Gość Ziut Opublikowano 25 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 Jak to bywa osłona o której mowa wzięła i sobie pękła - bywa natomiast teraz trzeba założyć nową (która leży już w bagażniku), pytanie tylko jak? Przegub prawy (na dłuższej półosi), czy są jakieś niespodzianki? Czy trzeba rozpinać zawieszenie by wysunąć półoś? Jakie niespodzianki czekają na mnie przy takiej robocie? może ktoś ma zeskanowane strony z książki serwisowej opisujące ten problem? W oczekiwaniu na pomoc Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pietkas Opublikowano 25 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 Wymiana jest prosta i zajmuje ok 2 godzin (wliczając przerwę na piwo) 1 podniś pojazd na podnośniku i zabezpiecz 2 odkręć koło 3 odkręć nakrętkę przegubu 4 odkręć i wyjm dwie śruby mocujące piastę z kolumną mc'person lub odkręć nakrętkę sworznia wahacza i wybij go z piasty 5 wysuń przegub z piasty 6 zdemontuj opaski zaciskowe osłony przegubu 7 przy pomocy młotka i klocka dębowego zbij przegub z półosi 8 zdemontuj pierścień zabezpieczający półosi 9 zdejm starą osłonę i oczyść półoś i przegub z resztek starego smaru 10 włóż nową małą opoaskę zaciskową na półoś 11 wsuń noą ołonę na półoś 12 zamontuj nowy pierściń zabezpieczający na półosi 13 nasmaruj przegub smarem (z dwusiarczkiem molibdenu, powinien być w komplecie z osłoną) 14 wbij przegub na półoś i wciśnij trochę smaru w osłonę przegubu i umieśc ją na przegubie tak, aby wsuneła sie ok 1 cm na całym obwodzie przegubu 15 zaciśnij poaski 16 umieśc czop przegubu wpiaście 17 zamontuj śruby łączące piastę z mc'person-em 18 dokręć śrubę przegubu (UWAGA!! nie za mocno, siła dokręcenia wpływa na żywotność łożyska piasty) 19 zamontuj koło 20 odbezpiecz i opu s cpojazd z podnośnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ziut Opublikowano 25 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 to się nazywa informacja thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok_DW Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Witam. Odswiezam temat. Czeka mnie tez wymiana oslony przegubu. Mam pytanie odnosnie nakretki piasty. Jakiego rozmiaru jest ta nakretka??? Wiem ze zwykla nasadka na to nie wejdzie i musi byc ta dluga. Bo chcem ja dokrecic kluczem dynamoetrzycznym. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Z tego co pamiętam to chyba jest to 32 mm. Nie ma sensu dokręcać tej nakretki kluczem dyn. wystarczy ją dokręcic dosć mocno i zabezpieczyć zawleczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smok_DW Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Dzis zakonczylem te robote. Nakretka ma faktycznie rozmiar 32mm. Zwykla nasadka nie podejdzie. Musi byc dluga albo klucz oczkowy wygiety. Ja mialem problem z sciagnieciem przegubu. Walilem mlotkiem jak szalony i nie chialo zejsc. Sa specjalne przyrzady do sciegniecia przegubow i to nawet calkiem nie drogo. Ja jednak nagrzalem palnikiem gazowym przegub a polos schlodzilem preparetem mrozacym do -50° C. Wtedy wystarczylo pukniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczyp Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Tak z ciekawości zapytam, czy w "Sam naprawiam" jest podany moment z którym należy skręcić śrubę na przegubie? Przeczytałbym sobie sam, ale usunąłem sobie przez przypadek ebooka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezesartek Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Dokładnie nie podam bo sami podają jakieś przedziały ale pewnie optymalnie ok 300Nm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczyp Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 A dokładniej podany przedział to 200- 280Nm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.