Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Światła do jazdy dziennej

ferrit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie jest to inny niezależny od Nissana sklep/serwis. Po montażu tam potencjalnie traci się gwarancję na elektrykę.

Philipsy mogą mieć 4 i 5 ledów. Jednak te z 5 ledami raczej ciężko zmieścić w QQ, bo ledy mają 19cm, a miejsca jest max. ok. 18,2 cm.

Dlatego do QQ zakłada się Philipsy 4 ledowe, które wyglądają raczej skromnie i słabo je widać z daleka, ale to zmartwienie innych, bo spełniają normy.

Poza tym Philipsy (pewnie i część innych) włączają się jak wykryją napięcie ładowania (np. ok. 14V), a w QQ jest system ograniczenia ładowania pełnego akumulatora i ledy się wyłączają po dłuższej jeździe. Wtedy należy wymienić/zastosować sterownik, który włącza ledy już po przekręceniu zapłonu.

Może jednak lepiej kupić ledy samemu np. takie podobne lub nawet takie same jak w KMJ i założyć za 60-80 zł w Promotorze (dzwoniłem osobiście) i zachować pełną gwarancję. Te ledy to http://twojeauto24.p...acja-e4-rl.html

PS. Do Admina: Może warto połączyć 2 dublujące się wątki o światłach dziennych i LED?

W megance takie światła miałem. Porażka. Wcale nie są wodoszczelne. Na początku świeciły rewelacyjnie. Po 2 miesiącach użytkowania i kilku deszczach przestały świecić po 2-3 ledy w kazdej lampie by po myciu lancą przestały świecić w ogóle. Po prostu nabrały wody. Rozkręciłem, wysuszyłem, trochę uszczelniłem silikonem. Ale sytuacja po deszczu się powtórzyła. Poszły na śmietnik. U znajomych z pracy było podobnie.

Teraz od pół roku w QQ mam zamontowane Philipsy 4-ledowe. Spisują się świetnie. Po co kombinować. Można je już kupić w sklepach internetowych za 199 zł.

W serwisie zamontowałem je za 150 zł. i mam spokój.

W megance takie światła miałem. Porażka. Wcale nie są wodoszczelne. Na początku świeciły rewelacyjnie. Po 2 miesiącach użytkowania i kilku deszczach przestały świecić po 2-3 ledy w kazdej lampie by po myciu lancą przestały świecić w ogóle. Po prostu nabrały wody. Rozkręciłem, wysuszyłem, trochę uszczelniłem silikonem. Ale sytuacja po deszczu się powtórzyła. Poszły na śmietnik. U znajomych z pracy było podobnie.

Teraz od pół roku w QQ mam zamontowane Philipsy 4-ledowe. Spisują się świetnie. Po co kombinować. Można je już kupić w sklepach internetowych za 199 zł.

W serwisie zamontowałem je za 150 zł. i mam spokój.

mam w almerze Philipsy zamontowane 1,5 roku i sprawdzają się rewelacyjnie, teraz do kukułki też założyłem i też philipsy, jeżdzę na myjnie i philipsy dalej szczelne i diody wszystkie świecą a i jeszcze jedno jest gwarancja na cały okres urzytkowania (do zezłomowania auta) jak w praktyce nie wiem

Dlatego nie polecam tych wynalazków typu HID 506, 507 VERTEX, itp. Co Philipsy to Philipsy.

Witam

Myślisz że philipsy są produkowane w Holandii -to nie jest stary dobry philips to prawie taka sama chińszczyzna jak HID 506 vertexy ja mam NSSC HID 506 od pół roku dobrze pasują i zarazem mocno świecą jak na razie bez problemu - 5diodowe. Nawet możliwe że są produkowane u tego samego producenta tylko dla odbiorcy Philips i nalepką philips

Edytowane przez agit11
  • Upvote 1

Każdy montuje co uważa za stosowne.

Ja się przejechałem na dwóch kompletach. Najpierw na 506 potem 507. A Philipsy, nieważne gdzie są wyprodukowane, sprawują się bez zarzutu. I przy nich pozostanę. Po prostu taka jest moja opinia. Pozdrawiam.

To już mnie Panowie rozwaliliście i nie wiem co kupić. Nie chciałbym Philipsów 4 ledowych bo wydają mi się za małe do QQ i widziałem opinie, że są wąskie. 5 ledowe byłyby idealne, ale są podobno za długie. Już chciałem brać nssc, ale kolega ma kiepskie doświadczenia. Jakim światłem świecą te Philipsy? Są dość mocne? Zonk normalnie :D

Czy te skośne 16 cm NSSC 506HP są zgodne z przepisami, bo nie dość, że same są skośne na zewnątrz, to jeszcze są montowane skośnie zgodnie z kształtem zderzaka? Daje to dość widoczny zez rozbieżny (nie świecą na wprost).

Zamontował mi je salon Nissana i twierdzą, że mogą być wg przepisów krzywo do 20 stopni.

Ależ się "rozdrabniamy"...

