Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z regulacją temperatury nawiewu

Gość Marcin1973/115
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin1973/115

Witam,

Mam pytanie dotyczące sterowania temperaturą nawiewu. W pozycji ECON (MANUAL też)ciepły nawiew pojawia się dopiero po ustawieniu 31 stopni. Grzeje wtedy mocno. Jak przestawię temperaturę na 30 lub niżej wieje zimne powietrze. Gdzie leży problem? Czyżby jakiś czujnik?

Dzięki

Marcin

A po której stronie panela znajduje się ten czujnik?

U mnie wyglada to tak (kratka po prawej), za nia podlaczona jest rurka ktora zasysa powietrze, moze ta rurka CI spadla?

panel_klima.jpg

• 2 tygodnie później...

U mnie wyglada to tak (kratka po prawej), za nia podlaczona jest rurka ktora zasysa powietrze, moze ta rurka CI spadla?

panel_klima.jpg

Sorry, może zadam głupie pytanie, ale muszę:

Jeżeli to na zdjęciu jest panelem klimatyzacji, to co trzeba nacisnąć, by w ogóle nie korzystać z klimy, tylko ze zwykłej dmuchawy????

Nie mam pojęcia, jak to zrobić, a nie chcę korzystać z tych funkcji, bo ponoć nie ma freonu i nie chciałabym czegoś zepsuć ;)

Mam ją od 2 dni... I w ogóle nissana pierwszy raz w życiu!

Sorry, może zadam głupie pytanie, ale muszę:

Jeżeli to na zdjęciu jest panelem klimatyzacji, to co trzeba nacisnąć, by w ogóle nie korzystać z klimy, tylko ze zwykłej dmuchawy????

Nie mam pojęcia, jak to zrobić, a nie chcę korzystać z tych funkcji, bo ponoć nie ma freonu i nie chciałabym czegoś zepsuć ;)

Mam ją od 2 dni... I w ogóle nissana pierwszy raz w życiu!

Econ i jeśli rzeczywiście masz tam pusto to nie przyciskaj "auto" bo jeśli klima się włączy to będzie Cię czekać remont klimatyzacji.

ten czujnik przeciez pobiera wskazania tylko w pracy na auto.

Na ECON tez pobiera z niego wskazania bo przeciez my mozemy tylko decydowac o intensywnosci nawiewu oraz przez ktore kratki ma leciec a sama tempreature powietrza on ustawia.

econ + auto?

Nie wiem co masz za Maximę ;), ale u mnie mogę włączyć albo econ albo auto.

A czujnik powinien mierzyć temperaturę w każdym ustawieniu, przecież od tego wskazania zależy czy będzie leciało ciepłe powietrze czy zimne.

W a32 masz nastepujace opcje:

-AUTO czyli klima w trybie automatycznym ustawiasz temperature jaka chcesz miec a ona dazy do jej osiagniecia regulujac sobie sile nawiewu i skad ma leciec powietrze.

-AUTO + manual klima w trybie manualnym czyli ustawia sie jakie powietrze ma leciec z kratek i takie leci caly czas. Komputer ani czujniki nic tu nie reguluja.

-ECON tego do konca nie jestem pewien ale albo jest to klima w trybie ekonomicznym albo po prostu zwykly nawiew (ale raczej zwykly nawiew klima w trybie ekonomicznym byla raczej tylko w klimatyzacjach manualnych). Dziala w trybie automatycznym taka samo jak tryb AUTO.

-MANUAL jw tylko tryb manualny i tu tez my sterujemy jakie powietrze ma leciec z kratek.

Piszac econ + auto mialem na mysli tryb econ. Wydawalo mi sie ze wtedy na wyswietlaczy jest wyswietlany tryb econ + z boku tryb automatyczny.

Edytowane przez dylson

dylson, w trybie MANUAL czujnik temperatury też odgrywa swoją rolę. Czy to na AUTO-MANUAL czy na ECON-MANUAL, ustaw temperaturę na np 32 stopnie -> zacznie grzać. A za miesiąc, kiedy będzie zimniej, wystarczy już np tylko 25 stopni żeby zaczęło grzać.

Czyli chcesz powiedziec ze na econ manual temperatura np 25 stopni zima = np 32 latem? Ja jednak dalej bede przy swoim ze na manualu regulacja cieploty dziala na zasadzie potencjometru i 18 = max zimne a 32 = max cieple nie wazne czy to lato czy zima.

Czyli chcesz powiedziec ze na econ manual temperatura np 25 stopni zima = np 32 latem? Ja jednak dalej bede przy swoim ze na manualu regulacja cieploty dziala na zasadzie potencjometru i 18 = max zimne a 32 = max cieple nie wazne czy to lato czy zima.

Tak jak piszesz na bank nie jest, zima grzeje już przy 21 a spróbuj teraz włączyć żeby grzało, musisz dać ponad 25 stopni. Więc czujnik temp musi działać na econ.

Jasne ze dziala na econ ale nie na econ manual. Z tego co piszecie wynika ze w maximie nie ma mozliwosc sterowania nawiewami manualnie. A ze wydaje sie ze zima leci cieplejsze powietrze to dla mnie normalne. Jesli za oknem mamy -10 to takie 21 stopni juz przyjemnie grzeje a jak na dworze jest 25 stopni to 21 wydaje sie byc chlodne :)

• 3 miesiące temu...

Nawiązując do tematu czyszczenia czujnika temperatury wewnętrznej w A32... jak najprościej się do niego dostać? Trzeba rozebrać całą środkową konsolę czy jest prostszy sposób?

Jest zimno i plastiki na mrozie są kruche, nie chcę nic połamać bo szkoda...

Dzięki z góry za podpowiedzi jak to rozebrać :)

Nawiązując do tematu czyszczenia czujnika temperatury wewnętrznej w A32... jak najprościej się do niego dostać? Trzeba rozebrać całą środkową konsolę czy jest prostszy sposób?

Jest zimno i plastiki na mrozie są kruche, nie chcę nic połamać bo szkoda...

Dzięki z góry za podpowiedzi jak to rozebrać :)

A czujnik temperatury zewnętrznej?! U ojca w Mazdzie było identyczne zachowanie jak odpadł (sic!!) czujnik temperatury zewnętrznej. PS. Tylko nie mówcie, że go nie ma, bo gdy mamy AUTO to musi być czujnik temperatury zewnętrznej.

Edytowane przez FioleK

• 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...

Witam kolegów.

Jako nowy użytkownik Maximy mam pytanie. Czy to normalne, że jak włączam econ lub auto to nawiew pojawia się tylko na nogi? Przeczytałem poprzednie posty i skorzystałem z rad, bo u mnie również występował dziwny problem zimnego nadmuchu. Przedmuchałem czujnik, ale nie mogę się dobrać do tej rurki, bo nie wiem jak rozebrać elementy zasłaniające na desce rozdzielczej by nic nie uszkodzić (a tu jestem specjalistą wysokiej klasy). Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.