na to jak gra głośnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 jak wygluszysz wrota to nawet na samej serii zobaczysz roznice, im lepsze glosniki zapakujesz tym wieksza bedzie owa roznica, szczegolnie jesli chodzi o wykop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theant Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 odwrócenie kabli ma duży wpływ na to jak gra głośnik. A dokładnie jak zagrają 2 głośniki - dla jednego nie ma znaczenia jak będzie podłączony. Przy 2 już jest różnica, bo gdy będzie jedne podłączony odwrotnie to zniknie nam w rezultacie bas - głośniki będą pracować w przeciwfazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miazio Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 no o tym właśnie mówił koleś w sklepie ze nie będzie basu. Jak znajdę czas to sprawdzę to z kablami od radia kolorki i spróbuje troszkę wygłuszyć taśma dekarską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theant Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Proponuję zostawić oryginalne okablowanie w spokoju - jest za cienkie. Lepiej położyć nowe kable, a stare odciąć i ewentualnie usunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.