Ja mam lampy NSSC -skośne, od pół roku i też nie mam z nimi problemów. Nie wiem czy na rynku nie występują podróby i te sprawiają ,że są awaryjne . Co do "krzywizny" zauważcie ,że to tylko klosz jest skośny a diody są "prosto" posadowione i tak świecą. Zreszta posiadają potrzebne atesty...

Dodam ,że o moim wyborze zdecydował fakt ,że iealnie "wkomponowują się" w otworze zderzaka i spełniają przepisowe parametry !

Jak zauważyli niektórzy przedmówcy wszystkie typy tych lamp to jest "chińszczyzna" i myślę ,że wybór (między NSSC czy Philipsem) zależy od szczęścia - jak to w życiu ...

Życzę Wszystkim szczęścia i pozdrawiam ! :wave:

Ale najważniejsze jest to, że światła LEDowe wprowadzają spore zakłócenia do radia i przy słabszym sygnale nie da się do słuchać.

Ja mam NSSC zakładane w ASO i dodatkowo coś piszczy pod maską, gdy światła są włączone.

To już mnie Panowie rozwaliliście i nie wiem co kupić. Nie chciałbym Philipsów 4 ledowych bo wydają mi się za małe do QQ i widziałem opinie, że są wąskie. 5 ledowe byłyby idealne, ale są podobno za długie. Już chciałem brać nssc, ale kolega ma kiepskie doświadczenia. Jakim światłem świecą te Philipsy? Są dość mocne? Zonk normalnie :D

moim zdaniem mocno świecą Philipsy

Ale najważniejsze jest to, że światła LEDowe wprowadzają spore zakłócenia do radia i przy słabszym sygnale nie da się do słuchać.

Ja mam NSSC zakładane w ASO i dodatkowo coś piszczy pod maską, gdy światła są włączone.

może żle ci coś podłączyli jedź niech to poprawią

za jakaś chwile pójdę do auta i zrobię zdjęcie wiadomo że trochę mogą się troszkę różnić od rzeczywistości ale jak się tak zastanowiłem nad tym to może warto pomyśleć o światłach takich jak ma Huling ja je też miałem fajnie wyglądały świeciły nawet fajnie i mocno tyle że u mnie serwis z nimi nie umiał sobie poradzić i podpiąć tak żeby nie gasły w czasie jazdy

Edytowane przez pavelsti

za jakaś chwile pójdę do auta i zrobię zdjęcie wiadomo że trochę mogą się troszkę różnić od rzeczywistości ale jak się tak zastanowiłem nad tym to może warto pomyśleć o światłach takich jak ma Huling ja je też miałem fajnie wyglądały świeciły nawet fajnie i mocno tyle że u mnie serwis z nimi nie umiał sobie poradzić i podpiąć tak żeby nie gasły w czasie jazdy

A jakie ma Huling? Philipsy, czy nssc?

A jakie ma Huling? Philipsy, czy nssc?

popatrz na ten link jak bym coś źle skopiował to na stronie 3, Kolega zamieścił zdjęcia tych ledów, ja miałem identyczne tylko z 4ledami

http://forum.nissank...ej/page__st__40

tylko tak znalazłem te ledy żeby pokazać ale kiedyś trafiłem na allegro takie

http://www.mycarr.co...tInfo.php?PNo=2

zamieszczam obiecane wczoraj zdjęcia, choć rewelacyjnie nie wyszły bo robiłem z telefonu więc nie oddają do końca tego jak te philips 4led świecą

post-37113-0-05111900-1339912178_thumb.jpg

post-37113-0-74555700-1339912189_thumb.jpg

post-37113-0-39452400-1339912200_thumb.jpg

post-37113-0-56150600-1339912208_thumb.jpg

witam wszystkich.

Potwierdzam ze fajnie swieca tylko moje padly po ok. 2.5miesiacach uzytkowania, jak rano odpalilem auto swiecily ok po ok. 1.5h jazdy okazalo sie ze prawa wogole nie swieci, a lewa tylko 2diody. Na szczescie, auto nowe i ledy od dealera wiec wymienili od reki.

Czy ktoś mógłby sprawdzić,

czy po włączeniu zapłonu na pozycję ON (kontrolki się świecą, silnik nie chodzi) i po włączeniu świateł pozycyjnych lub mijania słychać niewielki piszczenie w okolicach chłodnicy?

Przy pozycji zapłonu Acc (kontrolki nie świecą, ale działa np. radio) nic nie piszczy.

Mam zamontowane światła dzienne NSSC 506 HP i nie wiem czy to piszczy moduł od tych świateł, czy coś innego.

I dlaczego piszczy w pozycji ON, a nie piszczy w ACC.

• 2 tygodnie później...
Gość szpiglasowy

Witam wszystkich, chciałem założyć światła do jazdy dziennej w Nissanie Qashqai 2010 r. Ich wybór jest przeogromny, a moje doświadczenie w tej materii żadne. Czy ktoś, z bardziej obeznanych kolegów mógłby polecić mi konkretny typ i model pasujący do auta ? Dziękuję.

Czy ktoś mógłby sprawdzić,

czy po włączeniu zapłonu na pozycję ON (kontrolki się świecą, silnik nie chodzi) i po włączeniu świateł pozycyjnych lub mijania słychać niewielki piszczenie w okolicach chłodnicy?

Przy pozycji zapłonu Acc (kontrolki nie świecą, ale działa np. radio) nic nie piszczy.

Mam zamontowane światła dzienne NSSC 506 HP i nie wiem czy to piszczy moduł od tych świateł, czy coś innego.

I dlaczego piszczy w pozycji ON, a nie piszczy w ACC.

I co kolego naprawiłeś to? Pytam bo mam te same światła, ale jeszcze nie zamontowane :D Jak wrażenia?

I co kolego naprawiłeś to? Pytam bo mam te same światła, ale jeszcze nie zamontowane :D Jak wrażenia?

Witam

Mam zamontowane te same światła od zeszłego roku działają jak na razie bardzo dobrze a szczególnie z automatem. Praktycznie mam załączony cały czas automat.

Pozdrawiam

Posłuchałem jeszcze raz i piszczenie dochodzi chyba jednak z innego miejsca niż moduł do 506HP.

Wydaje mi się, że gdzieś z okolicy alternatora.

Poza tym wydaje mi się, że to piszczenie nie występuje zawsze.

Jeśli chodzi o światła 506HP na razie działają dobrze, ale nie myłem auta i nie jeździłem w dużym deszczu.

Ale standardowo światła LED zakłócają radio jak sygnał jest słabszy np. w garażu podziemnym.

Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich.

Od niedawna jestem posiadaczem QQ Tekna z 2009 roku, myślałem o założeniu czegoś takiego:

http://www.sklep.hadron.pl/index.php?z=1&m=&id=3728

ale tutaj pojawia się problem, czy mój QQ posiada ESP? Może ktoś z forumowiczów pomoże?

Posłuchałem jeszcze raz i piszczenie dochodzi chyba jednak z innego miejsca niż moduł do 506HP.

Wydaje mi się, że gdzieś z okolicy alternatora.

Poza tym wydaje mi się, że to piszczenie nie występuje zawsze.

Jeśli chodzi o światła 506HP na razie działają dobrze, ale nie myłem auta i nie jeździłem w dużym deszczu.

Ale standardowo światła LED zakłócają radio jak sygnał jest słabszy np. w garażu podziemnym.

Ale poza tym nie zakłócają radia w czasie jazdy? CB nie mam, więc się nie martwię :D A jak z samym światłem? Są wystarczająco mocne? PS. Wiecie ile mi serwis powiedział za montaż? 400PLN, a ponad miesiąc temu 280PLN. Chyba na głowę upadli. Pozdro!!!

Ale poza tym nie zakłócają radia w czasie jazdy? CB nie mam, więc się nie martwię :D A jak z samym światłem? Są wystarczająco mocne? PS. Wiecie ile mi serwis powiedział za montaż? 400PLN, a ponad miesiąc temu 280PLN. Chyba na głowę upadli. Pozdro!!!

LEDy działają dobrze. Są mocne, ale w nie przecież nie patrzę. W hali garażowej jest jaśniej niż przy postojowych.

W hali przy zapalonych LEDach nie da się słuchać 90% stacji radiowych. Poza halą nie zauważyłem problemów, pewnie są, ale może pomijalne dla Kowalskiego.

Założenie dziennych kosztuje 150zł (przy zakupie auta).

Jak masz problem w uzyskaniu takiej ceny, to pojedź do Promotora lub na Kartuskiej (było na forum gdzie) i zapłacisz 60-150zł z wbiciem do książki serwisowej.

No właśnie ciekawy jestem od czego ta kwota zależy bo dwa razy dzwoniłem do Promotora i usłyszałem dwie ceny w przeciągu dwóch tygodni. Raz było to 100PLN, a drugi raz była to kwota 150PLN. Nie uzależniał nikt ceny usługi od rodzaju LED-ów, po prostu taka cena. Dziwne. PS. Na światła się nie patrzy, ale chciałbym być widoczny na drodze, po to te światła montujemy :D (między innymi)

No właśnie ciekawy jestem od czego ta kwota zależy bo dwa razy dzwoniłem do Promotora i usłyszałem dwie ceny w przeciągu dwóch tygodni. Raz było to 100PLN, a drugi raz była to kwota 150PLN. Nie uzależniał nikt ceny usługi od rodzaju LED-ów, po prostu taka cena. Dziwne. PS. Na światła się nie patrzy, ale chciałbym być widoczny na drodze, po to te światła montujemy :D (między innymi)

506HP są raczej mocne (wg mnie 4/5). 5 to oryginalne audi wokół reflektorów.

Są super w porównaniu np. do takich niebieskawych, czy niziutkich.

W promotorze powiedzieli mi 60-80zł. Jest to uzależnione od typu modułu. Jak jest ten nowy automatyczny, to idzie bardzo szybko.